Tak s tím více než souhlasím. Honba za velkýma nádobama se zbytečně přehání. On obrovský kýbl nevyřeší vše. 5-10 litrů stačí na jakoukoli papričku. Tím neříkám, že větší nádoby jsou špatně. Jen, že není třeba to hrotit, když není prostor. Slunce, teplo a bašta. A také dostatečná zálivka, žádné moření kytek suchem. Alespoň tak to mám vždy já a v pohodě kytky rostou a plodí.lobo píše:Nebude mam to testnuty z lonska, stačí to bohate. Navíc ten monstrozni 7pot co mam na balkóně je jen v 5ti litru a jak se mu skvěle daří. Jak říkám 10 litru uplne cajk. Nejdůležitější je Slunko a dobrý žrádlo velikost kontejneru je az v pořadí za těmito faktory.Vasjis píše:Nebude jim v 10l těsno ?
LOBO balkon 2016
Re: LOBO balkon 2016
Záleží jak velký ti vyroste keř. U velkého keře je malá nádoba problém. Jednak ti to vítr převrací a druhak musíš pořád zalévat. Strašně rychle to vysychá.
¨Kendy píše:Záleží jak velký ti vyroste keř. U velkého keře je malá nádoba problém. Jednak ti to vítr převrací a druhak musíš pořád zalévat. Strašně rychle to vysychá.
Nádoba se nepřvrhne jelikož je zakopaná v zemi, Co se týče vysychání, když je holt venku 30 ve stínu tak vysychá všechno rychle i Dunaj. Mě se 10litrový kýble osvědčili na 100% toť vše, žádné nevýhody jsem nespozoroval ba naopak. V kýbllích to roste jednou tak rychle než když to člověk dá do volné půdy.

Používám 8 litrové a 15 litrové. Většinu mám samozřejmě v těch 8 litrových. Skoro na všechno to stačí. Mám relativně hodně jalapenos a pro ně to stačí s přehledem.
Ale měl jsem minulý rok Large Red Cherry, které vyrostly nehorázným způsobem. Mnohem víc, než jsem čekal. A měl jsem je právě v těch 8 litrových.
Vítr mi je převracel. Moc velká listová plocha proti nízké váze květináče. Musel jsme dávat na kraje květináčů cihly. A taky jsem je nestačil zalévat. Moc velká plocha listů, s tím související spousta odpařené vody a málo substrátu, který by to vodu zadržel. Ve vedrech jsem je musel zalévat každý den (a i to jim bylo málo). Stejně velké kytky ve velkém květináči stačilo obden, nebo ani to ne. Prostě 8 litrů substrátu udrží o polovinu méně vody, než 15 litrů substrátu.
Nicméně souhlasím s tebou, že 10 listrů substrátu stačí skoro na všechno. Ale o čem vím, že roste hodně do výšky a vytváří velké keře, dávám do větších. Letos v nich mám italská pepperoncina, el oro da equador a ajiny.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9583
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Kvetináče se zakopavají hlavne kvuli tomu, že když mrzne, nebo se noci ochlazuje, neni to pro koreny takový teplený šok, to samé na na slunci. Proto rostliny více prosperují a tím padem druhotně i to odparovaní. Na balkone to neudelám
Ale osvedčilo se mi, dávat kvetníky do obalů, což je treba u citrusů klicove pro pestovaní doma, jelikož v korune je 22 °C, a kvetnik když se otevre okno tak ochladí a opadavaji listy, to samé když je u topení, tak se v zime uvari koreny...
U papricek je to samé. Kvuli vysychání substratu se dá bojovat i jnak než jen mnozstvím zeminy. Stači povrch zakryt keramzitem, pisekm drtí, lávovými kameny a nebo jeste lépe, primíchat do substratu kokosák.
Mám balkon na jih, je tam jako v pekle a kvetniky mam max 2 l, a rostliny jsou pekné, mnohdy kvetniky kolem litru. Ikdyž tady hodne lidí pise že samozavlažovací truhlíky jsou nevhodné pro chilli, me se osvedcily nejen truhlíky ale i kvetníky. ALe systemů je nekolik a musi to clovek vychytat, nejaké rostliny usuší a jiné uchlastají
Pochopitelne zalezi na zemine. Dulezité je svetlo a hnojivo, velikost kvetníku je druhořadá, proto se daji pestovat i jako bonsaie, což u hodne jiných rostlin nelze..
Tot mé zkusenosti z pestovani citrusů aplikované na chilli a uspesne. Ale každý máme jine podmínky, takže každý to musí vychytat sám.

U papricek je to samé. Kvuli vysychání substratu se dá bojovat i jnak než jen mnozstvím zeminy. Stači povrch zakryt keramzitem, pisekm drtí, lávovými kameny a nebo jeste lépe, primíchat do substratu kokosák.
Mám balkon na jih, je tam jako v pekle a kvetniky mam max 2 l, a rostliny jsou pekné, mnohdy kvetniky kolem litru. Ikdyž tady hodne lidí pise že samozavlažovací truhlíky jsou nevhodné pro chilli, me se osvedcily nejen truhlíky ale i kvetníky. ALe systemů je nekolik a musi to clovek vychytat, nejaké rostliny usuší a jiné uchlastají

Tot mé zkusenosti z pestovani citrusů aplikované na chilli a uspesne. Ale každý máme jine podmínky, takže každý to musí vychytat sám.
- Zrzek
- Stálý člen
- Reputace: 826
- Obrázky: 0
Ten 7pod....hmm. To jsou přezimované, nebo si je sel někdy na podzim. Nebo jinak. Fakt pěkné