To by mě docela právě zajímalo, jestli větší kytce neublíží. Nebo: jak velké kytce už neublíží? Možná ji nezahubí, ale některé kytky mi relativně stagnují v růstu a říkám si, že by to klidně smutnicema mohlo bejt...Pedro píše:Já smutnice neřeším. Vadí ti nějak? Oni velké kytce neublíží....Příroda si poradí.
Ale jetli máš potřebu je zničit.
http://www.matonoha.cz/masozrave-rostli ... a-smutnice" onclick="window.open(this.href);return false;
Martinuv balkon 2015 - druha sezona
Re: Martinuv balkon 2015 - druha sezona
Já smutnice mám a kytky rostou, tedy kromě jigsawu, tomu se nechce. Vůbec nevím důvod. Je ve velkém truhlíku s ostatníma (hb maya, hb lemon a fatalli) Prostě jigsaw je sviňák a je takový zmuchlaný.
Primárně se smutnice živí tlejícími částmi rostlin v zemině (humusem). Nenapadá kořenový systém! Pouze u malých rostlin (semenáčků) může způsobit poškození kořínků, jinak je jen otravné, jak poletují. Což mně na balkoně nevadí. Já je neřešil ani v zimě při předpěstování, jen jsem dal žluté lepící desky, nic víc...protože doma létaly mušky a ta moje měla řeči. Ale je to lepší než péci substrát atd.
Jinak nemají rády průvan! Vdí jim to. V odkazu se píše ještě štěpky z cedrového dřeva, nějaké hlístice, pomáhá vrstva kžemičitého písku napovrchu (ale viděl jsem, jak lezou odtokovým otvorem zespodu květináče). Je to na každém z nás. Já jich měl po přesazení ven docela dost z předpěstovaných kelímků. V paprikosudech a kýblech na zahradě není jedinná a na balkoně nějaké jsou v truhlíku, ale mninimum...
https://en.wikipedia.org/wiki/Sciaridae" onclick="window.open(this.href);return false;
Primárně se smutnice živí tlejícími částmi rostlin v zemině (humusem). Nenapadá kořenový systém! Pouze u malých rostlin (semenáčků) může způsobit poškození kořínků, jinak je jen otravné, jak poletují. Což mně na balkoně nevadí. Já je neřešil ani v zimě při předpěstování, jen jsem dal žluté lepící desky, nic víc...protože doma létaly mušky a ta moje měla řeči. Ale je to lepší než péci substrát atd.
Jinak nemají rády průvan! Vdí jim to. V odkazu se píše ještě štěpky z cedrového dřeva, nějaké hlístice, pomáhá vrstva kžemičitého písku napovrchu (ale viděl jsem, jak lezou odtokovým otvorem zespodu květináče). Je to na každém z nás. Já jich měl po přesazení ven docela dost z předpěstovaných kelímků. V paprikosudech a kýblech na zahradě není jedinná a na balkoně nějaké jsou v truhlíku, ale mninimum...
https://en.wikipedia.org/wiki/Sciaridae" onclick="window.open(this.href);return false;
Normalne dneska vecer koukam na kytky a substrat do 3cm pod povrch suchej(dale jsem nezkousel abych neponicil korinky)
Ale zadna nema sveseny listy. Mate nekdo stejnou zkusenost ze by mu takto dlouho vydrzely rostlinky bez zalivky?
Zaleval jsem v utery rano a vypada to ze budu zalejvat nejdrive zitra a tedy po 4 dnech. Jestli je to dela Perlit nebo Mikorhiza, tezko rict.
Kazdopadne letos mi prijdou nejaky odolny na zalivku vsechny keriky. Muze to delat i to ze ted pestuji ve vetsich nadobach ktere dele vysychaji, ale stejne... je to zajimave.
Koupil jsem 50l substratu a spolu s Perlitem zitra zrejme finalne presadim jeste nejake rostliny do vetsiho.
Jeste se musim rozmyslet co.
V planu mam zatim:
TSM z 5l na 12l
mensi TSM z 3l na 12l
Carolina Reaper z 3l na 12l
Pak uvazuji ze Bishopa presadim z 5l na 10l
A haba Jacques z 5l na 12l
Ovsem nevim kam to dam, tyhle velikosti uz se na parapet nevejdou. Tam se vejdou maximalne ty 5l.
Koukal jsem jeste jednou na ty 20l kyble, ale to uz je na balkon fakt mega velke. To bych musel mit treba maximalne 4 rostliny na zemi a slus.
Ale zadna nema sveseny listy. Mate nekdo stejnou zkusenost ze by mu takto dlouho vydrzely rostlinky bez zalivky?
