Skvrnky na listech + kroucení nových lístků

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
seeker
Stálý člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Skvrnky na listech + kroucení nových lístků

Příspěvekod seeker » 12 kvě 2015 10:37

Zdravím všechny zkušenější pěstitele,

letos pěstuju poprvé ze semínek a už teď vím o spoustě chyb, které napravím příští rok, ale je možná pár věcí, které lze vylepšit ještě za pochodu.

První věc - našel jsem teď na Black Pearl malé skvrnky na dvou listech. Předesílám, že jsem vyséval někdy počátkem března, dost bojoval ze smutnicema, pěstoval napřed v jiffech a pak přesadil bud do výsevního substrátu nebo do agro na rajčata papriky - nejsem si jist u té BP, ale nejspíš to bude výsevní, na povrchu dosypaný tím Agro.

Obrázek

Zatím jsem nehnojil - pouze jednou, asi před pěti dny zalil ligno humátem.

Obrázek

A na jiné kytce (Satan's Kiss) se mi takhle kroutí nové lístky. Může to být přehnojením z toho předhnojeného Agro substrátu?

Obrázek

Už se to trochu spravilo:
Obrázek

Ještě ukázka, jak vypadají teď (do výšky mají co dohánět, ale zase to jsou vesměs okrasky, z kterých chci mít keříky, kajenské či habanera mám zatím na předpěstování u rodičů):

Obrázek
Ta v pravém rohu je stejně stará jako ostatní, stejně jako všechny 3 přeživší Bird's Eye se mi takhle zasekly a trochu zmutovaly (tahle vytvořila dvojlist -viz detail) může ten malý vzrůst + mutace být tím, že jsem je vysel do nějakého starého zahradnického substrátu, pravděpodobně předhnojeného?
Obrázek

Díky za info a rady, především k těm skvrnám na black pearl. Obecně teď řeším, zda začít hnojit nebo počkat, až je přesadím do finálních nádob. Mám doma hoštice na rajčata + papriky, váhám, zda je už použít :dunno:

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4484

Re: Skvrnky na listech + kroucení nových lístků

Příspěvekod MartinS » 12 kvě 2015 10:45

Prehnojene to muze byt, ale skoro bych se priklanel k preliti. Ty fleky na Black Pearl mohou byt od skudce, trasenky. Musel by jsi se podrobneji podivat.
Neni videt jasne jestli ty bile tecky na listech jsou od pylu nebo jsou to hrbolky intumescence od preliti. Kytky se vzpamatuji. Mene zalevat.
Sam jsem zjistil ze lepsi je tam trochu cmrndnout 2x tydne nez to prolejt az voda protece 1x tydne.
U prelitych kytek mi pomohlo prokypreni pudy opatrne spejli.

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 12 kvě 2015 11:28

MartinS píše:Prehnojene to muze byt, ale skoro bych se priklanel k preliti. Ty fleky na Black Pearl mohou byt od skudce, trasenky. Musel by jsi se podrobneji podivat.
Neni videt jasne jestli ty bile tecky na listech jsou od pylu nebo jsou to hrbolky intumescence od preliti. Kytky se vzpamatuji. Mene zalevat.
Sam jsem zjistil ze lepsi je tam trochu cmrndnout 2x tydne nez to prolejt az voda protece 1x tydne.
U prelitych kytek mi pomohlo prokypreni pudy opatrne spejli.
Myslím, že třásenka to nebude, alespoň žádnou mrchu nikde nevidim, občas proletí nějaká smutnice, ale to už jsem dostal celkem do normy.

Snažím se zalívat celkem minimálně, cca jednou za 2 dny jim tam cvrnku, substrát je spíše suchý než co jiného... Ještě mě napadlo, jestli naopak kytky, které jsou stále z větší části ve výsevním substrátu (až na malou horní vrstvu normálního substrátu) nemohou mít naopak některých živin málo...

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 12 kvě 2015 11:38

Ano, muze to byt nedostatek nektereho prvku, napriklad Drasliku

http://www.canna-cz.com/grow_info/130" onclick="window.open(this.href);return false;

Mozna bych se nebal trosku prihnojit a uvidis. Jen tu Perlu ale.

Rocky
Nový člen
Reputace: 2

Příspěvekod Rocky » 12 kvě 2015 11:57

Možno úplne mimo, ale fajčíš? Podobné škvrny mám na habanere, kam kamarátovi padol tabak :/

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2591
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 12 kvě 2015 12:49

Sviluška? Vidím tam pavučinku.

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 12 kvě 2015 13:29

gandalf píše:Sviluška? Vidím tam pavučinku.
Zkoumal jsem ty listy docela detailně, ale žádné škůdce nenašel. Svilušky by měly žít normálně na listech ne? (narozdíl od smutnic třeba...) Vezmu to ještě večer s lupou. Je to pak dilema no - chtěl jsem je aspon trochu přihnojit, ale zas v případě svilušek jsem se dočet, že se má brzdit s dusíkem. Na druhou stranu zas za flek může i nedostatek draslíku... Samé otázky...

Asi jim dám zítra zálivku s malou třeba čtvrtinovou koncentrací hnojiva a uvidíme...

-- 12 kvě 2015 13:31 --
Rocky píše:Možno úplne mimo, ale fajčíš? Podobné škvrny mám na habanere, kam kamarátovi padol tabak :/
Nene, už pár let ne a v bytě nekouří ani návštěvy.

Ještě mě napadá, že jsem je včera dal kolem třetí hodiny na odpoledne na jižní parapet, at si zvykaj na slunce. Jestli to nemůže být i od slunce. Dneska jsou tam zase, ale raději jsem je přistínil.

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 12 kvě 2015 13:33

gandalf píše:Sviluška? Vidím tam pavučinku.
Taky jsem si myslel, ze je to pavucinka, ale spis mi to pak prislo jako zvireci chlup nebo hlup ze nejakeho pradla nez pavucinka.

Zpět na „Začátečnický koutek“