Ahoj Koniashi,
Díky za tvá slova. Samozřejmě že, se Krakatoy a Splozence velice rád ujmu
S tím shopem je to opravdu složitější než se může zdát je to spousta mravenčí práce, která není fyzicky náročná ale spíš časově náročná.
Když opomenu pěstování jako nezbytnou součást celého procesu tak by se to dalo zhruba vyčíslit asi nějak takto:
V Shopu jsem měl letos cca 60 odrůd. Od každé odrůdy jsem rozříznul cca 30 plodů to je celkem 1800 kusů.
Těch 1800 papriček vykuchat a dát sušit semínka na vzduch tenhle proces trvá cca měsíc až dva. Člověk to dělá po večerech když je čas a chodí se spát o půlnoci.
Z těch 1800 papriček je zhruba 45 000 semínek ze kterých musíš pak vyselektovat pouze ty nejlepší, takže vyházet mrňavý, přesušený, černý apod.
Pak to všechno napytlíkovat. Do pytlíků patří taky popisky odrůd na který osobně dávám ještě barevnou fotku odrůdy. To mám tisknutý na papírě. Je toho zrhuba 500 listů obrázků co se musí nakrájet na rezačce a nebo nastříhat.
Pak máš přípravu objednávek, což opět sežere spoustu večerů a taky několik desítek hodin na poště při odesílání zásilek. K tomu ještě musíš řešit zákaznický servis, což znamená odovídat lidem na mejly, že se buď spletly s objednávkou, že chtěli něco jiného a jestli by to šlo změnit, nebo že jim zásilka ještě nedorazila, že pošta sem tam něco nedoručí nebo ztratí a pod.. Do toho máš ještě standartní zaměstnání a samozřejmě hlavně rodinu.
Ono se to fakt nezdá ale když to nemá člověk jako na full time job tak je to na palici takže letos to chci opravdu vrátit do únosné míry. A jestli shop otevřu nebo ne nechám fakt až na konec sezony jak se budu cítit. Teď to nechávám volně plynout
