Z toho množství co vidím předpokládám že jsi jí zavařil. Můj letošní první pokus (2*580 ml) bydlí v chladničce a šmakuje mi moc, takže do budoucna vím, že budu potřebovat víc, cca tvoje množství. Zásoby do další sezóny se mi ani náhodou do chladničky všechny nevejdou. Takže dva dotazy:
- jak dlouho zavařuješ (ty velké sklenice které odhaduju na cca 600-800 ml)
- jak výrazně se změní chuť zavařené ?
gandalf 2017
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: gandalf 2017
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5420
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9100
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: gandalf 2017
Chunan pasta se nezavařuje, tím by se zcela pokazil její původní zámer (čerstvé, tepelně neupravené chilli s mikroorganismy) zdravé a živé chilli pasty. Naopak, čím více dohromady, tím vice se spolu mikroorganismy kamarádí.
Gandalfe, mám asi jednou tolik. (mín rozdávám) jsem hamoun v tomto případě.
Gandalfe, mám asi jednou tolik. (mín rozdávám) jsem hamoun v tomto případě.
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2440
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: gandalf 2017
Jak píše kolega - nezavařuju to /ani nesteriluzuju/. I když podle pravdy - jedna "várka" mi znovu ožila, tak to nechám dokvasit pod celofánem /trochu jsem si upravil recept, vzhledem k množství chilli jsem dal i více cukru a ten tam ještě krmí kvasinky.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: gandalf 2017
Dík za potvrzení, říkal jsem si, že zavařit kvašák je takové trochu problematické. Nemám ve sklepní kóji optimální podmínky (trochu moc teplo), tak tam holt musím zkusit uskladnit menší testovací dávku, a jako nouzová záloha pro případ že by se to při skladování zvrhlo, poslouží nějaké ty zamrazené nezpracované, v mrazáku snad ještě něco málo místa najdu.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- gandalf
- Stálý člen
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 20 srp 2011 19:49
- Reputace: 2440
- Obrázky: 0
- Bydliště: Netolice
- Kontaktovat uživatele:
Re: gandalf 2017
Ono spolehlivě kvasinky zabije už zahřátí nad 40°C /tedy ne sterilizace varem/. Bublaj mi jen dvě skleničky, tak to mohu na jedné vyzkoušet - ničemu tím neublížím. Ale jak to potom otevřu, tak se tam kvasinky dostanou z vnějšího prostředí a "ožije to". Není to však žádná tragédie, až sežerou cukr, tak pojdou Další možností je podchlazení, ale to by znamenalo mít to trvale v chladničce /já to tak mám/, nebo tam přidat alkohol - ten kvasinky nerady. Jenže to by mně asi kolega Tea Racer přijel ukřižovat /takhle prznit recept/. U tý várky došlo asi k souběhu okolností - chilli bylo hodně zralé /více cukrů/ a navíc jsem, vzhledem k většímu množství plodů, přidal "přiměřeně" více cukru - další prohřešek - tady jsem použil třtinový a ten se může chovat jinak. Vlastně na to množství jsem tam mohl dát i více vodky /dal jsem jen panáka/.
Ještě doplním, že chuťově se to nemění, ale ten zbytkový cukr je tam znát, i to voní tak, jak má. Ale kdybych to nechal pod víčkem, tak je z toho granát - ten tlak tam byl dost velkej.
Ještě doplním, že chuťově se to nemění, ale ten zbytkový cukr je tam znát, i to voní tak, jak má. Ale kdybych to nechal pod víčkem, tak je z toho granát - ten tlak tam byl dost velkej.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5420
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9100
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: gandalf 2017
Je to tak jak píše kolega Kvasit to prestane když to dás do chladu... pokud dodržíš recept, nebude to kvasit více než je treba. Pokud pripadne dás vice soli, prestane to kvasit.
- Vasjis
- Stálý člen
- Příspěvky: 1333
- Registrován: 26 úno 2015 08:21
- Reputace: 490
- Obrázky: 0
- Bydliště: České Budějovice
Re: gandalf 2017
Tobě taky Honzo
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 hostů