Mejto - sezóna 2022
- accuface
- Stálý člen
- Příspěvky: 910
- Registrován: 01 led 2019 19:39
- Reputace: 3171
- Obrázky: 0
- Bydliště: Olomouc
Re: Mejto - sezóna 2022
Grenada Seasoning vypadá nádherně, taky ji letos mám, ale plodů má poskrovnu a zatím jsou malé a zelené. Zajímá mě hlavně vůně a chuť, tak budu očekávat nějaké ty informace, díky.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1145
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Grenada je z té trojice jediná s výraznějším palem - pro otrlé je to sranda jednohubka, pro mě je to akorát. Vůni těžko popsat (nejsem až takový znalec) - jako ty ostatní (Habanada i Jobito) voní jako směs ovoce a papriky. Mírně sladká, křehká a šťavnatá - jen člověk musí dávat majzla. aby při skousnutí nechtěně nenastříkal do očí manželce naproti u stolu - neměla by radost 

-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1407
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3466
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Mejto - sezóna 2022
Zdarec
RIP žížalkám a k plodům dodám jen že paráda


RIP žížalkám a k plodům dodám jen že paráda


-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1145
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Skleník jede plnou parou a nastalo nejlepší období sezóny - všeho je dost a prakticky denně chodím něco oškubat ať už pro vlastní potřebu, nebo pro kamarády a kolegy v práci. Kytky opět kvetou a nasazují nové plody, jak jim od spodku "pomáhám" odebíráním těch zralých. Budu jen doufat, že podzim bude dostatečně dlouhý a teplý na to, aby alespoň část z toho nově nasazeného dozrála.
Jediné co jsem zatím neměl možnost z pěstovaného ochutnat je Aji Norteno, které teprve teď začíná červenat.
Aji Cirel je na mě pálivé až příliš - jen jsem opatrně líznul plod a věděl, že tohle bez pláče nedám. Takže asi usuším a rozdám, nebo jich pár přihodim do sklenic ke sterilovaným.
Fotky z víkendového ozobávání:
Náhled do skleníku, který se krásně vyplnil a prakticky není slepé místo, kam by šlo bez problémů šlápnout. Jen ten plevel nějak není čas vyďoubat - snad o příštím víkendu.


Habanada - z vrchu je vidět jen listí. Jak ale člověk zvedne některou z větviček, tak čumí na to nadělení zespodu. Ta kytka regulérně používá plody místo nožiček a prakticky se plazí po zemi. Vzrůstem je to trpajzlík (bez vyvazování se drží do max 15-20 cm výšky), ale plodnost je intergalaktická.

No a pro potěchu oka jedna ze sklizní už na stole.

Jediné co jsem zatím neměl možnost z pěstovaného ochutnat je Aji Norteno, které teprve teď začíná červenat.
Aji Cirel je na mě pálivé až příliš - jen jsem opatrně líznul plod a věděl, že tohle bez pláče nedám. Takže asi usuším a rozdám, nebo jich pár přihodim do sklenic ke sterilovaným.
Fotky z víkendového ozobávání:
Náhled do skleníku, který se krásně vyplnil a prakticky není slepé místo, kam by šlo bez problémů šlápnout. Jen ten plevel nějak není čas vyďoubat - snad o příštím víkendu.
Habanada - z vrchu je vidět jen listí. Jak ale člověk zvedne některou z větviček, tak čumí na to nadělení zespodu. Ta kytka regulérně používá plody místo nožiček a prakticky se plazí po zemi. Vzrůstem je to trpajzlík (bez vyvazování se drží do max 15-20 cm výšky), ale plodnost je intergalaktická.
No a pro potěchu oka jedna ze sklizní už na stole.
- lazar
- Stálý člen
- Příspěvky: 1021
- Registrován: 11 srp 2020 12:38
- Reputace: 3261
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Mejto - sezóna 2022
Paráda 

Každé sousto je lepší než to poslední..
> foto 2021 < - > foto 2022 < - > foto 2023 < - > foto 2024 < - > foto 2025 <

> foto 2021 < - > foto 2022 < - > foto 2023 < - > foto 2024 < - > foto 2025 <
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1145
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Po dvou týdnech update.
Víkend byl ve znamení sběru plodů pro zpracování na horší časy. To se nakonec protáhlo až do včerejška, bo najednou sem to do těch skleniček nezvládl narvat a zavařit. Lečo je narvaný do 14 sklenic, papričky do 23 menších. S výjimkou Jalapeno jsem všechny papričky vykostil, což trochu zdržovalo. Ve skleníku zůstalo dost paprik na ještě jednu pořádnou sklizeň (pokud bude dostatek tepla na dozrání). Rajčata venku už bohužel nemilosrdně kosí plíseň a vzhledem ke skoro každodennímu dešti to není jak ošetřit - takže konečná.
Ve skleníku konečně dozrává i Aji Norteno - jednoznačně nejpomalejší paprika tento rok. Listí je vyblitý zelí i přes přihnojování - holt je hladová.

Po koupání krátký pobyt v solárku


Sladké také dostaly prostor na prezentaci

Výsledek snažení (lečo, papričky všech kombinací)

Víkend byl ve znamení sběru plodů pro zpracování na horší časy. To se nakonec protáhlo až do včerejška, bo najednou sem to do těch skleniček nezvládl narvat a zavařit. Lečo je narvaný do 14 sklenic, papričky do 23 menších. S výjimkou Jalapeno jsem všechny papričky vykostil, což trochu zdržovalo. Ve skleníku zůstalo dost paprik na ještě jednu pořádnou sklizeň (pokud bude dostatek tepla na dozrání). Rajčata venku už bohužel nemilosrdně kosí plíseň a vzhledem ke skoro každodennímu dešti to není jak ošetřit - takže konečná.
Ve skleníku konečně dozrává i Aji Norteno - jednoznačně nejpomalejší paprika tento rok. Listí je vyblitý zelí i přes přihnojování - holt je hladová.
Po koupání krátký pobyt v solárku
Sladké také dostaly prostor na prezentaci
Výsledek snažení (lečo, papričky všech kombinací)
- accuface
- Stálý člen
- Příspěvky: 910
- Registrován: 01 led 2019 19:39
- Reputace: 3171
- Obrázky: 0
- Bydliště: Olomouc
Re: Mejto - sezóna 2022
Máš to parádní, ta barevnost je úžasná. Taky papričky zbavuju semínek, ale je to šílený opruz, hrozně mě to zdržuje. Navíc mi kytky plodí jak urvaný a vůbec nestíhám sklízet a zpracovávát. A doma mi s tím nikdo nepomůže, jak to máš ty, taky zpracovávaš sám.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1145
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Jojo. Žena a děti pomáhají se sklizní a moc se jim líbí ta rozmanitost (tvary i barvičky), ale jak přijde na zpracování nebo ochutnávání, tak jsem v tom sám. Ale na druhou stranu už většinou rozeznají podle plodu ty jedlé (pro ně) a nejedlé (pro mě). Když si nejsou jistí, tak se raději přijdou zeptat. Já toho materiálu naštěstí nemám až tolik a ty 2-3 sklizně chilli ke zpracování zvládnu - zbytek uzobávám průběžně (nebo porozdávám).
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host