Zaváranie vs olej

Ostatní recepty s chilli
street punk
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Zaváranie vs olej

Příspěvekod street punk » 12 srp 2013 11:18

Chcel by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi zaváraním chilli papričiek a nakladaním do oleja.
Respektíve čo je lepšie

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod Dr.Pedr » 12 srp 2013 14:13

Chilli zavářím jako ,,doplněk,, k zelenině (...okurky - nakládačky...čalamáda...sladké papriky...lečo..atd..) a to max. 2-3 ks na zav. sklenici ..jinak by to rodinka nejedla :firy: ....samotné chilli paričky nejraději suším a ukládám do vypařených ,suchých sklenic opatřených víčkem...podle mého nejlepší možnost skladování !!

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 12 srp 2013 15:50

Stejně jako Dr. Pedr přidávám chilli k zavařované zelenině. Jen nezralé chilli z poslední sklizně, které by stejně nedozrálo, buď zavařím, nebo dělám jakýsi "rozvar" - měl by to být základ omáček do budoucna, ale protože jich navařím takový kvanta, tak na to zatím nedošlo. Je to sterilizované, tak to vydrží. Pochopitelně většinu suším podle druhů.
Když jsem začal o těch omáčkách - ověřil jsem si že nejchutnější jsou ty rok staré, kde se ty chutě a vůně teprve plně spojí a rozvinou. Taky ten kapsaicin se tam pěkně "rozjede". Dělal jsem mimo jiné i ovocné, které se mi zprvu zdály slabé, ale po uležení jsou téměř nepoživatelné - tím myslím ostré, ale fest.

Gygabite
Stálý člen
Reputace: 99

Příspěvekod Gygabite » 16 srp 2013 22:19

Myslim ze zakladny rozdil je v chuti.Zavarujeme vetsinou do sladko-kyseleho nalevu co degraduje chut kdezto u oleje chut nedegraduje.A to me privadi k myslence pouzit nalev na hermelin kde olej prohrejes s korenim a bylinkamy.Mohlo by to ve finale byt zajimave.
Obcas si dam i neco co nepali jako treba kafe nebo caj!!!

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 29 srp 2014 06:53

Mám hodně plodů Zimbabwe bird a jakéhosi Hybrida, který měl být původně Twilight ale pálí asi třikrát víc a plody rostou vzhůru jako svíce , tak mě napadlo je dát do menších sklenic společně namíchat a zalít extra virgin olivovým olejem, a uložit do temna.

Nevím ale zda se nezkazí i když předpokládám že olivový olej to zakonervuje ? nemáte někdo zkušenost ?? Sušit papričky moc nechci, moc mi nešmakujou chybí mi u nich ta šťavnatost.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 29 srp 2014 07:21

Jestli jsem Tě dobře pochopil ...chceš dát čerstvé papriky rovnou do oleje..?...to nebude správná volba ...já bych je buď zakápnul olejem a zavařil ve sladkokys.nálevu...nebo usušil a potom naložil do oleje (chilli olej)...

PS: má zkušenost s uchováváním chilli je . . . zamrazit, zavařit, usušit . . . :tiphat:

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 29 srp 2014 08:35

ahoj já osobně zavařuji do okurkovéhho nálevu a po odležení cca 3 tydny je chuť vynikající alespoň pro mě do oleje nenakládám protože nemám rád mastné a využití na hermelín už jsem skoušel a nic moc lepší je to za čerstva

bremic
Stálý člen
Reputace: 3

Příspěvekod bremic » 29 srp 2014 11:13

Zavařuji i celé sklenice papriček. Nejvíc asi Jalapena. Vlastně podle budoucího použití s nimi nakládám. Takový ty do 100k zavařuji nebo griluji(a potom olej) no a pálivky suším,mrazím a dělám z nich omáčky. :tiphat:

Zpět na „Ostatní chilli recepty“