Ja jej jeste netestoval, mam v planu az me dojdou Mills zasoby, nektere hnojky mam otevrene uz asi 3 roky, tak snad to jeste bude fungovat.
Ale az to dodelam, tak to chci zkusit, protoze substrat je od nich skvelej. Takze pocitam az pristi sezonu.
Jaká používáte hnojiva na papričky?
Re: Jaká používáte hnojiva na papričky?
Ahoj, možná to bude hloupá otázka, ale jak to máte s hnojením sazeniček, kupříkladu, pokud použiji hnojivo typu kristalon start, měl bych s ním počkat až bude rostlinka nějak starší, nebo je možné ho více zředit a použít i na malé rostlinky mající třeba jen pár lístků?
Nebo bych měl v této fázi použít něco více organic, jako třeba bokashi, či vitality komplex?
Díky za odpověď.
Nebo bych měl v této fázi použít něco více organic, jako třeba bokashi, či vitality komplex?
Díky za odpověď.

Vitality komplex neni hnojivo. Je to spise takova dobrota pro kytky.
Kristalonu bych se vyhnul, i kdyz pred 10 lety jsem s nim take zacinal, kdyz jsem jeste nic nevedel.
Sazenicky se vetsinou prvni mesic vubec hnojit nemusi, zalezi na substratu jaky mas. Vzdy plati, mene je vice.
Rozhodne zacit treba jen s 1/4 doporucenym davkovanim.
Ja pestuji v Soil mixu od bionovy, kytky jsou mesic a tyden stare a dostaly zatim jen vodu. Pokud ale je mas ve vysevnim, tak klidne neco pridej.
Hlavne ale opatrne, treba tim kristalonem muzes dost rychle prehnojit.
Kristalonu bych se vyhnul, i kdyz pred 10 lety jsem s nim take zacinal, kdyz jsem jeste nic nevedel.
Sazenicky se vetsinou prvni mesic vubec hnojit nemusi, zalezi na substratu jaky mas. Vzdy plati, mene je vice.
Rozhodne zacit treba jen s 1/4 doporucenym davkovanim.
Ja pestuji v Soil mixu od bionovy, kytky jsou mesic a tyden stare a dostaly zatim jen vodu. Pokud ale je mas ve vysevnim, tak klidne neco pridej.
Hlavne ale opatrne, treba tim kristalonem muzes dost rychle prehnojit.
Já pro sazenice vitality komplex ano. Nepřehnojíš a chutná jim. Moje výhoda je, že mám už 3 roky svůj vlastní žížalí čaj a tak je to v pohodě. A zalévám vodou z akvária, kde je také spousta dusíkatých látek.
Pořídil bych něco organického a tekutého...kristalon ne. Ten jsem si vozil jen do Afriky, protože se mi dobře vešel do kufru.
Pořídil bych něco organického a tekutého...kristalon ne. Ten jsem si vozil jen do Afriky, protože se mi dobře vešel do kufru.
Ano, zatím mám výsevní substrát, pro začátek jsem zkusil dát k jedné sazeničce roztok bokashi šťávy zředěný cca na polovinu dávky, tak uvidím, co to s ní udělá.
Co je vlastně na tom kristalonu tak špatného? Jen ze zvědavosti.
Jinak minulou sezonu jsem primárně používal vitality komplex a střídal jsem ho s Forestina Profík na chilli.
Co je vlastně na tom kristalonu tak špatného? Jen ze zvědavosti.
Jinak minulou sezonu jsem primárně používal vitality komplex a střídal jsem ho s Forestina Profík na chilli.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1147
- Obrázky: 0
Kristalon je minerální hnojivo - někdy také nazývané jako průmyslové. Při přehnojení hrozí zasolení půdy a toho se dá "pod střechou" dosáhnout snáze než venku, kde Ti to propláchne déšť. Obecně je lepší používat organická hnojiva, kde se vyskytují přírodě bližší složení živin.
Aha, děkuji za osvětu, pokusím se tedy sehnat něco organičtějšího. 

Ahoj, asi píchnu do vosího hnízda....... Ale na minerálním hnojivu není vůbec nic špatného. Stačí jen dodržet dávkování. A opak organické nebo "bio" hnojivo může fungovat jako homeopatikum bez jakéhokoliv efektu.Mikymoto píše: ↑21 bře 2024 12:44Kristalon je minerální hnojivo - někdy také nazývané jako průmyslové. Při přehnojení hrozí zasolení půdy a toho se dá "pod střechou" dosáhnout snáze než venku, kde Ti to propláchne déšť. Obecně je lepší používat organická hnojiva, kde se vyskytují přírodě bližší složení živin.
Obecně rostliny potřebují světlo, CO2 a živiny ve formě NPK + mikroprvky všechno ostatní je bonus navíc.