Ahoj.
Sledoval jsem vlákno bedlivě a hezky jsi se rozjel. To mě vždy potěší, když vidím, že někoho to baví jako mě.
Pokud Tě baví omáčky a pochutiny, tak vyzkoušej toto
recepty-na-domaci-chilli-omacky-chilli- ... t7665.html
Je to pecka. Jen doporučím nechat ananas vyzrát a nedělat to ze zeleného. A pak místo celeru dej klidně jednu kořenovou petržel. A chilli dle chuti. Zatím kdo ochutnal a nebo uvařil, tak byl spokojen. Já to používám i místo hořčice třeba ke klobáse.
Hezké dny.
Blixa 2023
- Blixa
- Stálý člen
- Příspěvky: 410
- Registrován: 13 črc 2021 07:50
- Reputace: 1328
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.
Re: Blixa 2023
Ahoj Pedro.
Vďaka za pochvalu a za tip. Určite chcem urobiť aj inú a presne túto Karibskú by som skúsil (čisto z ananásu). A dám čerstvé Fatalii White od TeaRacera na priostrenie (práve dozrelo v chodbe domu).
Všimol som si že používaš aj mrazené chilli na omáčky. Ako dlho vydrží použiteľné? Mám ešte nejaké zbytky z minulého roka len bude to už +/- 12 mesiacov od zamrazenia. Chcel som to už vyhodiť
Ešte raz díky a nech sa darí.
Vďaka za pochvalu a za tip. Určite chcem urobiť aj inú a presne túto Karibskú by som skúsil (čisto z ananásu). A dám čerstvé Fatalii White od TeaRacera na priostrenie (práve dozrelo v chodbe domu).
Všimol som si že používaš aj mrazené chilli na omáčky. Ako dlho vydrží použiteľné? Mám ešte nejaké zbytky z minulého roka len bude to už +/- 12 mesiacov od zamrazenia. Chcel som to už vyhodiť

Ešte raz díky a nech sa darí.
Hudobná výchova no.29 - Tisíc let - ...možná že spíme všichni...
Re: Blixa 2023
Ahoj.Blixa píše: ↑06 lis 2023 09:59Ahoj Pedro.
Vďaka za pochvalu a za tip. Určite chcem urobiť aj inú a presne túto Karibskú by som skúsil (čisto z ananásu). A dám čerstvé Fatalii White od TeaRacera na priostrenie (práve dozrelo v chodbe domu).
Všimol som si že používaš aj mrazené chilli na omáčky. Ako dlho vydrží použiteľné? Mám ešte nejaké zbytky z minulého roka len bude to už +/- 12 mesiacov od zamrazenia. Chcel som to už vyhodiť![]()
Ešte raz díky a nech sa darí.
Já teď už nezamrazuji. Ale používal jsem na vaření 1,5 roku staré max. Právě kvůli trvanlivosti si dělám pastu se solí (na váhu paprik 20% soli) a suším. Pasta se jen naplní do vyvařených sklenic (volím velikost od pečených čajů) a klidně jí používám 2 roky bez problémů. Skladuji ve špajzu a po otevření v lednici.

-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1579
- Registrován: 19 lis 2016 18:44
- Reputace: 5033
- Obrázky: 0
- Bydliště: Valašské Meziříčí
Re: Blixa 2023


co pálí jak sviňa,nestíhá bolet
Re: Blixa 2023
Všiml jsem si, že jsi se pustil do těhlech směsí, ale ty děláš jiný level pálivosti. Ono to není na přímý konzum, jako omáčka nebo chunanka, ale jako koření, nebo pomůcka na vaření. Ubezpečuji každého, že troška téhle směsi do talíře s polévkou tomu dá jiný rozměr. Co se týká octa, tak ten jen podpoří konzervaci. S výdrží to tak je, nedávno jsem si otevřel 2roky starou jednodruhovou aji směs a ta vůně...prostě jak kdybych jí čerstvě pomlel.koniash píše: ↑06 lis 2023 22:43zmrazené chilli vydrží docela nesmysl,mrazím na omáčky a 12 měsíců je minimum co vydrží,ale postupně přecházím na Pedrův styl rozmixování se solí,jen dávám soli 15% a přidávám pár kapek jablečného octa na 350ml směsi,toto vydrží fakt hodně(testoval jsem vzorek 2 roky starý a jako bych to dělal minulý týden) a navíc mají papričky strukturu a není to bláto jak rozmraženky
![]()
Já si tyhle pasty dělám hlavně z Aji (protože ta vůně je prostě boží), ale po ochutnávce pasty z haba chocolate budu letos dělat i tu. Je to prostě pecka!
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1579
- Registrován: 19 lis 2016 18:44
- Reputace: 5033
- Obrázky: 0
- Bydliště: Valašské Meziříčí
Re: Blixa 2023
Pedro píše: ↑07 lis 2023 09:39Všiml jsem si, že jsi se pustil do těhlech směsí, ale ty děláš jiný level pálivosti. Ono to není na přímý konzum, jako omáčka nebo chunanka, ale jako koření, nebo pomůcka na vaření. Ubezpečuji každého, že troška téhle směsi do talíře s polévkou tomu dá jiný rozměr. Co se týká octa, tak ten jen podpoří konzervaci. S výdrží to tak je, nedávno jsem si otevřel 2roky starou jednodruhovou aji směs a ta vůně...prostě jak kdybych jí čerstvě pomlel.
Já si tyhle pasty dělám hlavně z Aji (protože ta vůně je prostě boží), ale po ochutnávce pasty z haba chocolate budu letos dělat i tu. Je to prostě pecka!


co pálí jak sviňa,nestíhá bolet
- Blixa
- Stálý člen
- Příspěvky: 410
- Registrován: 13 črc 2021 07:50
- Reputace: 1328
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.
Re: Blixa 2023
Páni, tu je výsledok
Fatalii White, Erbenova Kukačka, Habanero Red (Pozbierané zbruba týždeň dozadu z prenesených nádob do chodby domu a domáceho haba. Nechal som ich odležať nech trochu stratia vodu a má to hustejšiu konzistenciu.)




Fatalii White, Erbenova Kukačka, Habanero Red (Pozbierané zbruba týždeň dozadu z prenesených nádob do chodby domu a domáceho haba. Nechal som ich odležať nech trochu stratia vodu a má to hustejšiu konzistenciu.)
Hudobná výchova no.29 - Tisíc let - ...možná že spíme všichni...
Re: Blixa 2023
Dej vědět jak jsi s pastou spokojený...
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti