Tak, a definitivní konec sezóny. O víkendu jsem sklidil vše co šlo, přes kilo červených jamajek...akorát že půlka z nich je zelená, no. Nechám je ještě dojít a pujdou do omáček. Na red habaneru bylo ještě nějakých 20-25 kousků, ty dozrály téměř všechny, a ještě se na balkóně klepe zimou thajská červená - zlikviduju v průběhu týdne. Se u toho cítím jako bych topil koťata - takovou dobu se o ty kytky starám, piplám, a teď je zničit, achjo...
No nic, aspoň jamajky jsem ořezal na "bonzaje" a dal k matce přezimovat, jestli přežijí netuším.
A takové zesumírování první sezóny: Jak je vidět, i obyčejný mudla co tomu houby rozumí může vypěstovat na balkóně haldu chilli kterou nemá ani šanci sám spotřebovat, a bude s tím otravovat příbozenstvo, kolegy v práci, domácí zvířata (jeden by nevěřil jak chutná hananero agamám

). K úspěchu je potřeba jen špetka selského rozumu, koupě kvalitního substrátu a hnojiva, pravidelná péče a rekordně horké léto - čert neví jak to poroste příští rok...
Ze všeho co jsme zkusili letos pěstovat se něco urodilo, přežili všechny rostliny až do prvních mrazíků, výsledek ale ovlivněn nákupem sazeniček kde to dopadlo následovně:
Black pearl: ze 3 koupených prcků vyrostl jeden mutant/kříženec se spoustou vynikajících plodů (sklizeno celkem cca. 70ks)- zkusím ze semínek vypěstovat i příští rok. Jeden kříženec velmi nepovedený - paprik spousta, ale nepálivých a i chuťově nedobré. Až třetí je ukázková "černá perla" která se uhnízdila v obýváku.
Habanero yellow - další průser a špatná koupě, rostlina pěkná - ale taky nějak skřížená s nevím čím. Kvantum mrňavých plodů které vůbec nepálí.
Habanero red - vyrostla krásně, kolem 150cm, mohutně plodila (odhad kolem 80-100 papriček z jedné kytky) a stihla to tak akorát. Plody klasické slušně pálivé "habanera" s typickou aromou, v omáčce je jim dobře.
Scotch bonnet - ta se rozrostla tak až spáchala harakiri, převrátila se a byl z ní takový trochu mrzák - i tak plodila až překvapivě. Přes 100 plodů, menších a pevnějších než haba red. O něco aromatičtější a ostřejší než haba red, co se olámalo když spadla tak obrané zelené - v omáčce OK.
Habanero chocolate - nejmohutnější rostlina ze všech, neskutečně plodná. Z jediné obráno kolem 150 papriček, po této stránce jasný vítěz. Ze všeho vypěstovaného s přehledem nejvyšší pálivost. Ďáblužel mi u ní absolutně nesedla chuť a aroma, ale to je subjektivní věc. Samotná prostě nejde, možná použít v menším množství do omáček - ještě jich mám pár hrstí v ledničce - zbytek rozdán v práci.
Jamaican hot red - jo, tohle byl největší boj. Od začátku takové dvě velmi neduživé rostlinky, dlouho se jim nedařilo. Nakonec ale léto pomohlo, a taky když začaly překotně hnát do výšky tak jejich zastřihávání. Ze všeho nejdelší vegetační doba, dozrát stihly tak slabé 2/3 (odhad cca. 40 papriček na 1 kytku) - proto zkouším jestli přežijí zazimování a že by mohly příští rok startovat dříve... Jinak ze všech co jsme vypěstovali suverénně nejlepší papričky. Výborná chuť, aroma, pálivost taková že čiližrouta neurazí, ale ani nepropálí vnitřnosti a 3 patra pod nimi (znáte Vetřelce, ne?) - velmi dobře použitelná pro vaření i pro "normální lidi"
Thai red - nakonec to čím vše začalo, na kuchařské šou od mistra thajské kuchyně uzmuto několik papriček, a poctivě od semínek vypěstované rostlinky.

Úspěch že se povedlo, vyrostly a plodily velmi slušně, papričky samotné velmi dobře použitelné, pálivost tak akorát, tenkostěnné, bez výraznější aromy. V důsledku i přes kvantum paprik je výnosnost z nich nižší než z "chinesek" - na počet kusů sice "halda" ale už ne na objem - váhu. Dělám z nich ale thajskou sladkokyselou majdu, takže si zaslouží zasadit i příští rok...
Tak a toť prozatím vše, ještě možná přihodím pár fotek až budu zpracovávat úrodu - v plánu rajčatová omáčka z jamajek a nějaká ta thajkská ještě, přemýšlím ještě o jakés olejové pastě ze sušených...atd...no,
a už se jen těšit na sezónu 2016. 