Kromě lokace může nezanedbatelnou roli sehrát i zdroj osiva - mám část osiva od souseda a rostliny jsou jak, kdyby nebyly nijak příbuzný. U těch parádních se pokouším získat čisté osivo na další rok a budu doufat, že "vyšlechtím" kvalitní potomstvo. Je ale taky možný, že to mám nakukaný už z jeho skleníku a snaha bude marná. Osivo stejné odrůdy z různých zdrojů může dávat hodně rozdílné výsledky, takže stejně musíš zkoušet.
A taky hodně zvaž svoje možnosti co se týče konzumace. Ono je pěkný mít tuny pálivýho, ale když Ti zbude víc jak 1/2 v další sezóně, tak vlastně strácí smysl něco dál pěstovat - jen se to hromadí ve spíži/mrazáku a co pak s tím. Vlastní zkušenost - vyklízel jsem suterén po předchozím majiteli a byly tam zavařeniny a kompoty staré i 15 let! Furt se syslilo a nikdo to pořádně nežral - kdo taky, když to po letech vypadalo nebezpečně
