Čili, jak zvednout vlhkost? Koupit zvlhčovač... 1000 Kč, ne díky. Miska s vodou? Pomalé, musela by být velká pro dostatečný povrch a to by mi ubralo pěkný kus místa. Co takhle vyrobit primitivní klimatizaci? Nu, to by snad šlo, lidé to nevědomky dělají už stovky let. Kdysi za to jednoho alchymistu upálili.
Vymyslel jsem tedy: Úzká miska s vodou, proužky savé látky (sbohem mé bavlněné tepláky), závěs a malý 12V větráček. Výsledek můžete vidět zde:
Proužky látky sají vodu z nádoby a vetráček pomáhá proužky zase vysoušet a rozhánět vlhkost po prostoru. Zrušil jsem tedy odtah a mám jen aktivní přítah, který nyní funguje jako klimatizace. Dokonce i teplota klesla. Je místo na 22 na stabilních 20 stupních. Vlhkost se z 15-20% zvýšila na asi 75%. Spotřeba vody za 1 den je zhruba 400-500ml.
A tady je výsledek po zhruba 30 hodinách. Tady ta a ty okolo konečně začali růst:
Tahle rostlinka za oněch 30 hodin přirostla stejně jako dříve za několik dní.
Rajčata to vzala hopem:
Je to jako bych ty rostlinky kopl do zadku. Tak snad to třeba někomu pomůže vyřešit tento problém nebo zlepšit stávající podmínky. Rozhodně se to nedá použít pro otevřené předpěstování (okno apod...). A taky bych jistě neřekl že se jedná o směrodatný výsledek. Uvidíme časem.
Asi si říkáte, že to moc řeším, ale když to neroste.... Vyřešit se to musí... a pokud možno bezpracně.