Zasazování rašelinových tablet

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
MartinS
Stálý člen
Reputace: 4484
Obrázky: 0

Re: Zasazování rašelinových tablet

Příspěvekod MartinS » 16 kvě 2016 17:41

Ja jsem jeden rok vsechny kosilky nechaval. Dalsi rok jsem nekde musel sundat, protoze rostlina stagnovala a vykazovala premokreni.
Jiffy kosilka blbe drzela vlhkost i po presazeni.
Tento rok jiz Jiffy nepouzivam. Je to zbytecne. Zasazuji vyklicena seminka(ve vode) rovnou do substratu.

Jiffy jsou delane tak, ze koreny maji kosilku prorust. Ve vetsine pripadech tomu tak je, a rostlina neni zbrzdena. Ale obcas se to nepovede idelane a rostlinka pak stagnuje a mohou byt problemy. Jinak kosilka se nerozpadne, zustava tam porad. Overil jsem si to nekolikrat kdyz jsem pak rostliny na podzim rusil.

Prirozenejsi pro rostlinku je podle me kdyz uz Jiffy pouzivam, tak kosilku nastrihnout a sundat.
Osobne Jiffy uz moc nedoporucuji. Sazel jsem vyklicena seminka rovnou klickem do vysevniho substratu do 1-1,5l kvetinace.
Ten pak prikryt folii, pytlikem nebo treba vrskem od pet lahve kvuli vyssi vlhkosti nez semenacek sunda obal seminka.
Samozrejme rosit rozprasovacem 1-2x denne.

Nemel jsem problem se sundanim jedinneho obalu seminka "helmy"

Uram
Nový člen
Reputace: 2

Příspěvekod Uram » 17 kvě 2016 11:11

Zalezi na poctu rostlin a chuti.Ja osobne kosilku sundaval,staci ( kdyz jsou tablety sussi ) na dvou az trech mistech nastrihnout a stahnout,zadny problem ani veda.Zkousel jsem vysazovani jak do substratu tak do jiff a nevidim zadny rozdil,seminka jsem nenechal ani naklicit,proste dal do vysevniho substratu a prikryl zeminou.A vylezli myslim vsechny.Pristi rok na jiffiny prdim :p

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 17 kvě 2016 11:55

Já na jiffy nemám vyhraněný názor.

Kdyis jsem četl nějaký článek, kde bylo srovnání růstu chiili v jiffech a v substrátu. Stejná semena, stejné podmínky. Ty v jiffech podle fotek rostly výrazně rychleji, ale po přesazení ven se rozdíly srovnaly. Asi záleží na mnoha jiných faktorech. Asi ani ty jiffy nejsou všechny stejné.

Já mám většinu v jiffech, pár nasazených přímo do výsevního substrátu a žádné velké rozdíly nevidím. Respektivě tam jsou rozdíly mezi rostlinami, ale ty jsou bez ohledu na to, jestli jsou v jiffech, nebo substrátu.

Ať už je to v čem chce, tak některé kytky rostou lépe než druhé.

Zdá se mi práce s jiffy takové jednodušší, možná čistčí, ale to je velmi subjektivní názor.

Co se týče rozstřihování košilek, tak k tomu opravdu nevidím důvod. Nedělal jsem to a rostou velmi dobře.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9552
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 17 kvě 2016 16:54

S Jiffy se lépe pracuje to je fakt. Neni to nezbytnost, ale prijde mi to takové pohodlnejší a lepší. Vysévam do kokosáku i rovnou do jiff a nevidím rozdíl, jen z toho kokosaku občas neco polámu pri presazovaní.

Zpět na „Začátečnický koutek“