Blixa 2023

Naše chilli papričky v roce 2023
Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2164
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4404
Obrázky: 0

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Pedro » 04 lis 2023 21:56

Ahoj.
Sledoval jsem vlákno bedlivě a hezky jsi se rozjel. To mě vždy potěší, když vidím, že někoho to baví jako mě.
Pokud Tě baví omáčky a pochutiny, tak vyzkoušej toto
recepty-na-domaci-chilli-omacky-chilli- ... t7665.html
Je to pecka. Jen doporučím nechat ananas vyzrát a nedělat to ze zeleného. A pak místo celeru dej klidně jednu kořenovou petržel. A chilli dle chuti. Zatím kdo ochutnal a nebo uvařil, tak byl spokojen. Já to používám i místo hořčice třeba ke klobáse.
Hezké dny.

Uživatelský avatar
Blixa
Stálý člen
Příspěvky: 404
Registrován: 13 črc 2021 07:50
Reputace: 1304
Obrázky: 0
Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Blixa » 06 lis 2023 09:59

Ahoj Pedro.
Vďaka za pochvalu a za tip. Určite chcem urobiť aj inú a presne túto Karibskú by som skúsil (čisto z ananásu). A dám čerstvé Fatalii White od TeaRacera na priostrenie (práve dozrelo v chodbe domu).
Všimol som si že používaš aj mrazené chilli na omáčky. Ako dlho vydrží použiteľné? Mám ešte nejaké zbytky z minulého roka len bude to už +/- 12 mesiacov od zamrazenia. Chcel som to už vyhodiť :dunno:
Ešte raz díky a nech sa darí.
Hudobná výchova no.28 - LEXUS - Jedu si na Slovensko... chaka boom!

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2164
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4404
Obrázky: 0

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Pedro » 06 lis 2023 15:16

Blixa píše:
06 lis 2023 09:59
Ahoj Pedro.
Vďaka za pochvalu a za tip. Určite chcem urobiť aj inú a presne túto Karibskú by som skúsil (čisto z ananásu). A dám čerstvé Fatalii White od TeaRacera na priostrenie (práve dozrelo v chodbe domu).
Všimol som si že používaš aj mrazené chilli na omáčky. Ako dlho vydrží použiteľné? Mám ešte nejaké zbytky z minulého roka len bude to už +/- 12 mesiacov od zamrazenia. Chcel som to už vyhodiť :dunno:
Ešte raz díky a nech sa darí.
Ahoj.
Já teď už nezamrazuji. Ale používal jsem na vaření 1,5 roku staré max. Právě kvůli trvanlivosti si dělám pastu se solí (na váhu paprik 20% soli) a suším. Pasta se jen naplní do vyvařených sklenic (volím velikost od pečených čajů) a klidně jí používám 2 roky bez problémů. Skladuji ve špajzu a po otevření v lednici. :tiphat:

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1548
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4841
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Blixa 2023

Příspěvekod koniash » 06 lis 2023 22:43

:tiphat: zmrazené chilli vydrží docela nesmysl,mrazím na omáčky a 12 měsíců je minimum co vydrží,ale postupně přecházím na Pedrův styl rozmixování se solí,jen dávám soli 15% a přidávám pár kapek jablečného octa na 350ml směsi,toto vydrží fakt hodně(testoval jsem vzorek 2 roky starý a jako bych to dělal minulý týden) a navíc mají papričky strukturu a není to bláto jak rozmraženky :tiphat:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2164
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4404
Obrázky: 0

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Pedro » 07 lis 2023 09:39

koniash píše:
06 lis 2023 22:43
:tiphat: zmrazené chilli vydrží docela nesmysl,mrazím na omáčky a 12 měsíců je minimum co vydrží,ale postupně přecházím na Pedrův styl rozmixování se solí,jen dávám soli 15% a přidávám pár kapek jablečného octa na 350ml směsi,toto vydrží fakt hodně(testoval jsem vzorek 2 roky starý a jako bych to dělal minulý týden) a navíc mají papričky strukturu a není to bláto jak rozmraženky :tiphat:
Všiml jsem si, že jsi se pustil do těhlech směsí, ale ty děláš jiný level pálivosti. Ono to není na přímý konzum, jako omáčka nebo chunanka, ale jako koření, nebo pomůcka na vaření. Ubezpečuji každého, že troška téhle směsi do talíře s polévkou tomu dá jiný rozměr. Co se týká octa, tak ten jen podpoří konzervaci. S výdrží to tak je, nedávno jsem si otevřel 2roky starou jednodruhovou aji směs a ta vůně...prostě jak kdybych jí čerstvě pomlel.
Já si tyhle pasty dělám hlavně z Aji (protože ta vůně je prostě boží), ale po ochutnávce pasty z haba chocolate budu letos dělat i tu. Je to prostě pecka!

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1548
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4841
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Blixa 2023

Příspěvekod koniash » 08 lis 2023 00:01

Pedro píše:
07 lis 2023 09:39
koniash píše:
06 lis 2023 22:43
Všiml jsem si, že jsi se pustil do těhlech směsí, ale ty děláš jiný level pálivosti. Ono to není na přímý konzum, jako omáčka nebo chunanka, ale jako koření, nebo pomůcka na vaření. Ubezpečuji každého, že troška téhle směsi do talíře s polévkou tomu dá jiný rozměr. Co se týká octa, tak ten jen podpoří konzervaci. S výdrží to tak je, nedávno jsem si otevřel 2roky starou jednodruhovou aji směs a ta vůně...prostě jak kdybych jí čerstvě pomlel.
Já si tyhle pasty dělám hlavně z Aji (protože ta vůně je prostě boží), ale po ochutnávce pasty z haba chocolate budu letos dělat i tu. Je to prostě pecka!
:thumbup: přesně tak,specialně Habačoko je fantastické a jak říkáš,na vaření,do polévek na dochucení omáček to nemá kaz, jinak nejlepší směs se solí bylo Habanero chocolate+Bahamian Goat co jsem dostal semínka od Tebe.to je chuťová pecka,akorát letos mi Bahamák moc nešel vlastní vinou a loňské naloženky jsem už sežral :dunno:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Uživatelský avatar
Blixa
Stálý člen
Příspěvky: 404
Registrován: 13 črc 2021 07:50
Reputace: 1304
Obrázky: 0
Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Blixa » 25 lis 2023 13:32

Páni, tu je výsledok :thanx:

Fatalii White, Erbenova Kukačka, Habanero Red (Pozbierané zbruba týždeň dozadu z prenesených nádob do chodby domu a domáceho haba. Nechal som ich odležať nech trochu stratia vodu a má to hustejšiu konzistenciu.)
83134

83132

83133
Hudobná výchova no.28 - LEXUS - Jedu si na Slovensko... chaka boom!

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2164
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4404
Obrázky: 0

Re: Blixa 2023

Příspěvekod Pedro » 26 lis 2023 16:49

Dej vědět jak jsi s pastou spokojený...


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2023“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů