Žluté skvrny na listech

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169
Obrázky: 0

Žluté skvrny na listech

Příspěvekod Colostomizer » 08 bře 2014 14:57

Ahoj,

chtěl bych vás poprosit o radu na záchranu svých churavějících papriček ... Letos jsem zasel poprvé, mám několik odrůd a některým se daří skvěle (Peppa Orangina), některým tak středně a některým vůbec (Blast Pepper). Do té střední kategorie spadá třebas Calico a pár dalších. Některé rostliny rostou velmi dobře, ale některé jsou oproti svým sousedkám někdy až o třetinu menší, vadnou a/nebo mají žluté skvrny na listech (viz foto). Měl jsem je všechny docela dost dlouho v Jiffech, ale nedalo se s tím moc dobře pracovat. Rychle vysychaly a když jsem odjížděl na víkend, musel jsem je v pátek přemokřit, aby nevyschly na troud do nedělního večera. A zde bude asi kámen úrazu ... mám pracovní teorii, že to je následek přemokření a hnití kořínků. Teď už jsou dva týdny v substrátu, ale nerostou a živoří. Měli byste někdo nějaký nápad, čím je to způsobené a případně jak z toho ven?

Díky moc! :tiphat:

16411

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: Žluté skvrny na listech

Příspěvekod proki73 » 10 bře 2014 11:43

čao když tak mi napiš na mail Proki73@seznam.cz a dáme to nějak do hromady aby byly zdravé

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 10 bře 2014 15:05

Substrát by měl být vzdušný, pomůžeš tomu díky perlitu například. Nepřelívat hlavně ..

A to nejdůležitější, Calico má geneticky listy s bílými skvrnami. Takže pokud jsi měl na mysli tohle, je to uplně v pořádku. Já na fotce žádné "žluté" skvrny nevidím. Jsou v pořádku. :tiphat:

Obrázek

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2591
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 10 bře 2014 15:16

Já jsem si taky myslel, že jsou panašované.

Colostomizer
Stálý člen

Příspěvekod Colostomizer » 10 bře 2014 17:26

Filichilli píše:Substrát by měl být vzdušný, pomůžeš tomu díky perlitu například. Nepřelívat hlavně ..

A to nejdůležitější, Calico má geneticky listy s bílými skvrnami. Takže pokud jsi měl na mysli tohle, je to uplně v pořádku. Já na fotce žádné "žluté" skvrny nevidím. Jsou v pořádku. :tiphat:
Perlit tam je, ale není moc vidět, během pár dní zhnědnul. A navíc jsem ho tam přimíchal málo ... tak 10 %. Polepším se při dalším přesazování!

Díky za názor ve věci listů. Díval jsem se na fotky dospělých rostlin na netu a taky jsem zvažoval, že to je normální. Trochu mě v tom případě ale zaráží jedna věc. Z deseti semen Calico mi vyrostlo několik, které vypadají jako na fotce, a ty moc nerostou a přijde mi, že neprospívají. Potom ze stejné várky vyklíčily dvě rostliny, které rostou jako blázen, jsou cca třikrát větší než ostatní a nemají ty bílé/"žluté" skvrny na listech. Jedna má listy s fialovým nádechem (to by na Calico ještě sedělo), ale ta druhá je celá zelená. Je taková variabilita možná anebo se mám začít těšit, co se z toho nakonec vyklube? :-)

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 11 bře 2014 13:49

Na to se už odpovídá hůř, těch možností může být víc. První možnost je né natolik silná genetika a ustálení druhu, aby všechny semínka z původní rostliny byly panašované - místy jinak zbarvené. Nevím jak dlouho už Calico je vyšlechtěné ... Takže v praxi se Ti může panašování objevit v menší míře nebo třeba vůbec, ale plody budou stejné.

Druhá věc a to spíš, že zdroj od kterého jsi to koupil, nezajistil čistotu druhu a opýlil to jiný druh. Což Ti teda možná vyroste z těch dvou.

Třetí věc, že se jim pomíchali semínka a máš tam prostě něco jiného navíc :D Takže to uvidíš asi až začnou plodit :) :tiphat:

Colostomizer
Stálý člen

Příspěvekod Colostomizer » 12 bře 2014 16:13

Filichilli píše:Na to se už odpovídá hůř, těch možností může být víc. První možnost je né natolik silná genetika a ustálení druhu, aby všechny semínka z původní rostliny byly panašované - místy jinak zbarvené. Nevím jak dlouho už Calico je vyšlechtěné ... Takže v praxi se Ti může panašování objevit v menší míře nebo třeba vůbec, ale plody budou stejné.

Druhá věc a to spíš, že zdroj od kterého jsi to koupil, nezajistil čistotu druhu a opýlil to jiný druh. Což Ti teda možná vyroste z těch dvou.

Třetí věc, že se jim pomíchali semínka a máš tam prostě něco jiného navíc :D Takže to uvidíš asi až začnou plodit :) :tiphat:
Semínka jsem koupil na http://www.seminka-chilli.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, tak čekám, že snad budou v pohodě :-D

Každopádně sem výhledově hodím foto a budu bedlivě sledovat, co z toho vyroste. A samozřejmě dám pak vědět ... :tiphat:

Colostomizer
Stálý člen

Příspěvekod Colostomizer » 23 bře 2014 10:16

Ahoj,
posílám menší update pro zpětnou vazbu ...

S panašováním listů jste měli naprostou pravdu, pač rostlina z prvního příspěvku teď vypadá takhle :) Ještě jednou díky za radu!

16703

A na následujících dvou fotkách se pokusím demonstrovat, co mi vyrostlo z jedné várky semen ... Bohužel jsem dával dvě semena do jedné Jiffy tablety a teď se mi nechce tu menší rostlinu, která evidentně Calico je, zlikvidovat. Takže z toho bude svazek na celý život a holky půjdou společně do velkého květináče. Těším se na rozuzlení :-D

16704 16705

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“