Zaleval jsem v utery rano a vypada to ze budu zalejvat nejdrive zitra a tedy po 4 dnech. Jestli je to dela Perlit nebo Mikorhiza, tezko rict.
Kazdopadne letos mi prijdou nejaky odolny na zalivku vsechny keriky. Muze to delat i to ze ted pestuji ve vetsich nadobach ktere dele vysychaji, ale stejne... je to zajimave.
Koupil jsem 50l substratu a spolu s Perlitem zitra zrejme finalne presadim jeste nejake rostliny do vetsiho.
Jeste se musim rozmyslet co.
V planu mam zatim:
TSM z 5l na 12l
mensi TSM z 3l na 12l
Carolina Reaper z 3l na 12l
Pak uvazuji ze Bishopa presadim z 5l na 10l
A haba Jacques z 5l na 12l
Ovsem nevim kam to dam, tyhle velikosti uz se na parapet nevejdou. Tam se vejdou maximalne ty 5l.
Koukal jsem jeste jednou na ty 20l kyble, ale to uz je na balkon fakt mega velke. To bych musel mit treba maximalne 4 rostliny na zemi a slus.
Naposledy upravil 1 dne MartinS; celkem upraveno 19x.
Meřim si občas vlhost substrátu pomocí vlhkometru a potvrdilo se mi, že kolikrát mám substrát na povrchu třeba do 5-7cm úplně suchý, ale ve střední a dolní části je ještě hromada vlhkosti (polovina ukazatele). Tedy než mi vyschnou ty 10/20l květináče, tak to při tomhle počasí trvá fakt dlouho - klidně i týden nemusím zalévat (mám je na severo severo západ).
Ok takze je to relativne normalni. No ja mam balkon na Jih, takze to nejvetsi teplo. Zatim mi fakt staci kazde 4 dny.
Uvidim az zitra budu nejake presazovat, jak budou suche. Na to jsem zvedavej.
Uvidim az zitra budu nejake presazovat, jak budou suche. Na to jsem zvedavej.
Tak jak to dopadlo?
Presadil jsem vsechno co jsem chtel a Bishop mel nejvetsi korenovy bal. Na tom 5,8l kvetinaci uz dole plno korenu skrz keramzit a udelaly dole uz povrch z korenu.
Co se tyce vlhkosti, substrat byl nakonec opravdu suchy jen na povrchu. Pak byl normalne jeste vlhky. Vzhledem k tomu ze jsem zaleval po 4 dnech, tak si myslim ze by vydrzely i 6 dnu bez zalivky. Nicmene nevim jak by se pak choval preschnuty substrat, asi by hure prijimal vodu.
Ty 4 dny necham ted asi jako strop. Jinak na vsechny rostliny mi staci 6,5l vody.
Mensi kytky jsem zalil s Kristalonem start. A ty co kvetou jsem zalil Kristalonem Zdrave rajce a paprika.
Plody drzi masivne Barbere Coffee Brown a mam jednu cheiro roxu co se drzi.
Uvidime po tom pohnojeni Kristalonem jestli budou plody drzet.
Jinak jedna vec, skrz bile kyble se dostane normalne do kvetinace svetlo a perlit ma na sobe rasu. Nevim jestli to nemuze vadit, ale snad ne.
Tady foto ze vcerejska:
https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... hoto%2cjpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Co se tyce vlhkosti, substrat byl nakonec opravdu suchy jen na povrchu. Pak byl normalne jeste vlhky. Vzhledem k tomu ze jsem zaleval po 4 dnech, tak si myslim ze by vydrzely i 6 dnu bez zalivky. Nicmene nevim jak by se pak choval preschnuty substrat, asi by hure prijimal vodu.
Ty 4 dny necham ted asi jako strop. Jinak na vsechny rostliny mi staci 6,5l vody.
Mensi kytky jsem zalil s Kristalonem start. A ty co kvetou jsem zalil Kristalonem Zdrave rajce a paprika.
Plody drzi masivne Barbere Coffee Brown a mam jednu cheiro roxu co se drzi.
Uvidime po tom pohnojeni Kristalonem jestli budou plody drzet.
Jinak jedna vec, skrz bile kyble se dostane normalne do kvetinace svetlo a perlit ma na sobe rasu. Nevim jestli to nemuze vadit, ale snad ne.
Tady foto ze vcerejska:
https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... hoto%2cjpg" onclick="window.open(this.href);return false;
U nás je posledních 14 dní dost často zataženo a sem tam sprchne. Tak že jsem nazaleval už tak ty dva týdny. Včera jsem měl dle plánu hnojit,ale vzhledem k dlouhodobé vlhkosti substrátu jsem radši nehnojil abych to nepřelíval.snad příští týden bude líp a budu moct dát paprikam dávku živin