Petr Polášek - sezona 2026

Venkovní pěstování chilli
accuface
Stálý člen
Reputace: 3341
Obrázky: 0

Re: Petr Polášek - sezona 2026

Příspěvekod accuface » 29 led 2026 16:38

Hezky jsi to rozjel, já se na to chystám teď o víkendu.
Aji Chicotillo jsem měl v loňském roce - pokud si dobře pamatuju, tak plody byly celkem velké.

petr.polasek
Stálý člen
Reputace: 3029
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod petr.polasek » 01 úno 2026 20:32

Od výsevu uplynul pouhý týden a pomalu začínají rostlinky vylézat. Zatím dominují odrůdy C. Baccatum. Tak snad se to nezasekne :tiphat:

petr.polasek
Stálý člen
Reputace: 3029
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod petr.polasek » 02 úno 2026 16:31

Teď trošku odbočíme od papriček a podíváme se někam jinam. Protože jsem tvor zvídavý (což ostatně víte vy všichni), zkouším pěstovat i netradiční druhy ovoce a zeleniny. Dnes se podíváme na rostlinu, která nejenom plodí, ale vnese do zahrádky nebo na terasu okrasný element. Tady ji máte:
85989
85990
85991
85992

Tato rostlina se jmenuje ibiškovec jedlý, v kulinařině její plody známe pod názvem Okra. Plody se používají v indické a blízkovýchodní kuchyni; ostatně Indie je mateřskou domovinou této krásky. Rozšířila se ovšem do celého světa. Zdomácněla i v Americe, je to typická surovina pro jižanskou kuchyni. Spojení s chilli se proto nabízí, ať už si vyberete téměř kteroukoli kuchyň pro chilli typickou.

Pěstování ibiškovce je poměrně nenáročné, slunné teplé místo mu vyhovuje asi nejlépe. Píše se, že nemá rád přesazování, v mém případě jsem ale problémy s transferem rostliny nezaznamenal. Chcete-li si užívat krásu květů, je dobré počkat, až rostlina zmohutní. Jedině tak jich bude větší počet; kvetou pouhý jeden den.

Sečteno podtrženo jde o zajímavou rostlinu, letos uvidím, jak to půjde. Loňský pokus vyšel, podařilo se mi vypěstovat osivo. Tak uvidíme...

Brzy pokračování :tiphat:
Naposledy upravil 2 dne petr.polasek; celkem upraveno 3x.

JanaK
Stálý člen
Reputace: 769

Příspěvekod JanaK » 02 úno 2026 18:23

:respect: Takovou krasavici ti upřímně závidím , :respect: já pěstování OKRY po třech letech marných pokusů vzdala.
Když to tady vidím možná jí dám ještě šanci. :smart:

Zpět na „Venkovní galerie pěstování chilli“