Mejto - sezóna 2022
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1754
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2977
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mejto - sezóna 2022
S tím lepením květů to chce trpělivost. Je dobré zalepovat víc poupat, ne z každého vyjde plod.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1144
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Jojo, to dělám.
Už jsem zjistil, že na úspěch má vliv možná až příliš faktorů. Dosavadní úspěšnost je mezi 0 - 70% podle odrůdy. Některé jsou na lepení vyloženě alergické a shodili úplně vše co jsem zalepil (Habanada, Aji Jobito, Grenada Seasoning). Jiné shodí jen něco málo a větší část si ponechají. Tam už jen fandím a pozoruju bobtnající plody.
Už jsem zjistil, že na úspěch má vliv možná až příliš faktorů. Dosavadní úspěšnost je mezi 0 - 70% podle odrůdy. Některé jsou na lepení vyloženě alergické a shodili úplně vše co jsem zalepil (Habanada, Aji Jobito, Grenada Seasoning). Jiné shodí jen něco málo a větší část si ponechají. Tam už jen fandím a pozoruju bobtnající plody.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1754
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2977
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mejto - sezóna 2022
Chinensky jdou lepit nejhůř - tam je to o tom trefit to těsně před rozvinutím, což je obtížné.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1144
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Díky za nasměrování - typoval jsem nějakou ploštici, ale že se může jednat o nymfy mě nenapadlo (nejsem v oboru hmyzu kovanej). Je fakt, že ploštic různých druhů pozoruju na zahradě hromady - tak holt přišly o jednu snůšku ve skleníku, bo sem to fšechno preventivně zlikvidoval 

-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1144
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
První větší sklizeň proběhla o víkendu - lehce přes 3 kg směsi. přibližně 2/3 tvořila jalapena (Telica, Biker Bills, Sweet King). Kromě několika málo kousků ochutnávaných v průběhu zpracování šlo všechno do nálevu.
Pár poznámek pro další sezóny:
Telica - temně zelené, drobnější a buclatější, průměrná délka 6 cm. Velká část pálivejch (až moc).
Biker Bills - štíhlejší a delší než Telica, délka průměrně 7 cm. Na pálivou jsem nenarazil.
Sweet King - světle zelená, délky cca 10 cm, něco mezi jalapeno a "normální" paprikou. Jen pár kousků šimralo.
Aji White Fantasy - cca 4-5 cm, křehké šťavnaté, mírně pálivé - jen ta chuť je zvláštní (eště jsem si asi nezvykl)
Ilika - opravdu silnostěnná jablíčka, pálící jen některá. Být jich více tak na plnění paráda.
Berbere Coffee Brown - zklamání, min 2/3 plodů škubu se suchou hnilobou ještě zelené a vyhazuju. Extrémní citlivost na vápník, nevím zda dále pěstovat - jinak superplodná kytka s použitelně pálivými plody. Tento rok promarněná příležitost.
Sběr - kromě pár kousků vše "pálivky"

Koupačka

Zásoby na zimu

Pár poznámek pro další sezóny:
Telica - temně zelené, drobnější a buclatější, průměrná délka 6 cm. Velká část pálivejch (až moc).
Biker Bills - štíhlejší a delší než Telica, délka průměrně 7 cm. Na pálivou jsem nenarazil.
Sweet King - světle zelená, délky cca 10 cm, něco mezi jalapeno a "normální" paprikou. Jen pár kousků šimralo.
Aji White Fantasy - cca 4-5 cm, křehké šťavnaté, mírně pálivé - jen ta chuť je zvláštní (eště jsem si asi nezvykl)
Ilika - opravdu silnostěnná jablíčka, pálící jen některá. Být jich více tak na plnění paráda.
Berbere Coffee Brown - zklamání, min 2/3 plodů škubu se suchou hnilobou ještě zelené a vyhazuju. Extrémní citlivost na vápník, nevím zda dále pěstovat - jinak superplodná kytka s použitelně pálivými plody. Tento rok promarněná příležitost.
Sběr - kromě pár kousků vše "pálivky"
Koupačka
Zásoby na zimu
- lazar
- Stálý člen
- Příspěvky: 1021
- Registrován: 11 srp 2020 12:38
- Reputace: 3261
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Mejto - sezóna 2022
Paráda
, radost pohledět. A ty poznámky, to je k nezaplacení... 


Každé sousto je lepší než to poslední..
> foto 2021 < - > foto 2022 < - > foto 2023 < - > foto 2024 < - > foto 2025 <

> foto 2021 < - > foto 2022 < - > foto 2023 < - > foto 2024 < - > foto 2025 <
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 392
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1144
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Mejto - sezóna 2022
Aby nebyl svět jen růžový, tak nás opustila prakticky celá osádka křižníku Vermihut.
Začalo to podivným smrádkem, který nepříjemně připomínal chcíplou myš za skříní. Po otevření kompostéru mimo barák jsem objevil jen zapáchající hmotu s hromadou dospělých Koutulí na povrchu, ale žádnou žížalu. Až při bližším pohrabání se objevil pohyb miniaturních žížalek, ale dospělci se rozplynuli v tu smradlavou hmotu. Takže teď marně přemýšlím, zda jsem si tu pohromu přivodil něčím pro žížalky jedovatým (nenapadá mě nic - poslední krmení byla nať z mrkve a mangoldu), nebo prostě spáchaly hromadnou sebevraždu v důsledku neskutečné nudy. Zkusím tomu dát ještě šanci, zda se podaří restart s tím žížalím potěrem. Pokud ne, tak holt budu muset začít znovu od 0 s nějakou novou startovací posádkou.
Ale život jde dál a skleník hraje všema barvama. Konečně se vybarvují i odrůdy donedávna trapně zelinkavé a začíná konečně kontinuální zkrmování sladké i pálivé hmoty..
Aji Jobito

Grenada Seasoning

Habanada


Začalo to podivným smrádkem, který nepříjemně připomínal chcíplou myš za skříní. Po otevření kompostéru mimo barák jsem objevil jen zapáchající hmotu s hromadou dospělých Koutulí na povrchu, ale žádnou žížalu. Až při bližším pohrabání se objevil pohyb miniaturních žížalek, ale dospělci se rozplynuli v tu smradlavou hmotu. Takže teď marně přemýšlím, zda jsem si tu pohromu přivodil něčím pro žížalky jedovatým (nenapadá mě nic - poslední krmení byla nať z mrkve a mangoldu), nebo prostě spáchaly hromadnou sebevraždu v důsledku neskutečné nudy. Zkusím tomu dát ještě šanci, zda se podaří restart s tím žížalím potěrem. Pokud ne, tak holt budu muset začít znovu od 0 s nějakou novou startovací posádkou.
Ale život jde dál a skleník hraje všema barvama. Konečně se vybarvují i odrůdy donedávna trapně zelinkavé a začíná konečně kontinuální zkrmování sladké i pálivé hmoty..
Aji Jobito
Grenada Seasoning
Habanada
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host