Regulus 2014
-
Filichilli
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Regulus 2014
Paráda
Taky jsem rád, že mi ty dvě rocota plodí poměrně dost na to, co jsem slyšel o rocotách a slimáci je vyloženě zbožnují. Nemůžu se dočkat, až začnou zrát
Jak chutnají ty exotické druhy chilli ? Mají nějaké aroma ?
Zkusím o tom něco napsat, postupně, jak budou papriky dozrávat.Filichilli píše:ParádaTaky jsem rád, že mi ty dvě rocota plodí poměrně dost na to, co jsem slyšel o rocotách a slimáci je vyloženě zbožnují. Nemůžu se dočkat, až začnou zrát
Jak chutnají ty exotické druhy chilli ? Mají nějaké aroma ?
Capsicum Chinense cv. Aji Charapita
Divoká paprika rostoucí v přírodě. Pochází z oblasti Amazonie z území současné Bolívie. Do celé Amazonie ji rozšířili ptáci. Dnes se nejčastěji sbírá v přírodě ve východní peruánské džungli u města Iquitos (roční množství srážek okolo 2600mm).
Místní lidé věří, že působí jako afrodisiakum.
Víceletá rostlina kulovitého tvaru, výška 70 - 100cm. Bujně roste. Je velmi jednoduchá na pěstování.
Plod má kulatý 4-6mm v průměru, dozrává ze zelené do žlutooranžové. Plodů je spousta, rostlina z dálky vypadá, že je celá žlutá. V domovině v Jižní Americe je mají rádi ptáci. Tady jim na chuť zatím nepřišli (naštěstí). Plod ve zralosti nejde od stopky.
V každém plodu je několik semen.
Pálivost silná. Podobná habaněrům. Zpočátku chutná sladce aromaticky, rozřízlý plod provoní celou místnost. Pal nabíhá postupně. Je silnější a silnější. Vrcholí asi po 7 - 10 minutách, potom postupně odeznívá asi dalších deset minut. Ty moje Charapity odhaduji okolo 100 000 SHU.
Chuť mírně nasládlá, silně aromatická, s vůní a chutí podobná habaněrům. Zavařená patří k nejchutnějším paprikám na světě. Můžu potvrdit. Zavařená paprička Aji Charapita a je vysoce ceněna v gastronomii a dá se sehnat na amazonu.
Používá se přirozeně nakládaná, marinovaná s citronem, do salátů a regionální ceviches, může se sušit, udit, zamrazit a také na ochucování regionálních pokrmů jako polévek, inchicapi, gamitana kaše, kuřecí vývar. Vkládá se k do omáček k dušeným masům a dalším pokrmům Amazonie. V současné době se používá ve specialitách ve vyhlášených restaurací v Limě.
Okolo města Iquitos, odkud paprika pochází (peruánská Amazonie) se používá u každého jídla v misce omáčka "Criolla" - což je nakrájená červená cibule, limetkové šťáva, sůl, trochu vody a lehce drcená Aji Charapita (vypadá tam jako mírně podrcená kukuřice).
Nebo se jí říká cibulová omáčka - salsa de cebolla.
A pro gurmány trochu potěšení
Salsa de cebolla.
https://www.youtube.com/watch?v=itYH7AhKhaU
Doprovází jako doplněk rýži s kuřecím masem zabalenou v banánovém listu.
https://www.youtube.com/watch?v=TobkGCjR8K8
Naposledy upravil 1 dne regulus; celkem upraveno 24x.
Plné vášnivé energie...světlé a temné...
Capsicum Chinense cv. Aji Charapita, Capsicum Pubescens cv. Rocoto Turbo Pube, Capsicum Baccatum cv. Aji Benito, Capsicum Baccatum cv. Aji Ahuapacháu CAP 220

květy lichořeřišnice, Capsicum Chinense cv. Squash Jamaican Yellow, Capsicum Pubescens cv. Rocoto Turbo Pube, Capsicum Annuum cv. Negro Chilaca

Capsicum Chinense cv. Aji Charapita, Capsicum Pubescens cv. Rocoto Turbo Pube, Capsicum Baccatum cv. Aji Benito, Capsicum Baccatum cv. Aji Ahuapacháu CAP 220
květy lichořeřišnice, Capsicum Chinense cv. Squash Jamaican Yellow, Capsicum Pubescens cv. Rocoto Turbo Pube, Capsicum Annuum cv. Negro Chilaca
Juuu, to jsou nádherné "hvězdokvěty"!

Souhlas!!!vavy.p píše:člověče jak zelný prsty... tenhle človíček vypadá jako ten irskej skřítek co sedí na hrnci zlataSagi píše:Prostě paráda, všechny ty chilli krásky vypadají úžasně!
Máš zelený prsty!(chilli papriček)
Je to krása. Tomuhle už říkám umění. Gratuluju.
-
Filichilli
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Ti za vyčerpávající odpověď na otázku k exotickým druhům !
Samotného mě to potěšilo, protože chuť i vůni žlutých habaner mám opravdu rád a pokud je tohle něco podobného, zaujme to ještě víc. Supr !