Chcel by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi zaváraním chilli papričiek a nakladaním do oleja.
Respektíve čo je lepšie
Zaváranie vs olej
-
- Nováček
- Příspěvky: 4
- Registrován: 10 kvě 2013 16:20
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Zaváranie vs olej
Chilli zavářím jako ,,doplněk,, k zelenině (...okurky - nakládačky...čalamáda...sladké papriky...lečo..atd..) a to max. 2-3 ks na zav. sklenici ..jinak by to rodinka nejedla
....samotné chilli paričky nejraději suším a ukládám do vypařených ,suchých sklenic opatřených víčkem...podle mého nejlepší možnost skladování !!

- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2177
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zaváranie vs olej
Stejně jako Dr. Pedr přidávám chilli k zavařované zelenině. Jen nezralé chilli z poslední sklizně, které by stejně nedozrálo, buď zavařím, nebo dělám jakýsi "rozvar" - měl by to být základ omáček do budoucna, ale protože jich navařím takový kvanta, tak na to zatím nedošlo. Je to sterilizované, tak to vydrží. Pochopitelně většinu suším podle druhů.
Když jsem začal o těch omáčkách - ověřil jsem si že nejchutnější jsou ty rok staré, kde se ty chutě a vůně teprve plně spojí a rozvinou. Taky ten kapsaicin se tam pěkně "rozjede". Dělal jsem mimo jiné i ovocné, které se mi zprvu zdály slabé, ale po uležení jsou téměř nepoživatelné - tím myslím ostré, ale fest.
Když jsem začal o těch omáčkách - ověřil jsem si že nejchutnější jsou ty rok staré, kde se ty chutě a vůně teprve plně spojí a rozvinou. Taky ten kapsaicin se tam pěkně "rozjede". Dělal jsem mimo jiné i ovocné, které se mi zprvu zdály slabé, ale po uležení jsou téměř nepoživatelné - tím myslím ostré, ale fest.
- Gygabite
- Stálý člen
- Příspěvky: 434
- Registrován: 09 kvě 2012 19:30
- Reputace: 99
- Obrázky: 0
- Bydliště: Milton Keynes
Re: Zaváranie vs olej
Myslim ze zakladny rozdil je v chuti.Zavarujeme vetsinou do sladko-kyseleho nalevu co degraduje chut kdezto u oleje chut nedegraduje.A to me privadi k myslence pouzit nalev na hermelin kde olej prohrejes s korenim a bylinkamy.Mohlo by to ve finale byt zajimave.
Obcas si dam i neco co nepali jako treba kafe nebo caj!!!
Re: Zaváranie vs olej
Mám hodně plodů Zimbabwe bird a jakéhosi Hybrida, který měl být původně Twilight ale pálí asi třikrát víc a plody rostou vzhůru jako svíce , tak mě napadlo je dát do menších sklenic společně namíchat a zalít extra virgin olivovým olejem, a uložit do temna.
Nevím ale zda se nezkazí i když předpokládám že olivový olej to zakonervuje ? nemáte někdo zkušenost ?? Sušit papričky moc nechci, moc mi nešmakujou chybí mi u nich ta šťavnatost.
Nevím ale zda se nezkazí i když předpokládám že olivový olej to zakonervuje ? nemáte někdo zkušenost ?? Sušit papričky moc nechci, moc mi nešmakujou chybí mi u nich ta šťavnatost.
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Zaváranie vs olej
Jestli jsem Tě dobře pochopil ...chceš dát čerstvé papriky rovnou do oleje..?...to nebude správná volba ...já bych je buď zakápnul olejem a zavařil ve sladkokys.nálevu...nebo usušil a potom naložil do oleje (chilli olej)...
PS: má zkušenost s uchováváním chilli je . . . zamrazit, zavařit, usušit . . .
PS: má zkušenost s uchováváním chilli je . . . zamrazit, zavařit, usušit . . .

Re: Zaváranie vs olej
ahoj já osobně zavařuji do okurkovéhho nálevu a po odležení cca 3 tydny je chuť vynikající alespoň pro mě do oleje nenakládám protože nemám rád mastné a využití na hermelín už jsem skoušel a nic moc lepší je to za čerstva
Re: Zaváranie vs olej
Zavařuji i celé sklenice papriček. Nejvíc asi Jalapena. Vlastně podle budoucího použití s nimi nakládám. Takový ty do 100k zavařuji nebo griluji(a potom olej) no a pálivky suším,mrazím a dělám z nich omáčky. 

Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host