Příspěvekod vsezved » 24 pro 2021 22:24
Venkovní sezóna je dávno ukončena, skleník zlikvidován asi před měsícem. Teploty byly na počátku hodně nízko a ani v letních měsících to rostliny nedohnaly. Nejteplejším měsícem byl červen a tak žádná z kytek nestihla postupně více sklizní. Ve výsledku byl plodů dostatek, jen hlavní sklizeň přišla až někdy na řïjen a bylo to všechno tak nějak najednou a byl problém, co se všemi plody, protože na zpracovávání nebylo moc času.
Aji fantasy orange - klasická Ajina, která není špatná, ale jsou i lepší
Aji Guyana - na Aji má obří plody a chuťově v porádku, na chleba je fajn
Ají Challuaruro yellow - tahle Ajina mne nadchla. Vypadá skvěle, dozrála mezi prvními, má na Baccatum slušný pal., je voňavá. Oblíbil jsem si ji na chleba i do špaget ve stylu AGLIO OLIO.
Aji melocoton yellow - hodně jsem ji chtěl zkusit, ale vůbec mne neoslovila. Je to typický Bacatum křoví s tenoými dlouhými větvemi, které je nutno vyvazovat a plody jsou na větvích hodně na řídko. Měl jsem ji v rohu skleníku a byl problém se dostat všude. Plody hodně mrňavý a tenkostěný a ani chuťově nejsem osloven.
Antohi romanian - sladká, chuťově dobrá, ale jelokož byla venku, tak jsem moc nepojedl, nestíhal jsem hubit slimáky.
Black cuban - pěkná okraska se vší, co má většina okrasek
Brazilian starfish - na pohled hezký, ale měla hodně tvrdou dužinu. Opakovat ji neplánuji, Bishops crown je pro ne jiná liga.
Cascabel (Chille bola) - poměrně silná stěna, na plnění OK, chuťově na Annumku v pohodě, asi ještě zkusím.
Count Dracula - vzhledově hezká, poměrně tenká stěna.
Dulce Italiano - sladká Annuum s dobrou chutí, většinu sežrali slimáci.
El oro de Ecuador - řekl bych, že se jedná o jednu z nejlepší Bacatum.
Etna peperoncino - ani nevím, co bych k ní řekl, třeba ji někdy zopakuji.
Ferenc Tender - hodně dobrá sladká paprika. Tlustá stěna, podlouhlá, zkusím i nasušit na koření. Též se hodně podepsali slimáci a opožděná sezona.
Hamík - sladká klasika, používám na poppers pro lidi, kteří nemají rádi pálivé.
Jalapeno early
Jalapeno M.
Jalapeno senorita
Jalapeno telica
Joe‘s long - dlouhán s tenkou slupkou. Než stačil celý plod dozrát, tak již špička začala schnout. Jako téměř nepálivá výplň je dobrá.
Kardoula Kampanaki - na plnění dobrá
Mini Rocoto brown - oproti Rocoto Manzano red mi přišlo, že skoro nepálí. Při naplnění mletým v rajské je pal i chuť super.
Mutant candelight - pěkná okraska na stůl. Myslím, že jsem ani neochutnal.
Peter pepper penis red - na začátku se mi 2/3 kytky odlomilo při nehodě a ochutnal jsem jen 1 plod, tak nemohu soudit.
Ring of fire - pro svůj charakteristický pal jej mám rád, mám jej raději, než Cayenne. Mám jej rád i do koření.
Thai orange - má semínek jako okraska, hodně slaboučká stěna, ale jinak mi chutná. Jelikož z většiny plodů pitvám semínka, tak u mně není moc použitelná.
velká červená (malpet) - vyrostlo z ní něco jiného, než byl původní plod. Hodně podobná červené Cayenne.
Rád si dělám do zásoby do mrazáku poppers. Plody vybírám hlavně dle velikostii typu Annuum a Bacatum. Letos první várka byla z několika druhů Jalapeno a většina plodů téměř nepálila. Buď jsem již moc otupělý na capsaicin, nebo oproti loňským Jalapeno Maylon měla všechna letošní Jalapena o dost menší pal. Další várky jsem proto vytunil na jemno nasekanou Aji Challuaruro yellow a bylo to o mnoho lepší.
Toť z letošní sezony asi vše. Možná ještě přidám pár komentářů k pokusům pěstování ve stanu.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.