A nejen, že to mělo nechutnou pachuť, ale i vůně byla taková divná, až nevábná. Došel jsem k tomu, že olivový olej do pasty nee.Olďas píše: ↑04 lis 2022 17:36Jinak ještě k tomu olivovému oleji. Myslím, že si neudělal dobře. Jeden z mých nejoblíběnějších produktú z chili je podobný tvému. Rozmixované chilli při mixování zaliju olejem dosolím a je z toho výborná pasta. Nedávám ocet jako ty. Když jsem to dělal poprvé, tak jsem taky dával olivový olej a mělo to hrozně nechutný ocas, takovou pachuť toho olivového oleje. Myslel jsme, že olivový olej je nejlepší, nejzdravější, ale ouha, chutově to nebylo dobré. Při další sklizní jsem přidal místo olivového oleje normální slunečnicový a ejhle ocas a pachuť byla pryč. Od té doby si tyto pasty dělám každý rok a jednině se slunečnicovým, řepkovým olejem. Olivový olej už ne.
Blixa 2022
Re: Blixa 2022
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1145
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Blixa 2022
K tomu dozrávání...
Je to jak píše Pedro - pokud je plod v technické zralosti (tedy dokončený růst), tak je schopen při vhodných podmínkách doběhnout až do botanické zralosti. Pokud sklidím ještě před technickou zralostí (plod je menší, slabé stěny), tak nepomůžou ani modlitby.
I to dozrávání není zcela bez rizika - plody nemají výživu a pokud to trvá déle, tak dříve zgumovatí než dozrají. Plísně často také nezahálejí a pokoušejí se zabodovat (u rajčat častěji).
V kontrolovaném prostředí (řízená teplota, atmosféra) se s dozráváním dá celkem čarovat, doma na okně je to spíše "dobrodružství" s nejistým výsledkem, které má smysl provozovat opravdu jen na prodloužení sezóny nebo při nehodách v průběhu roku (zlomené větve, ...).
Je to jak píše Pedro - pokud je plod v technické zralosti (tedy dokončený růst), tak je schopen při vhodných podmínkách doběhnout až do botanické zralosti. Pokud sklidím ještě před technickou zralostí (plod je menší, slabé stěny), tak nepomůžou ani modlitby.
I to dozrávání není zcela bez rizika - plody nemají výživu a pokud to trvá déle, tak dříve zgumovatí než dozrají. Plísně často také nezahálejí a pokoušejí se zabodovat (u rajčat častěji).
V kontrolovaném prostředí (řízená teplota, atmosféra) se s dozráváním dá celkem čarovat, doma na okně je to spíše "dobrodružství" s nejistým výsledkem, které má smysl provozovat opravdu jen na prodloužení sezóny nebo při nehodách v průběhu roku (zlomené větve, ...).
Re: Blixa 2022
A to jsem přesně Mykomoto myslel. Nelze spoléhat na to, že otrhám nezrlalé chilli a ono v krabici dozraje. Já má tu zkušenost, co píšeš. Gumové papriky co černají a nedozrají, ani na okně ani v krabici. To rajčata to je jiná.
Re: Blixa 2022
Tak teda nevím, mně nedozrálé plody po utrhnutí nedozrály. I usušené byly místy zelené nebo černé, zkrátka nedozrálé.

-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2292
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3791
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
- Blixa
- Stálý člen
- Příspěvky: 410
- Registrován: 13 črc 2021 07:50
- Reputace: 1328
- Obrázky: 0
- Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.
Re: Blixa 2022
Olďas zdravím ťa,
Jigsaw (foto plodov vyššie vo vlákne) dozrel skoro všetok, ako píšu ostatní, v papierovej krabici s jablkom na parapete južného okna. Takých 10% bol ale odpad kvôli hnilobe, chce to každý deň aspoň raz skontrolovať. Dračí dych dozrel z úplne zelených na finálnu červenú, je pravda ako píše Bacula, Pedro, Mikymoto a Faboš že boli už dlho v technickej zrelosti na rastline, ale naozaj mi došli a išli potom na sušenie.
Ohľadom olivového oleja do pasty díky za radu. Plánujem ešte nejaké tak použijem slnečnicový a môžem to porovnať.
Hudobná výchova no.29 - Tisíc let - ...možná že spíme všichni...
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host