Tak pane kolego, tohle vypadá dost dobře, zaujala mě ta kombinace s tím bezovým květem. Kdysi hodně dávno dělávala něco podobného tedy bez chilli a ranpuru, moje babička, v podstatě jako lék na průdušky.
Tea Racer - vnitřní i venkovní pěstování.
- Erben61
- Stálý člen
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
Re: Tea Racer - vnitřní i venkovní pěstování.
Tak pane kolego, tohle vypadá dost dobře, zaujala mě ta kombinace s tím bezovým květem. Kdysi hodně dávno dělávala něco podobného tedy bez chilli a ranpuru, moje babička, v podstatě jako lék na průdušky.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Hmmm... taký domáci bio pomaranč a rangpur, to je luxus. Ja si kupujem bio pomaranče a bio citróny v Lidli a krájam si z nich vrchnú, oranžovú, alebo žltú šupku (flavedo) do čaju. Vylúhujem spolu s čajom a potom scedím. A to je dobrota!
Dnes som bol v meste a kúpil som pre môj citrónovník a kalamondin pekné, talianske, 21cm terakotové kvetináče. Zajtra ich presadím. Už ich mám tretím rokom, ale zatiaľ nejavia záujem kvitnúť a plodiť. No... snáď sa v nových kvetináčoch trochu rozbehnú v raste.
Dnes som bol v meste a kúpil som pre môj citrónovník a kalamondin pekné, talianske, 21cm terakotové kvetináče. Zajtra ich presadím. Už ich mám tretím rokom, ale zatiaľ nejavia záujem kvitnúť a plodiť. No... snáď sa v nových kvetináčoch trochu rozbehnú v raste.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9678
- Kontaktovat uživatele:
Pánové to rád slyším.
Já delam kařodočne bezové víno, to je parada. A pak mám recept na bezový likér (nekde v horách se tomu rika bíla roztopčina) jak to človeka roztopí...
Tak to zkousím podobně.
Bio citrony a pomeranče z Lidlu jsou super, oloupej škrabkou kůru a pak vymackej obsah, to bíle horke tam nedavej, zalij vodkou, nahazej skorici a hřebíček. Pak ochlad pod bod mrazu a vychutnávej si osvežení...
Pripadne dám presny recept, pridava se tam jeste cukr svarený s vodou, nebo invertni sirup. Louhovat stačí tyden, ale čím dele tím lépe.
Citrusy je dobre presazovat dríve, ale pozde jeste není.... Dej jim tam trochu kokosáku a granulovaného hnoje a odvděčí se ti.
Kalamondin a ostatní kumqáty se ji cele i s kurou, ta je dokonce nejsladší, nebo do lihu či na marmeládu.
Já delam kařodočne bezové víno, to je parada. A pak mám recept na bezový likér (nekde v horách se tomu rika bíla roztopčina) jak to človeka roztopí...
Tak to zkousím podobně.
Bio citrony a pomeranče z Lidlu jsou super, oloupej škrabkou kůru a pak vymackej obsah, to bíle horke tam nedavej, zalij vodkou, nahazej skorici a hřebíček. Pak ochlad pod bod mrazu a vychutnávej si osvežení...
Pripadne dám presny recept, pridava se tam jeste cukr svarený s vodou, nebo invertni sirup. Louhovat stačí tyden, ale čím dele tím lépe.
Citrusy je dobre presazovat dríve, ale pozde jeste není.... Dej jim tam trochu kokosáku a granulovaného hnoje a odvděčí se ti.
Kalamondin a ostatní kumqáty se ji cele i s kurou, ta je dokonce nejsladší, nebo do lihu či na marmeládu.
-
rak102
- Stálý člen
- Reputace: 178
S kvetu bezinek se da udelat i dobra palenka.Ono to s toho sice nejak moc dobre netece,mosi se dat deset kilo cikru na 100l vody,ale ze 100l kvasu se da vytocit 9-10l lahodne 50% palenky.Ale chce to kvalitni cukr,ne ten polskej shit co se tady prodava.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tvrdý já nepiji vůbec. Ale veřím že to může být dobré. 
Ano, jsme odpad Evropy, lecos polské je totální shit!
Ano, jsme odpad Evropy, lecos polské je totální shit!
-
rak102
- Stálý člen
- Reputace: 178
Jasny.Ne kazdemu chutna a dela dobre.Ale tady u nas na Morave to bez toho jaksi nejde.Tady na vesnici je jenom jeden barak kde neni palenica a to je kostel.No jo,ale proc do toho lihu davas ty dobroty co popisujes o par postu hore??To si nedas ani hlt??
- Tea Racer
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Píši do lihu, ale dávám to do vodky co má 37 %, po tom ovoci, cukru a pak vode ve které to svaris to má cca 25 % i méně. 
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Mňa tiež na alkohol moc neužije. Mám doma asi 5 rokov starý domáci likér z plodov beziniek, ktorý som robil a hoci je chuťovo vynikajúci, nemá ho u nás doma kto vypiť práve kvôli rumu, ktorý doň išiel. Tento rok som robil len kvasenú, bazovú limonádu. 12 kvetov, pol kila cukru, 5 litrov vody a 1ks bio citrón aj so šupkou. Voda s cukrom sa prevarí, nechá vychladnúť a dá sa spolu s nakrájaným citrónom a bazovými kvetmi kvasiť v zakrytej nádobe v teple 7 dní. Po týždni sa scedí do fliaš a skladuje krátkodobo v chladničke. Táto limonáda je fantastická. Dnes sme ju dopili a uvažujem, že ak budú ešte pekné kvety, tak spravím ešte jednu dávku.