S kupovanými urychlovači zkušenost nemám. Nejlepší přírodní urychlovač jsou žížaly - pokud tam je nějaký částečně zetlelý základ, tak se v tom už potvůrky rády uhnízdí a pomnoží.
Pokud máš dostatek místa. tak nejlepším řešením je vícekomorový kompost, který je nutný přehazovat - sice je s tím víc práce, ale taky máš pak kompost rychleji hotový (a nepotřebuješ ty žížaly). Já mám místa málo, tak mám klasický jednokomorový "studený" kompost, kde to trvá podstatně déle a hlavní práci krom bakterií udělají ty žížaly, co se tím pokousávají postupně odspodu.
Hlavně bacha na vrstvy - určitě není dobré posekat celou zahradu a pak tam navalit všechnu trávu. Udělá se pak "deka", která často jen uvnitř plesniví a hnije. Mám z pily pytel pilin, kterými to prosypávám a čas od času alespoň lehce shora vidlema pošťouchám. Hlavní je udržovat nějaký rozumný poměr hnědé a zelené složky, jak to nazývají na těch internetech (uhlík vs dusík).
Tea Racer 2025 - vnitřní, balkonové a venkovní pěstování.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tea Racer 2025 - vnitřní, balkonové a venkovní pěstování.
Mikymoto píše: ↑17 dub 2025 11:25S kupovanými urychlovači zkušenost nemám. Nejlepší přírodní urychlovač jsou žížaly - pokud tam je nějaký částečně zetlelý základ, tak se v tom už potvůrky rády uhnízdí a pomnoží.
Pokud máš dostatek místa. tak nejlepším řešením je vícekomorový kompost, který je nutný přehazovat - sice je s tím víc práce, ale taky máš pak kompost rychleji hotový (a nepotřebuješ ty žížaly). Já mám místa málo, tak mám klasický jednokomorový "studený" kompost, kde to trvá podstatně déle a hlavní práci krom bakterií udělají ty žížaly, co se tím pokousávají postupně odspodu.
Hlavně bacha na vrstvy - určitě není dobré posekat celou zahradu a pak tam navalit všechnu trávu. Udělá se pak "deka", která často jen uvnitř plesniví a hnije. Mám z pily pytel pilin, kterými to prosypávám a čas od času alespoň lehce shora vidlema pošťouchám. Hlavní je udržovat nějaký rozumný poměr hnědé a zelené složky, jak to nazývají na těch internetech (uhlík vs dusík).
Mám takový komostér, viz foto. Občas to mohu promíchat, žížal je tam mraky kolem uvnitr taky, jak jsem delal záhony tak jsem je tam házel už na podzim

Tak uvidíme, snad to bude OK.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1144
Jo to je klasickej jednokomorák - kompost to udělá taky, ale trvá do déle kvůli absenci horké fáze. Bez přehazování to prostě rychlé nebude a to přehazování se v jednokomoráku dělá hodně blbě (spíš s tím člověk svrchu jen lehce zamíchá). Ale furt lepší jak drátem do oka 
Na podzim to holt člověk rozebere. Od spodku vezmu to co se rozpadlo dostatečně a po složení kompostéru naházím to nerozložené zpátky a jedeme znova. Jednu velkou neřest tyhle studený komposty ale mají. Kvůli nízké teplotě nedochází k hygienizaci a je třeba dávat bacha na to, co si do kompostu člověk dává a hlavně kam ten kompost pak jde. Velká část semínek v tom přežije a pak je všechno plné plevele.

Na podzim to holt člověk rozebere. Od spodku vezmu to co se rozpadlo dostatečně a po složení kompostéru naházím to nerozložené zpátky a jedeme znova. Jednu velkou neřest tyhle studený komposty ale mají. Kvůli nízké teplotě nedochází k hygienizaci a je třeba dávat bacha na to, co si do kompostu člověk dává a hlavně kam ten kompost pak jde. Velká část semínek v tom přežije a pak je všechno plné plevele.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak ono se to dobře rozebírá, odklopíš spodek z jedné strany a otevres dolní polovinu, jednu část a jde to docela dobře, zkusím no. Mělo by to prý kompostovat dobře, co říkali lidé co ho mají, uvidíme tedy na podzim.
- JanaK
- Stálý člen
- Reputace: 757
Ahoj,
mně se osvědčil jako urychlovač kompostu obyčejná kopřivová nebo kostivalová jícha.
Jako kompost mám jen obyč dřevěnou ohrádku a na jednu polovinu dávám drobné a na druhou část větší věci.
Důležité je míchat různé materiály = zelené / hnědé.
Drobné = posekaná tráva, seno, štěpka, lógr, drobné slupky z kuchyně, občas proleju jíchou (musí se zahrabat aby nebyla cítit)
Tuto část podle toho kdy mám čas promíchám (jde to snadno) a 3x do roka mám zkompostováno.
Hrubé = dávám vše co je větší než asi 3 cm = neposekané zeleninové zbytky, slupky z banánu, plevel ze záhonů, kořenové baly z květináčů.
Tuto část přeházím jen 1x na jaře, kdy vyberu spodní zkompostovanou část, je toho ale podstatně méně než vedle.
V plastovém kompostéru pak skladuju čerstvý kompost ale po okrajích hodně vysychá.
mně se osvědčil jako urychlovač kompostu obyčejná kopřivová nebo kostivalová jícha.
Jako kompost mám jen obyč dřevěnou ohrádku a na jednu polovinu dávám drobné a na druhou část větší věci.
Důležité je míchat různé materiály = zelené / hnědé.
Drobné = posekaná tráva, seno, štěpka, lógr, drobné slupky z kuchyně, občas proleju jíchou (musí se zahrabat aby nebyla cítit)
Tuto část podle toho kdy mám čas promíchám (jde to snadno) a 3x do roka mám zkompostováno.
Hrubé = dávám vše co je větší než asi 3 cm = neposekané zeleninové zbytky, slupky z banánu, plevel ze záhonů, kořenové baly z květináčů.
Tuto část přeházím jen 1x na jaře, kdy vyberu spodní zkompostovanou část, je toho ale podstatně méně než vedle.
V plastovém kompostéru pak skladuju čerstvý kompost ale po okrajích hodně vysychá.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak uvidíme, ta jícha mě napadla, uvidím co to od podzimu udelalo, kompostéry mám dva, jeden založený v říjnu a druhý jsem tam dal v listopadu.
Má smysl tam dávat krtiny?
Má smysl tam dávat krtiny?
- JanaK
- Stálý člen
- Reputace: 757
Mít dva kompostéry je super - jeden mi nikdy nestačil

Pokud máš málo materiálu, tak krtiny v kompostu neuškodí ale jinak bych je raději dávala rovnou na záhon.
První roky po založení vlastního kompostu jsem do toho rýpala velmi často a sledovala co a jak pracuje - víc makaly bakterie ale žížalkám se to moc nelíbilo. Teď se snažím víc hýčkat žížalky a ty makají jak divé

Hodně mulčuju i nezralým kompostem (pod keře, maliny, na zasazený česnek) a žížaly poryjí i pohnojí za mne.
Přeji hodně radosti na nové zahrádce.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ano, krtiny dávám rovnou na záhon, ale říkal jsem si, pokud by to pomohlo... Mulč ke stromkům je parádní, to jsem dřív na zahradě dělal.
Budu asi bastlit elektrický ohradník na slimáky, prý to funguje, ale cena mi přijde vysoká, udělám to samodomo.
Budu asi bastlit elektrický ohradník na slimáky, prý to funguje, ale cena mi přijde vysoká, udělám to samodomo.