Včera jsem obdržel od kolegy Pedra vzácnou zásilku tamních chilli papriček a večer u toho bídného fotbalu jsem spáchal takovou menší koštovačku s fotodokumentací a poznámkami k jednotlivým odrůdám.
A protože to jsou No name odrůdy z tamního trhu tak jsem je očísloval 1 - 3.
Paprička č.1 :
Její tvar mi nejvíce připomínal tvar Habanera i když je pravdou, že tato je více protažená, po rozříznutí jsem očekával vůni Chinensky ale byla úplně jiná květinová a byla mi povědomá ale nevědl jsem kam zařadit. Hned jsem si všimnul silnější stěny papričky a nevěděl co mám čekat, tak jsem si z půlky dal půlku. Chuť byla skvěla osvěžující, rozhodně to nechutnalo jako Chinenska ..... Palem byla ostrá ale přitom v pohodě snesitelná.
Paprička č. 2 :
Tvar téhle papričky mi připomíná něco mezi Atomic Starfish a Squash Jamaican. I na to jak byla paprička malá obsahovala velké množství semen a opět voněla jako ta předchozí. Chuťově byla srovnatelná s předchozí papričkou a palem byla slabá asi jako slovenská pálivá paprika. Už ted jsem tušil že by to mohli být papričky rodu Baccatum.
Paprička č. 3 :
Rozhodně největší ze všech. Také obsahovala hodně semen a opět voněla jako kytky. Chuťově byla srovnatelná s Bishopem a já už na jisto věděl že je to Baccatum. Palem byla nejsilnější a hezyk jsem při její konzumaci zrudnul a pěkně mi hořel jazyk i přes to to byla ale chuťovka.
Muj osobní typ co by to mohlo konkrétně být za odrůdu je : AJI BENITO.
Pedro děkuji ti moc za tyhle super odrůdy a skvělý gurmánský zážitek. Rozhodně tyhle odrůdy příští rok vysadím jso opravdu TOP.
RECENZE - Africké chilli - Export by Pedro
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: RECENZE - Africké chilli - Export by Pedro
Pěkná recenze afrických dobrot. Tu poslední bych bral
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
Re: RECENZE - Africké chilli - Export by Pedro
Paradni recenze, tu posledni bych taky bral par seminek Se pak nejak domluvime jestli tedy budou.
Re: RECENZE - Africké chilli - Export by Pedro
No problema, semínek tam bylo dost. Tak si tě píšu ale určitě se připomeň.MartinS píše:Paradni recenze, tu posledni bych taky bral par seminek Se pak nejak domluvime jestli tedy budou.
Re: RECENZE - Africké chilli - Export by Pedro
Nemáš kolego za co děkovat. Ony ty papričky měli za sebou cestu dalekou a také zůstaly nějakou chvíli v lednici (neboť jsem byl po nemoci), takže kvalita nic moc...kdyby jste viděli ten pytel, který jsem vyhodil, protože to bylo mírně chycené, tak by jste mne prokleli. Ale slibuji, že na podzim (začátkem října) pošlu další košt a pošlu ho dříve. Koupím papričky na velkém marketu ve městě. Mají tam několik "odrůd", zkusím v průběhu pobytu udělat fotodokumentaci. Ale typovat co je co bych si netroufl. Oni mají tyto papričky na každém rohu, tedy v Libérii. Vždy +- stejné tvary, takže si myslím, že je to nějaký ustálený hybrid (nebo několik hybridů). Co se týká dalšího, tak jsem viděl i nějaké malé kulaté plody, prodávali to jako pepper, takže papričky určitě, ale jaké...? Příště také zkusím dovézt.
Když už jsme u toho dovozu, jsem schopen a ochoten na podzim poslat pár jedincům z našeho společenství něco málo na ochutnávku co dovezu. Pár plodů na košt a semínka. Ale uděláme to tak, že až budu zase v Africe, tak cca v půlce září hodím do svého vlákna nabídku dovozu a dejme tomu 10-15ti novým kolegům pošlu po návrau plody. Ti, se kterými měním pravidelně, dostanou plody automaticky.
Jedna rostlina mi roste v kempu, tak budu ve vlákně dokumentovat, jak to roste a co to vlastně je.
Jinak troška detailů. Papričky pálí docela slušně. Dávám do jídla cca 8-10ks. Pal je pak cítit, ale dá se to v pohodě jíst. Bez tepelné úpravy je dáváme na různá jídla. Asi nejvíc mi chutná arabský humus zakápnutý olivovým olejem a posypaný nakrájenoými papričkami. K tomu černé olivy a arabský chlé. Výborná večeře....v kempu.
Jednou jsem viděl, jak nám jedna paní vařila místní palm butter sauce. Základ byl cibulový, na to doma udělaný palmový olej, v něm uvařená ryba, obrovský krab a kuře a přidány dvě plné naběračky rozdrcených čerstvých papriček, jako příloha rýže. Neskutečná bašta...i když některým z nás bylo trošku do pláče.
Z těchto papriček vyrábějí i kalsický african pepper, který si tentokrát nechám udělat na zakázku. Chtěl jsem koupit v obchodě, ale neměli. Jedná se o najemno nasekanou cibuli, povařené paričky ve vodě atd. Postup zdokumentuji a dám sem recept. Jedí to tam ke všemu a je to super pálivka ke všemu. Ať už k hamburegerům, nebo místnímu jídlu ryba a rýže.
Když už jsme u toho dovozu, jsem schopen a ochoten na podzim poslat pár jedincům z našeho společenství něco málo na ochutnávku co dovezu. Pár plodů na košt a semínka. Ale uděláme to tak, že až budu zase v Africe, tak cca v půlce září hodím do svého vlákna nabídku dovozu a dejme tomu 10-15ti novým kolegům pošlu po návrau plody. Ti, se kterými měním pravidelně, dostanou plody automaticky.
Jedna rostlina mi roste v kempu, tak budu ve vlákně dokumentovat, jak to roste a co to vlastně je.
Jinak troška detailů. Papričky pálí docela slušně. Dávám do jídla cca 8-10ks. Pal je pak cítit, ale dá se to v pohodě jíst. Bez tepelné úpravy je dáváme na různá jídla. Asi nejvíc mi chutná arabský humus zakápnutý olivovým olejem a posypaný nakrájenoými papričkami. K tomu černé olivy a arabský chlé. Výborná večeře....v kempu.
Jednou jsem viděl, jak nám jedna paní vařila místní palm butter sauce. Základ byl cibulový, na to doma udělaný palmový olej, v něm uvařená ryba, obrovský krab a kuře a přidány dvě plné naběračky rozdrcených čerstvých papriček, jako příloha rýže. Neskutečná bašta...i když některým z nás bylo trošku do pláče.
Z těchto papriček vyrábějí i kalsický african pepper, který si tentokrát nechám udělat na zakázku. Chtěl jsem koupit v obchodě, ale neměli. Jedná se o najemno nasekanou cibuli, povařené paričky ve vodě atd. Postup zdokumentuji a dám sem recept. Jedí to tam ke všemu a je to super pálivka ke všemu. Ať už k hamburegerům, nebo místnímu jídlu ryba a rýže.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 76 hostů