Zápis do deníčku - klíčení 2020
Letos mi to klíčilo krásně až na 2 drůdy Baccatum a to Bishop’s Crown a AWF - vysévala jsem z mých semen, uskladněných společně s ostatními druhy (tedy skladováním to nebude). Obě tyto odrůdy mne trápily už loni, kdy jsem postupně vysela všechna zakoupená semínka. AWF mi vzešla 1 hezká rostina a Bischop’s byly 2 opoždění mrňousci, které jsem nakonec nějak vypiplala. Buď choulostivé odrůdy nebo mizerná genetika - zkusím pořídit osivo z jiného zdroje.
Ostatní Baccatum a Chinenses (výsev 20.1.2020) letos klíčí 5-7 dní - tedy super rychle
Annuumky (výsev 20.2.2020) jsem letos máčela jen do čisté vody, část jsem vysela po 24 hodinách a část jsem sázela do substrátu postupně až se objevil klíček, což trvalo 3-10 dní. Sela jsem minimálně 1 cm hluboko a naklíčené semínka vykoukly do 3 dnů bez přilepené helmy. Máčela jsem více semínek, ale nechám jen potřebný počet sazenic, ostatní zlikviduju.
Loni jsem takto sela rajčata. Je radost sledovat, jak se semínka probouzí ale má to i svá úskalí - musí se denně hlídat, aby nevyschla voda nebo klíčky nepřerostly.
Po vyklubání jsem semenáčky stěhovala pod zářivku a u pravých lístků jsem začala opatrně přihnojovat což se velmi osvědčilo.
Baccatum už mi nevejdou do poličky pod zářivku, takže putovaly na okno bez přísvitu.
Porovnání stejně starých rostlinek = 5 týdnů od namočení
loni (výsev 12.1.2019 - foto 17.2.2019 = 36 dnů )

letos (výsev 20.1.2020 - foto 23.2. = 34 dny )
Poznámka pro příště:
Při máčení klasická vata dobře drží vlhkost ale klíček do ní snadno zarůstá - osvědčila se papírová útěrka v několika vrstvách.
Sázet naklíčená semínka a to minimálně 1 cm hluboko.
Včas pod světla a hlídat hnojení.