Zalévání a plíseň

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
LukasK
Nový člen
Reputace: 2
Obrázky: 0

Re: Zalévání a plíseň

Příspěvekod LukasK » 21 čer 2016 14:36

Kendy píše:Co to znamená "na umření"?

Je úplně normální, že když je teplo a kytka má i dost světla, tak má večer svěšené listy. To neznamená, že máš hned zalít. Prostě vydala víc vody, než kořeny stíhaly dodat. Množství vody v substrátu s tím nemá co dělat. Do rána deficit doplní a budou v pořádku. Zkus je kontrolovat ráno a ne večer. Moje mají v horku večer taky svěšené listy.

Té plísni navíc dost nahrává to, že je máš v průhledných kelímcích. Líp se jí tam roste.
Dnes je nezaleju a udělám zítra foto, ať můžeš posoudit, co to je "na umření". Jak jsem psal jinde, ty listy jsou hodně svěšené a zemina zesvětlá a zprašní.

Ta plíseň je, alespoň doufám, zatím pouze na povrchu. Ráno jsem to nestihl, ale večer hned odstraním vrstvu a prohlédnu zbytek, zda se nešíří i hlouběji.
Kendy píše:Mimochodem. Zdá se mi, že jsou už dost prorostlé kořeny. Měl bys přemýšlet o přesazení do většího a dát je někam ven (jestli je to možné).
Jelikož jsem panelákař, tak holky budou za oknem navždycky. Jelikož mi jich nakonec vzešlo asi 23 ze 30 semínek (což po 3 letech skladování semínek "v šuplíku" není vůbec špatné), tak jsem ještě nevymyslel, do jakých větších nádob bych je dal, abych najednou nežil v džungli. V srpnu se budu stěhovat do většího, ale do té doby budu mít jen tohle 1 okno :/

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 21 čer 2016 14:41

Vyfoť je hned z rána než do nich začne pražit slunko.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 21 čer 2016 14:51

Tak jako tak je budeš muset brzo přesadit. V těch půlitrech už dlouho zlstat nemůžou. Když je dáš do většího, tak víc substrátu dokáže pojmout víc vody.

Ale i tak se mi nezdá, že by bylo nutné zalévat každý den. I v těch půlitrech. Ty kytky nejsou tak velké.

Jsem zvědavý, jak dáš po přesazení 23 kytek na okno. To bude veselé.

Vyfoť je hned zrána.

LukasK
Nový člen

Příspěvekod LukasK » 21 čer 2016 14:53

Kendy píše:Jsem zvědavý, jak dáš po přesazení 23 kytek na okno. To bude veselé.
To já jsem zvědavý taky :) Nečekal jsem, že jich po tom mizerném skladování a 3 letech vzejde tolik.

Udělám ráno fotku a pošlu.

Zatím díky všem

LukasK
Nový člen

Příspěvekod LukasK » 26 čer 2016 11:34

Tak jste měli pravdu. Když papričky kontroluji ráno, vypadají výrazně lépe a energičtěji, než večer. Takže důvodem plísně bylo opravdu obyčejné přelévání. Chybami se člověk učí :)

Rád bych využil otevřeného vlákna a zeptal se na další dvě velmi začátečnické otázky, na které jsem odpověď ve fóru nenašel:
  1. Holky se mi na okně otáčej za světlem/sluncem a tím se naklánějí a rostou jen na jednu stranu. Předpokládám, že otáčet je tak, aby rostly plus mínus rovně a listy měly na všechny strany, je žádoucí - otázkou je jak často? Denně? Týdně?
  • Některým rostlinkám začala růst spousta malých lístků na místě, kde se napojují běžné, větší listy. Viz foto. Jiné to nemají a jsou prostě silný stonek a na něm 6 velkých listů. Jsou tyto malé lístky žádoucí? Je toto "pučení"? Mám je odštipovat? Pokud ano, do kdy?
    Obrázek
Mockrát díky za pomoc.
Lukáš

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 26 čer 2016 11:54

Otáčení:

Někdo to dělá, někdo ne. Já je doma za oknem, před přesazením ven otáčel. Tak nějak příležitostně. Když jsem si vzpomněl. Řekněme jednou-dvakrát týdně.

Malé lístky:

Kytka ti podrůstá a zahušťuje se. Je to běžné. Jestli je to žádoucí je v tvém případě těžké odpovědět. Normálně nechávám boční výhony ať se rozrůstají. Minimálně do doby, kdy je ještě šance, že dorostou do takové velikosti, že na nich kytka může nasadit plody a ty mají čas nějak rozumně dozrát.

Ale já opravdu netuším, jak to budeš mít. Píšeš, že máš 23 kytek na jedno okno. Máš to v půllitrech a přesadit nemůžeš. Nevím, jak to máš vymyšleno do budoucna. Kolik jim můžeš dát prostoru, jak ti porostou a budou plodit. V těch půllitrech dost pochybuju, že vůbec něco sklidíš.

Jestli počítáš s tím, že to budou mít hodně stísněné a až úplně prorostou substrát (což už bude brzo), tak ti budou růst jenom velmi pomalu, nebo vůbec, tak bych boční výhony dával pryč, aby si kytce nechal trošku prostoru na to, aby ti alespoň něco naplodila.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9579
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 26 čer 2016 12:43

Z několika bych vytvořil bonsaie. (zjisti ve specifikách na webu jaké kolik dorůstají a vyber ty menší). Me spolehlivě plodí ve velmi malych nádobách, ale zase tomu musíš uzpusobit jiné věci. Pár rostlin bych dal na zem a nechal je růst do tvaru stromu, aby dosáhly na světlo. Není dobré mít pruhledné kvetníky, bude se rychle odparovat vlhko a hrozí prehřivání, obal to alobalem at to odráží svetlo, nebo presad do hliněných. Lze velmi chytre ziskat prostor, pokud to presadíš stridave do užších a širších.

Zpět na „Začátečnický koutek“