O sušenkách a sušení

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228
Obrázky: 0

O sušenkách a sušení

Příspěvekod Erben61 » 11 zář 2015 00:07

Ahoj. Koupil jsem si zde v prodeji chilli semen nějaká semena. Mimo jiné jsem si vzal i sušené papričky cascabel. Dají se semena z nich použít na výsadbu, nebo jsou plody usušené nějakým způsobem , který jejich klíčivost zničí ??? A když jsem u sušení , povedlo se mi vypěstovat několik celkem pěkných plodů Anaheimu, jak tyto masité odrůdy nejlépe sušit ????26684 Díky za radu.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Lucifer
Stálý člen
Reputace: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: O sušenkách a sušení

Příspěvekod Lucifer » 11 zář 2015 09:34

Masitejsi papricky krajim na mensi kusy - ono by stacilo asi jen rozkrojit vejpul, ale pokud to mam na cca. ty 2-3cm cucky, dobre se mi pak skladuji v sklenickach od instakafe... :) U tech seminek ze susenych paprik jde dle mne jen o to pri jake teplote se susilo. Koneckoncu za pokus nechat vyklicit par seminek nic nedas... ;)

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4496

Příspěvekod MartinS » 11 zář 2015 12:11

Zalezi jak byly papricky suseny. Jakekoliv suseni krome prirozeneho drasticky snizuje klicivost.
Suseni v susicce nebo na slunicku je skoro zaruka toho, ze nic nevyklici.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 11 zář 2015 12:29

Jak píšou ostatní. Nevíš, jak ty plody byly sušeny. Tak nech teď hned pár semínek naklíčit a uvidíš jak jsou na tom. Když nevyklíčí, tak budeš vědět, že musíš sehnat semínka jinde. Když vyklíčí, tak ti budou klíčit i ostatní až to budeš potřebovat.

alien
Nováček
Reputace: 0

Příspěvekod alien » 11 zář 2015 13:43

ahoj, letos jsem také z jara kupoval nějaké sušené cascabel a semínka z nich dal klíčit ,.. teď už jsou z nich pěkné rostliny a papričky začínají pomalu červenat, takže u mě dobrý, vyklíčili docela v pohodě.

Erben61
Stálý člen
Reputace: 5228

Příspěvekod Erben61 » 12 zář 2015 20:07

Díky všem za odezvu. Původně jsem totiž objednal sušenky Cascabelu kvůli doporučení, že jsou vynikajicí na nakládání sýrů. To jsem zkusil a fakt výborný, výborně se osvědčilo i na kuřecí plátky s brusinkama a medem.A ty semínka oprubuju natvrdo hned, zbylo mi trochu substrátu na výsadbu, nebudu s tím dělat žádný opičky. :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 17 zář 2015 01:56

MartinS píše:Zalezi jak byly papricky suseny. Jakekoliv suseni krome prirozeneho drasticky snizuje klicivost.
Suseni v susicce nebo na slunicku je skoro zaruka toho, ze nic nevyklici.
Já sušil vše na slunci a klíčí to, nevím proč by nemělo, to je přirozené, pochopím v sušičce ještě, ale na slunci?

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Příspěvekod lobo » 17 zář 2015 07:49

S tím sušním je to pravda. Jde o to že když semínka někdo trápí na přímém slunci může dojít k naprostému vysušení a zničení tak zárodku uvnitř semínka. Co se týče sušičky tak tam je ta šance na zničení asi tak 90%.

Osobně semínka vypreparuju vždy na keramický talířek a mignuje do skříňky a nechám lehce pootevřená dvířka tak aby se tam měnil vzduch. Za tři až 4 dny se semínka krásně sypou. Pak je už může člověk dát bud do plastového pytlíku a nebo já je balim jenom čistě do papíru a schovám do krabičky. Zatím mi tento způsob zaručuje mnohem lepší klíčivost asi tak 99%ˇnež když semínka někde koupím. Například Fatalii mívá semínka dost často přesušená a klíčivost je mizerná u Fatliiho semínek je to tak 50%. Je mi jasný že při jeho velkopěstění nemá zvlášť sušírnu na semínka a pere to ze sušičky. Za to ale si nemůžu u něj stěžovat na nečistotu druhů a taky má hodně rozmanitý odrůdy ale je to za cenu horší klíčivosti. , semínka ze sušičky jdou jednoznačně poznat jsou taková nepřirozeně hnědá když to člověk přežene.

Zpět na „Začátečnický koutek“