Fóliovník na balkóne - zakrytie / slnko

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Rocky
Nový člen
Reputace: 2
Obrázky: 0

Fóliovník na balkóne - zakrytie / slnko

Příspěvekod Rocky » 11 kvě 2015 12:17

Ahojte, tak mám chilli presadené v 12l kvetináčoch a chcem im vyriešiť sklenník/fóliovník na balkóne, resp. na malej terase čo máme. Chcem ich dať na parapetu (parapeta je široká asi 50cm).

Obrázek

Čítam tu fórum a názory sa rôznia, tak skúsim moje otázky sformulovať do pár bodov, aby som sa pohol ďalej a môžem stavať :)

1.) majú alebo nemajú byť chilli na priamom / tienenom slnku? Či stavať fóliovník z priehladných fólií alebo nejakých priepustných, aby svetlo síce bolo, ale mäkčené? Čítam tu totiž že obaľujete fóliu ešte nejakou plachtou, aby nepieklo slnko... Tak ako to má byť? :)

2.) robiť fóliovník s ochranou aj hore, teda "strieška" aby sa vnútri spravila mikroklíma, alebo len obaliť papričky fóliou dookola a hore nechať otvorené?

Mám viacero možností, neviem či spraviť len ku kvetináčom niečo ako "plot" z fólie dookola alebo postaviť normálny "prístrešok" z fólie/plexiskla...

Ďakujem, chcem to robiť čím skôr, príjmem overené rady :) :tiphat:

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Re: Fóliovník na balkóne - zakrytie / slnko

Příspěvekod MartinS » 11 kvě 2015 12:33

Ja mam na balkone dva male foliovniky a oba jsem prikryl netkanou textilii a i tak se nejake listy spalily. Rozhodne nedavej hned rostlinky na prime slunce.

Pouzij neco takovedleho:
http://pletiva-site.heureka.cz/agrotex- ... -1_6x10-m/" onclick="window.open(this.href);return false;

Rocky
Nový člen

Příspěvekod Rocky » 11 kvě 2015 13:14

Jasné, poznám, použijem. Ale mám mať tú fóliu medzi chilli a slnkom stále, alebo len pokým sú malé?

A máš fóliovníky komplet uzatvorené, alebo zhora máš otvorené?
Toto stále neviem, či ich uzatvoriť nech sa vytvorí väčšie teplo a mikroklíma (ako v sklenníku) alebo nechať zhora otvorené nech sa vetrajú...

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 11 kvě 2015 13:35

Ja mam parniky, ktere nejsou uplne vhodne, ale mam predni stenu uplne otevrenou a zakrytou jen textilii aby to mohlo vetrat.
S tim ze do vyssiho jsem jeste nahore vboku vyriznul okno, protoze bylo v nem vedro i kdyz byl uplne otevreny.
Mrkni se https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... hoto%2cjpg" onclick="window.open(this.href);return false;

U toho velkeho jsem vyriznul okno ve velikosti toho zkoseneho vrsku, je vyriznute u steny.
Jeste mam v planu koupit ventilator na solarni pohon.

Pokud ma byt nejaka exrremni bourka, tak dam dolu i ten igelit, ale kdyz je normalni destik tak je vepredu jen ta textilie.
U toho co je na tom skle tak tu textilii zvedam nahoru, protoze se tam kytky moc zaparej. Textilie tam je take zboku a nahore.
Akorat je pod tim pvc, takze vlastne teplo se dostane do foliaku, ale nedostane se tam tolik prime slunicko.
Uplne nejlepsi by bylo mit tu textilii vsude jen zvenku foliaku, ale to bych nemel jak uchytit, takze to mam nakombinovane a ty nejvice sluncem zatizena mista mam textilii zvenku i vevnitr. To muzes videt na strese toho vetsiho. Tam je zevnitr a pak jsem ji pridal jeste nahoru zvenku.

Planuji to ale doplnit o ventilator a pak bych tu zvenku asi sundal, jedna vrstva bude stacit.

Rocky
Nový člen

Příspěvekod Rocky » 07 čer 2015 18:02

Tak a už som si spravil fóliovník zo starého regálu. Presunul tam moje 4 chilli a musím povedať že to má na ne super vplyv, začali FAKT RÝCHLO RÁSŤ. Mám tam Trinidad Scorpion Moruga (značne jej fóliovník prospel, ide hore a silnie, za dva dni sa vytiahol hore z cca 20 na dobrých 27cm), Habanero Bonda Ma Jacques (zatiaľ bez zmeny, je najmenšia zo všetkých, za mesiac rastu skoro nijaká zmena), Lemon Drop (začal sa ťahať hore) a Jalapeno Purple - práve Jalapeno ide vo fóliovníku neskutočne rýchlo, narastie 4-5cm do výšky denne. Myslíte že to je ok, či robím niečo zle? :) Fóliovník mám len 2 dni! A raz som zalial KRISTALONom PLOD A KVET - možno má aj to súvis :)

Mám ich vo fóliovníku nejako oddeliť fóliou, jednu od druhej, aby sa zachovala čistota druhu? Alebo to nerobíte?

Vďaka za rady.

Obrázek

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 07 čer 2015 19:15

U te steny mas na tim jeste cast strechy? Pokud ano, nechal bych tam rostlinky bez foliaku. Vytahovat se muzou kvuli tomu ze jdou za svetlem.
Foliak bych dal tam kde mas papricky pod sirym nebem, aby nedostavaly cocku od deste. Mam dost dobre zkusenosti s pestovanim pouze na parapete ktery je pod strechou. Ve foliacich mam to co je na balkone pod sirym nebem. Jinak mam kere i pod parapetem. Prime slunicko je podle me vzdy lepsi nez sklenik nebo foliak, ovsem za predpokladu v dobe kdy uz jsou keriky zvykle na slunicko. Vhodne lehce pristinit netkanou textilii pri nejvetsich vedrech nebo ze zacatku pestovani venku ci na balkone. Dale nevidim vetraci otvory ve foliaku, ty jsou urcite potreba. Ja jsem do foliaku udelal lamacim nozem okenka aby byl luft.

ripaxxx
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod ripaxxx » 08 čer 2015 16:58

Já třeba neřeším od začátku stínění vůbec...Celou dobu doma a pak tahal ven. Něco na balkóně pidifoliák a něco dávám mimo něj. Dle slunka. Snažím se ať na ně praží co nejvíc. Když jasno cca od 15-20hod přímé slunce. A světe div se spálené minimum a daří se jim čile. Minulý týden jsem třeba byl u známých na moje ve skleníku a spálené poctivě....

Jox
Nový člen
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jox » 09 čer 2015 10:08

Chce to zvykat od malička. Já je měl za oknem, kde na ně svítilo slunce cca 8 hodin, ale když sem je dal na parapet na přímý slunce tak to listy sežehlo pěkně. Tak sem je dával ven dycky jen na pár hodin a postupně si zvykají. Nový lístky už jsou odolný a nehoří :)
Hlavně když praží slunce tak to chce květináče ráno pořádně prolejt.
Zbytek ve fóliáku je v poho tam to ta fólie utlumí.

Zpět na „Začátečnický koutek“