Cíl:
Výroba slabého hnojiva na růst o přibližné EC hodnotě 0.7 - 1. Na mém TDS metru je to cca 1500 ppm. Ale jak asi víte, TDS metry jsou na dvě věci. Následné přefiltrování roztoku a zamražení do ledových kostek. Tyto kostky pak použít jako zatraceně jednoduchý způsob hnojení sazenic. Prostě k rostlině tu kostku mrsknout.
Výbava
1) 40l kýbl s víkem.
2) Vzduchovací pumpa do akvária (3W).
3) Vzduchovací hadička.
4) Vzduchovací kámen (netřeba, já nemám, obalil jsem konec textilkou a připevnil gumičkou).
5) Netkaná textilka.
6) Provázek.
7) Vrtačka nebo nějaký bodec.
8) Odleželý kompost nebo letitý hnůj (0.5kg).
9) Hrst mladých kopřiv.
10) Melasa nebo třtinový cuk (NERAFINOVANÝ!). Já použil cukr. Melasa nebyla.
Výroba:
Do kýblu bylo nalito cca 30l 3 dny odstáté vody rozpuštěnými asi 3 lžícemi melasy nebo cukru. Z textilky, kompostu či hnoje a mladých nasekaných kopřiv vyrobeny dva úhledné balíčky a přivázány k okraji kýblu jen tak aby na povrchu plavali a neklesaly mi ke dnu. Tento celý vynález zakrytý provrtaným víkem (kvůli úniku splodin) ze kterého navíc čouhá hadička která roztok okysličuje.
1) K čemu cukr nebo melasa? Jako další zdroj živin a hlavně jako živná půda pro bakterie.
2) K čemu hnůj nebo kompost? Jako zdroj živin pro kvasný proces a zdroj půdních bakterií, které jsou klíčem pro celý proces.
3) Proč tak málo materiálu na tolik vody? Nechci jíchu, chci slabší hnojivo na bylinky a sazenice.
4) K čemu vzduchová pumpa? Při výrobě klasické jíchy si všimněte šíleného smradu. Ten neznamená nic jiného než převažující práci anaerobních bakterií. Tyto bakterie nepotřebují ke svému životu kyslík nebo alespoň ne tolik. Já však ve svém pokusu chci silnou převahu opačně laděných bakterií (půdních aerobních).
Den 15.07.2018 - 1 týden, kvašení započalo před asi 4 dny
EC: 0.3 - Dal by se s tím hnojit salát. To je zatím málo.

PH: 5.6 - zvláštní fakt: Nehledě na to že původní voda bylo o PH 7, mikrobiální fauna si PH upravila dle sebe na přijatelnou hodnotu. To proběhlo i při prvním pokusu s jiným materiálem. PH tedy netřeba měřit, ale přesto budu pro záznam.
Pach: Jemně sladce nakyslý, žádný jíchový nechutný smrad.
Začala se objevovat načervenalá barva (upravil jsem barvy, ale jen aby reflektovali skutečnost). Částečně vlivem cukru. Hádám nevydrží dlouho, není to ani třeba.