ondo píše:Jednu som dneska ochutnal ale nepalila vobec, ani chut nebola nejaka vyrazna, skor to chutilo jak nejaka obycajna sladka paprika:/
Popravde, mal som teraz prvy krat vlastne vypestovane jalapeno, tak tu chut neviem nejak posudit.
Este im asi necham tyzden a oberem ich, hlavne mi ide o to aby som to rastline trocha odlahcil, pretoze stale sa robia nove a nove kvety ale vzdy odpadnu, tak myslim, ze dalsia uroda bude aj vacsia a tu necham uplne dozriet

Jala mají (až na vyjimky jako je Numex pinata) nízký pal. 5 000SHU nebo tak nějak. To moc nepálí, ani když tam těch 5000SHU je. A ono to tam často není. Já mám Telica (a letos k tomu ty numexy a chichimeca) a běžně se mi stávalo, že plod byl prakticky sladký. Jiné plody na stejné rostlině pálily víc, některé i znatelně. Ale když jsem je zavařoval jako řezy, tak jsem tam stejně do každé malé sklenice přidával jednu long slim cayenku (která má okolo 50-70 tisíc SHU), aby to trošku dostalo pal.
Co se týče sběru kvůli druhé úrodě tak máš pořád ještě čas. Když ji ale ulehčíš, alespoň částečně, tak všechno půjde rychleji. Ale vem si, že mají dobu zrání většinou 60 dní, něco možná 70. Já jsem loni stíhal dvě úrody i když jsem sklízel až pomalu v půlce srpna. Ale obíral jsem je postupně. Nenechával jsem na rostlině zralé plody. Sklízel jsem úplně červené ale i takové, které teprve červenat začaly a nechal jsem je dojít doma.
Edit: Ty Maylony by měly mít 10 000SHU. Ale i tak je to málo. Hodně plodů klidně může být skoro sladkých.