Fataliiho úspěch v pěstování bonchi mě již dříve navnadil něco podobného vyzkoušet, zatím jsem však neměl ani čas ani vhodnou odrůdu. To se však letos změnilo, tak jsem se chytil výzvy. Před několika dny jsem sklidil úrodu a protože nebezpečí mrazů každým dnem roste, vykopal jsem ven i keříky. Chystal jsem se, že na bonchi půjdou jen Pimenty Diomar (Capsicum Chinense), ale Pequante (Capsicum Baccatum) vyrostlo hodně do výšky a kmínek pěkně do šířky (okolo 3cm), tak jsem nakonec ostříhal i ty.
Nejdřív jsem ustříhl keříky cca 10cm nad zemí a opatrně zbytek vyjmul ze země. Většinu kořenů hned na místě zastřihl a potom umyl hlínu.
Potom jsem jednu po druhé ještě upravil a kořeny ještě víc zkrátil, aby se mi vešly do připravených nádob.
Na dno trocha kuliček z pálené hlíny. Fungují jako drenáž a také pojmou dost vláhy, když hlíny jako takové se do květináče nevejde.
Pak už jen zasadit rostlinku (pahýlek) a .... tím to vše začíná.
V kelímkách od jogurtu jsou potom ¨zálohy¨. Nikdy není jisté, že rostlinky přežijí. Schválně jsem se snažil, aby na každé rostlince zůstalo několik listů na pomoc přežití ¨kritické doby¨. Až potom uvidím co a jak ohnu, zaříznu, ušmiknu...