Laďa 2024
Re: Laďa 2024
Zdravím. Jen se chci zeptat,ten substrát od Agro na rajčata, papriky a okurky, ten už byl předhnojený nebo ne? Že jsi ho ještě vylepšil ,nebo už byl použitý Dík za odpověď
-
- Stálý člen
- Reputace: 1144
- Obrázky: 0
Většina substrátů je nějakým způsobem doplněná dávkou hnojiva - zpravidla na 1 až 2 měsíce max. Jestli potřebuješ dodat živiny poznáš jednoduše podle barvy listů. Pokud nové listy rostou světlejší než ty předešlé je známka hladu a je třeba dodat živiny zvenčí.
Substrat or Agra je vzdy predhnojeny, dokonce i ten vysevni tusim.
Ja uz par let pouzivam Bionovu, ten je predhnojeny pouze bio vegan a nestane se, ze by sazenice mely deficit nebo prehnojeni.
Da se pouzit od seminka az po dospelou kytku.
Pomer cena/vykon nejlepsi substat za me.
Drive jsem pouzival Agro - vetsinou plne smutnic, nebo Canna seed mix - tam je to zase o cene, ten je dost drahy.
Ustalil jsem se na tomhle:
https://www.higarden.cz/predhnojeny-sub ... ilmix-50l/
Ja uz par let pouzivam Bionovu, ten je predhnojeny pouze bio vegan a nestane se, ze by sazenice mely deficit nebo prehnojeni.
Drive jsem pouzival Agro - vetsinou plne smutnic, nebo Canna seed mix - tam je to zase o cene, ten je dost drahy.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1144
Sem se kouknul na ten popisek Bionovy na webu už kvůli tomu bio vegan logu a u níže uvedené věty jsem málem poprskal monitor kafem.
"Substrát neobsahuje žádné chemikálie a zvířecí zbytky a je vhodný i pro veganské pěstování rostlin a zeleniny."
Jako chápu, že marketing je mocný inštrument, ale propagovat výrobek takovou ptákovinou? Je jasný, že asi málokdo hází na kompost zdechliny psů a koček, ale v přírodě je půda plná rozkládajících se zbytků jak rostlin, tak i živočichů. Kompost se jen hemží broučky a žížalkami, které zase lákají drobné lovce a ti tam občas taky ukončí nedobrovolně svou životní pouť - kruh se uzavírá a živiny se vrací zpátky do oběhu. Silně pochybuju, že suroviny na vstupu do kompostéru někdo přebírá a vyhazuje z něj každýho slimáka, nebo housenku.
"Substrát neobsahuje žádné chemikálie a zvířecí zbytky a je vhodný i pro veganské pěstování rostlin a zeleniny."
Jako chápu, že marketing je mocný inštrument, ale propagovat výrobek takovou ptákovinou? Je jasný, že asi málokdo hází na kompost zdechliny psů a koček, ale v přírodě je půda plná rozkládajících se zbytků jak rostlin, tak i živočichů. Kompost se jen hemží broučky a žížalkami, které zase lákají drobné lovce a ti tam občas taky ukončí nedobrovolně svou životní pouť - kruh se uzavírá a živiny se vrací zpátky do oběhu. Silně pochybuju, že suroviny na vstupu do kompostéru někdo přebírá a vyhazuje z něj každýho slimáka, nebo housenku.
-
- Stálý člen
- Reputace: 340
Na balení uvádí:
Substrát je obohacen o startovací dávku živin, které rostliny spotřebují do několika týdnů. Plodová zelenina je velmi náročná na přísun živin po celou dobu vegetace, proto za 2-4 týdny od výsadby začněte s pravidelným přihnojováním speciálním hnojivem.
-
- Stálý člen
- Reputace: 340
MartinS píše: ↑04 bře 2024 16:20Substrat or Agra je vzdy predhnojeny, dokonce i ten vysevni tusim.
Dívám se i na ten výsevní substrát, kde píšou, že doporučují zahájit s přihnojování ihned po vzejítí rostlin.
Pro porovnání uvedená elektrická vodivost ve výluhu těch dvou substrátů:
- Agro výsevní: max 0,35 mS/cm
- Agro na okurky, rajčata a papriky: 0,2-0,65 mS/cm
Řekl bych ,že cca 300 Kč za padesátku substrátu je docela fest pálka. Loni když jsem začínal tak jsem koupil od forestiny ten speciálně připravený substrát Profík pro papriky a chillipapričky pytel 15 l za 130 Kč, takže taky žádná láce. Breberky žádné ,pěkný substrátek.Letos jsem koupil ten univerzál od Mountfieldu 70 l-130 Kč kus. na 6 týdnů předhnojený (údajně).Vizuálně ,podle čichu a na omak OK jako ten profík ,breberky žádné an ižádný bordel ,klacky atd. Velice se mi líbí. Ale já v něm neporostu,takže jsem zvědavý jak bude šmakovat
papričkám. Dám pak vědět