Rocoto Brown - kvete, ale neplodí

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Barzul
Nováček
Reputace: 1
Obrázky: 0

Rocoto Brown - kvete, ale neplodí

Příspěvekod Barzul » 23 srp 2023 17:31

Dobrý den,

prvním rokem jsem zkusil vypěstovat Rocoto Brown, rostlina je podle mě hezky stavěná a už několikrát kvetla s mnoha fialovými květy, ale zatím se neobjevil jediný plod. Opílením to být nemůže, vedle mám nasazené Aji Charapity a Jalapeno Numex Vaquero a všechny rostliny v okolí plodí krásně. V záhonu je i dostatek živin.
Moc jsem se na rocota těšil, nevíte čím by to mohlo být že neplodí?
Na dalších fotkách pro ukázku, že hojně plodí.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

accuface
Stálý člen
Reputace: 3170

Re: Rocoto Brown - kvete, ale neplodí

Příspěvekod accuface » 23 srp 2023 21:51

Ahoj, Rocoto jsem pěstoval asi před 4 roky a taky jsem měl podobný problém. Trochu jsem si o tom něco zjistil a píše se, že první rok plodí minimálně nebo vůbec. Já měl za celou sezónu na kytce asi 4 plody. Dalším důvodem, proč rostlina neplodí může být tento - cituji. V literatuře se uvádí, že C. pubescens potřebuje nižší noční teploty pro nasazení plodů, respektive velký rozdíl mezi denními i nočními teplotami. Já kytku přezimoval a druhý rok byl na úrodu mnohem bohatší. Ale třeba ti to vysvětlí někdo, kdo má více zkušeností.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9550
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 24 srp 2023 07:25

Já to měl podobně, musí být ve stínu, relativně chladno, ale slunečno. Já vždy pár plodů, doma se mu pak na západním okně vedlo lépe. Zkoušel jsem 4 nebo 5 druhů. Na zaskleném balkoně neplodilo vůbec ani ve stinu ani na slunci. :-( Hlavně nasazovalo plody tady na Šumavě az koncem srpna!

Barzul
Nováček
Reputace: 1

Příspěvekod Barzul » 24 srp 2023 07:39

Díky moc za rady ! Je pravda že ji mám většinu dne na přímém slunci. Bude to v pohodě když ji teď vyryju a přesadím do květináče, abych ji případně umístil na vhodnější místo nebo mám počkat s přesazováním až na podzim?

Blixa
Stálý člen
Reputace: 1328

Příspěvekod Blixa » 24 srp 2023 10:28

Ahoj, dobré rady od kolegov. Moje minuloročné skúsenosti s rocoto to potvrdzujú. Tiež nasadilo veľké množstvo kvetov, ale neujal sa ani jeden. Na jeho pozíciu v záhone svietilo slnko od rána do obeda, poobede bolo v tieni, zrejme mu to až tak nevyhovovalo a fakt má viac rado tieň. Potom nasadilo kvety koncom augusta keď už nebolo toľko slnečného svitu, ktoré sa udržali a prechádzali do plodov, ale už bohužiaľ nestihli dozrieť. Na prezimovanie nebolo miesto tak som ho zlikvidoval.
Nič zlé sa nestane keď ho presadíš do nádoby,. Či teraz, alebo až na jeseň si netrúfam poradiť, počkal by som na odozvu Tea Racera :)
Nech sa darí!

P.S. Rocota, ta naše láska ... tipy a triky, jak na ně.
Hudobná výchova no.29 - Tisíc let - ...možná že spíme všichni...

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9550
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 24 srp 2023 20:02

Barzul píše:
24 srp 2023 07:39
Díky moc za rady ! Je pravda že ji mám většinu dne na přímém slunci. Bude to v pohodě když ji teď vyryju a přesadím do květináče, abych ji případně umístil na vhodnější místo nebo mám počkat s přesazováním až na podzim?
Počkal bych až budou teploty nižší, konec září? Třeba ještě venku nasadí plody a doma dopěstuješ.

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“