Táto tabuľka Vám určite pomôže nastaviť pikantnosť podľa Vašich predstáv. V tabulke je čistá matematika a vychádza z maximálne dosiahnuteľných jednotiek jednotlivých chilli odrôd.
Najslabšia v tejto tabuľke je HABANERO (400.000 SHU) po nej ide JOLOKIA (1.000.000 SHU) a najbrutálnejšia SCORPIO MORUGA (2.000.000 SHU). Môže sa stať, že niektoré papričky nedosiahnu silu charakteristickú pre svoju odrodu, ale to sú anomálie, s ktorými rátať nemôžem.
Použitie tabuľky je jednoduché. Najprv si vyberiem akú silnú mám papriku. Následne v hornom riadku, ktorý nie je orámovaný, si zvolím stĺpech, ktorý určuje, aké je množstvo pokrmu (v gramoch), ktoré chcem "prihriať". No a potom riadok označuje príslušnú silu, ktorú chcem docieliť.
Napríklad ak mám 5 litrov guľáša a chcem ho pomocou HABANERA prihriať na 3000 SHU (mierne silnejšie, no stále decentné), tak použijem 37,5g Habanera.
Ak mám ale chilli omáčku, ktorá má silu 100.000, tak použijem na výpočet Jolokiu a výsledok vynásobím desiatimi (Jolokia je 10 krát silnejšia, ako 100.000), čiže by som tej omáčky potreboval 150g.
Ak máte chilli, alebo chilliprodukt inej pálivosti a neviete vyrátať použitie, kľudne napíšte, poradím. Túto tabuľku v nezmenenej forme môžete šíriť elektronicky, a aj na papieri. Ak ju chcete použiť v nejakej publikácii, rád by som dostal jeden výtlačok tejto publikácie.
