Trinidad Scorpion pro začátečnici

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Leela
Stálý člen
Reputace: 179
Obrázky: 0

Trinidad Scorpion pro začátečnici

Příspěvekod Leela » 22 srp 2016 10:07

Ahoj pěstitelé. :wave:

Letos jsem někde v obchodě na stojanu narazila na semínka Capsicum annuum kulaté červené a podlouhlé žluté. No a po napínavém začátku, jestli mi vůbec něco vyklíčí mi už rostou miniaturní papričky.
To posílilo mé nadšení a chci postoupit na nový level.

Vyhlédla jsem si Trinidad Scorpion (Satan a Yellow). trochu mě rozhodily rozměry rostliny 170 x 100 cm (větší a širší než já), ale snad v domácích podmínkách tolik nenaroste, do země dávat nemůžu, mám dvě psiska co všechno počůrají. Můžu tedy papričkám nabídnou podmínky nejprve na parapetu a až by byly vhodné tepelné podmínky tak terasa a nebo na zahradě v květináči.

Prosím o jakékoliv rady a jestli si myslíte že to zvládnu a nebo bych měla začít s něčím lehčím. Nemám odborné znalosti a jediné co nich zatím vím je že budou hodně velké a když se zadaří hodně pálivé. Musím toho ještě dost dostudovat a kdybyste mi poradili byla bych ráda, nadšení pro věc mi rozhodně nechybí :jalapeno:

Díky za případně rady

Leela
Naposledy upravil 1 dne Leela; celkem upraveno 22x.

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Re: Trinidad Scorpion pro začátečnici

Příspěvekod lobo » 22 srp 2016 10:24

Ahoj,

Je super že ti nechybí nadšení pro věc, to je mnohdy více než kde jaký znalosti. Na druhou stranu ale odrůda Trinidad Scorpion Moruga není moc vhodná odrůda na parapet, smozřejmě že ti vyroste a možná že i pár plodů bude ale pro tuto odrůdu to není moc dobrá volba. Na parapet doporučuji odrůdy rodu Capsicum Frutescenc.

Pokud máš záhon a jediná překážka jsou psi, pak si myslím, že by neměl být problém udělat kolem záhonku nějaký menší plotek tak aby to pejsci nepochcali. Tam se bude Trinidadu líbit na parapetu bude strádat.

Jinak doporučuji pročíst všechny vlákna místních uživatelů věnovat tomu několi dní a pak si uděláš sama představu o tom kde se dá co obstojně pěstovat.

Leela
Stálý člen

Příspěvekod Leela » 22 srp 2016 10:27

Díky za odpověď. Plůtek bohužel neprojde, už jsem zkoušela cokoliv, pokud kolem toho nepostavím cihly do výšky alespoň metr, ty potvory všude vlezou nebo přeskočí.
Takže myslíš že bez šance jo? I když by šli do velkého květináče v létě ven?

OMO
Stálý člen
Reputace: 3127
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 22 srp 2016 10:28

Pro škorpióna bude potřeba min 10l nádoba. Větší lepší. Jinak doporučuji spíš něco v levelu Habanero: Fatali, Scotch Bonnet, Datil, Devil's Tongue, Bonda Ma Jacques. Tyto modely mají velkou výnosnost, zrají v kratší době, jsou relativně nenáročné a chuťově velice zajímavé.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9615
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 22 srp 2016 10:29

Na parapet je vhodná Black Olive, Jamaica Yellow také, Chille de Arbol. Aspon, me tam jdou bez problémů. Pochopitelne vsechny okrasky a Chinesse Multicolor atd... palí všechny slušně.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 22 srp 2016 10:38

Tak není důvod, proč by se ti to nemělo povést.

Tyhle krásky jsou ale takové zhýčkané princezny.

Začni tak v únoru, někdo vysévá už v lednu. Pokud nemáš nějaké zařízení, které dokáže udržet konstantní teplotu a vlhkost, tak počítej s dlouhou dobou na vyklíčení. Klidně i 3-4 týdny. Něco samozřejmě vyskočí i dřív, ale mnoha rostlinkám to může trvat opravdu dlouho.

Po vyklíčení jim můžeš svítit (to bych případně dál rozvedl, nebo je tady spousta vláken s touhle tématikou), nebo je alespoň dej na jižní, přinejhorším západní, parapet. Potřebují hodně světla. Tak do litrového květináče (+-). Nedávej do předhnojeného substrátu. Pořád ještě výsevní, nebo výsevní+předhnojený tak 2/1. Můžeš přidat 1/4-1/3 perlitu. Odlehčuje substrát a drží vodu. Doporučuji požívat lignohumát do zálivky. Pomáhá s růstem kořenů.

Někdy v květnu, podle počasí, do velkého květináče a ven na terasu. Počítej alespoň 15 litrový květináč na rostlinu. 20 litrů by bylo fajn.

Nevím ale, jestli si uvědomuješ, jak strašně je to ostré. To se vážně nedá jíst. Budeš to mít tak na usušení, nebo případně na nějakou omáčku. Jestli ti nějak normálně zaplodí, tak ti budou stačit plody z jedné rostliny na několik let.

Jestli můžu doporučit. Zajdi si do nějaké specializované prodejny a kup si pár plodů chilli paprik. Něco s pálivostí 20-30 000SHU, 50-70 000SHU a 100-150 000SHU. Tak po dvou kouscích od každého. Uvidíš, jak je to ostré. Myslím, že budeš mít problémy sníst i ty prostřední a ty přes 100 000SHU pro tebe budou nepoživatelné. A ty TSM mají cca 2 000 000. Lidi si neuvědomují, jak strašně je to ostré.

A jestli to pro tebe bude moc, a já si myslím že bude, tak se ozvi. Určitě ti doporučíme nějaké dobré rostliny s palem, který ti bude vyhovovat.

Leela
Stálý člen

Příspěvekod Leela » 22 srp 2016 10:53

Dobře, moc vám, děkuju.
Dám na radu asi zkusím raději i něco jiného. Ale po posledním příspěvku jsem se naladila že bych mohla Trinidad Scorpion zkusit pár semínek a uvidím, mám ráda výzvy. Ale možná přidám i nějaké ty habanero a balck olive, abyh potom neobrečela, že z toho nic nebylo.

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 22 srp 2016 10:56

veď nech to skúsi keď sa nebojí :) prinajhoršom si nechá trochu na korenie a zvyšok niekomu podaruje.
ale určite by som doporučil k tým peckám pestovať aj nejaké pálivosťou slabšie chilli napr všestranne upotrebiteľné tabasco alebo dajme tomu kajenske prípadne nenáročné a pekné okrasky.keď trochu silnejšie tak sparkler
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Zpět na „Začátečnický koutek“