Myslis @petr.polasek, ze nekdy uz muze byt svetla proste prilis a paprickam to muze vic uskodit nez pomoct?
Tmavnutí listů sazeniček
-
- Stálý člen
- Reputace: 340
- Obrázky: 0
Re: Tmavnutí listů sazeniček
Jo, i světla může být až příliš, ale to se spíš děje pod silným umělým světlem, pokud je moc blízko, a projevuje se to tak, že listy se kroutí směrem nahoru. Ale myslím, že přírodního světla být až příliš nemůže 

Tak tohle je treba upresnit. I prirodniho svetla muze byt prislis
Budto je to kombinace silneho slunicka + vedro - pak dochazi ke svetlym spaleninam. Pripadne list ani nestihne zesvetlat ale uplne seschne do tmave zelene (vetsinou kdyz se da z modrych led primo pod slunicko)
Nebo kdyz jeste nejsou sazenice zvykle na UVcko.
Coz za oknem si nezvyknou, vzhledem k tomu ze kazde sklo filtruje drtivou vetsinu UV svetla.
Takze ano prilisnym prirodnim svetlem se da spalit, dokonce mnohem snadneji nez umelym.
Umelym se nejrychleji spali LED, pokud je prilis blizko. Mysleno led svetla, mcoby a tak...paskami temer nespalis, musel bys to mit blize nez nejakych 5cm delsi dobu.
Da se spalit i sodikem(i kdyz se chladi), ale trva to dele. Tam jde spis o to krouceni listu nahoru a byva to kombinace extremniho svetla a vyssiho tepla.
Budto je to kombinace silneho slunicka + vedro - pak dochazi ke svetlym spaleninam. Pripadne list ani nestihne zesvetlat ale uplne seschne do tmave zelene (vetsinou kdyz se da z modrych led primo pod slunicko)
Nebo kdyz jeste nejsou sazenice zvykle na UVcko.
Coz za oknem si nezvyknou, vzhledem k tomu ze kazde sklo filtruje drtivou vetsinu UV svetla.
Takze ano prilisnym prirodnim svetlem se da spalit, dokonce mnohem snadneji nez umelym.
Umelym se nejrychleji spali LED, pokud je prilis blizko. Mysleno led svetla, mcoby a tak...paskami temer nespalis, musel bys to mit blize nez nejakych 5cm delsi dobu.
Da se spalit i sodikem(i kdyz se chladi), ale trva to dele. Tam jde spis o to krouceni listu nahoru a byva to kombinace extremniho svetla a vyssiho tepla.
Paradoxne tady se sazenicky trochu trenuji diky podpore CFL na UVCko, nikoliv slunickem pres sklo. Tam je to spise navyk na teplo.
Rikal jsem si ze ta CFL je moc daleko, ale pak jsem si precetl ze je to 125W, tak to jooo
Rikal jsem si ze ta CFL je moc daleko, ale pak jsem si precetl ze je to 125W, tak to jooo

Tady jsem poridil jeste jednu fotku jak to vypada za oknem a co dokaze ta odrazova deska v pul druhe odpoledne, kdyz je jasno a slunicko sviti. Kam se hrabou ty CFL zarovcicky...
Skoda ze nemam lux metr. Samotneho by me zajimalo, jak moc svetla tam ty papricky takhle maji.

Borci, ja to proste necham tak a budu to sledovat, pripadne dam update na toto vlakno a uvidime
Diky moc za Vase dosavadni reakce a chilli zdar

Borci, ja to proste necham tak a budu to sledovat, pripadne dam update na toto vlakno a uvidime

Diky moc za Vase dosavadni reakce a chilli zdar

- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This