A ještě drobný report a porovnání
Pimenta Luna x
Habanada (doplnění k předchozí stránce).
Navzdory komplikacím jsem se přeci jen dočkal i plodů na zimující rostlině Habanada a mohl jsem tak udělat 1:1 souboj těchto odrůd. Velikostně jsou plody Habanada o trošku menší než Pimenta Luna. Tloušťka stěny je stejná 1,5 - 2 mm. Voní obě pro můj nos prakticky stejně, jen u Pimenta Luna je ta vůně intenzivnější. Zkoušel jsem čmuchat oboje na střídačku s pauzama nad kávou tak dlouho, až jsem necítil vůbec nic, kromě té kávy.
Habanada je tento rok zcela bez palu (minulý rok lehce šimrala) a je šťavnatá, ovocná a opravdu sladká. Pimenta Luna chutná hodně podobně, ale není tak výrazná - není tolik sladká a má drobný ocásek (taková "technická" pachuť podobná Aji Fantasy cokoliv). Pokud si ale pamatuju dobře, tak Habanada měla minulý rok ten ocásek taky. Pal u Pimenta Luna je velmi jemný - plechové huby neucítí nejspíš vůbec nic.
Nechal jsem ochutnávat i manželku a té chutnala více Habanada - u Pimenta Luna ohodnotila chuť jako "mdlejší" než Habanada.
Obě odrůdy jsou tedy chuťově velmi blízké a drobné odlišnosti může udělat už jen způsob pěstování, jak jsem se sám přesvědčil. Habanada byla minulý rok ve skleníku v půdě, letos je v květináči venku a vliv to určitě mělo. Pimenta Luna je rozhodně bujnější vyšší rostlina, Habanada se drží při zemi a spíš se "plazí" po povrchu. Co se týče plodnosti je na tom Habanada myslím trochu lépe, ale Pimenta Luna za ní o mnoho nezaostává. Mě osobně chutnají obě, byť se také kloním o trochu více k Habanada.
Fotky mírně zkreslují barvy (nesvítilo slunce) - Habanada nahoře má sytě oranžovou mrkvovou a Pimenta Luna pod ní je jemně růžová.