Uplný začiatočník, rada ohaldom klíčenia na vate

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
madalucard
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Uplný začiatočník, rada ohaldom klíčenia na vate

Příspěvekod madalucard » 19 lis 2014 19:53

Zdravím, som úplný začiatočník v pestovaní. A hľadal som tu pár rád ako si vypestovať Trinidad moruga scorpion, ktorá mi ako tak zachutila, ale narázil som na pár háčikov na ktoré som nenašiel radu. Kúpil som si dva truhliky 60x17x10 cm 20617 aj zo samo zavlažovacou podložkou a substrát (na zeleninu ako mi odporučila predavačka). Ta moja paprička bola si dva týždne položena na poličke a rozrezaná a používal som ju do varenia. Potom som si povedal, že si ju vypestujem. Semiačka som vybral a dal sušiť a asi 10 som ich vybral položil na plastovú tácku kde mám vatu a nalial som tam vodu. A mám to položene na radiátore ktorý je viac menej skoro rovnako teplý odkedy nám začali kuriť na internate/koleji skoro 3 dni a stále nevidím žiadne zmeny ták vám tu píšem lebo nemám ani šajnu či to je dobre, či zle. 20616 Tie semiačka má príkrite aj zhora vlhkou vatou. Vopred ďakujem az odpovede :-)

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Re: Uplný začiatočník, rada ohaldom klíčenia na vate

Příspěvekod MartinS » 19 lis 2014 20:25

Ahoj. Jak dlouho ze to tam mas? 3 dny? Chinesky zacnou klicit vetsinou az po 2-4 tydnech :-D
To ale za predpokladu ze maji pro kliceni idelani podminky a to jeste pocitame se seminky s dobrou klicivosti.

Ted je spatna doba na zacatek pestovani, pokud neplanujes paprickam prisvecovat. Dny uz jsou kratke a pokud neco vyroste, bude to stat bez poradne svetla za nic.

Navic samozavlazovaci truhlik je na chilli naprosto nevhodny.
Zkus se vice porozhlednout po foru na nasbirat nejake informace.

TOM
Stálý člen
Reputace: 4

Příspěvekod TOM » 19 lis 2014 22:44

Tak jak vravi Martin, treba si trosku na zaciatku postudovat ohladom pestovania, teraz mas nato akurat idealne obdobie :)....

madalucard
Nový člen

Příspěvekod madalucard » 20 lis 2014 08:46

Oki tak ja teda popracujem na svojej trpezlivosti a počkám ešte nejaký ten týždeň, čo sa z toho vykľuje. Ako fórum pozerám stále a hľadám nove veci. Čítal som v nejakom príspevku, že toto obdobie nieje zrovna najlepšie, ale tak keď sú na okne s dostatkom svetla, tak že by s tým nemal byť problém. A kedže na Intraku/koleji mám okno orientovane na Juhovýchod, viac na juh,slnko mi svieti do izby od pol 7 rána až do 4 až 5 tak som si povedal že to skúsim. Len som si vôbec nebol istý, či to robím dobre alebo nie. Prípadne nejaké rady ako zlepšiť moje kľičiace podmienky ?

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 20 lis 2014 09:58

Pokud nebudes prisvicovat tak se na to pres zimu vyprdni. Nema to smysl ani kdybys mel okno na Jih. Dny jsou kratke a intenzita slunecniho zareni je take nizsi. Budes akorat zklamany. Zacal bych nejdrive v rozpeti pulka ledna az pulka unora. Vyrostou ti pres zimu mozna dlouhe kytky, ale budou mit velke rozpeti mezi patry a nebudou dost silne aby unesly plody. Pokud odlozis svuj pokus o pesteni a vrhnes se na to treba v prvni pulce unora, budes mit mnohem vetsi sanci neco kloudnyho vypestovat. Dalsi vec ohledne toho truhliku. Normalne bych pak vyndal tu samozavlazovani vlozku dolu dal keramzit. Kytka nebude rada pokud jeji koreny budou stale ve vode a ze nemaji problem prorust i keramzitem k podmisce.

Dalsi vec je volba druhu, dokazi si predstavit nejake okrasky nebo treba AJI za oknem, pripadne jeste Habanera. Ale netusim jestli nekdo pestuje doma TSM za oknem. Podle me tam pro ne bude malo svetla i tak.
Je mozne ze se nekdo prida se zkusenosti, kazdopadne bych tve prvni pestovani opravdu posunul az na ten pristi rok. Zvysis tim sance na uspech.

madalucard
Nový člen

Příspěvekod madalucard » 21 lis 2014 01:03

No tých 10 semiačok, čo mám, už nechám vyklíčiť a uvidím čo z toho bude. Cez zimu sa na to pripravím poriadne a a pôjdem do toho na 100 % :-) . Ďakujem za rady. Som naschvál kúpil samo zavlažovací truhlik, aby som tam nemusel mat podmisku. Ale tým pádom keď vyberiem tu podložku tak tam budem musieť urobiť dierky nie ? Ohľadom toho druhu, tak začal som pestovať Trinidat Moruga Scorpion, pretože to to tu na kolejich jeden chalan predával a ja som si ich pár kúpil. A z toho vzišla myšlienka si ich vypestovať z toho čo mám po ruke.

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 21 lis 2014 18:56

No podmisku tam mas u chilli z duvodu ze co protece, tak vylejes nebo nalejes jeste jednou do kvetinace. Tak aby zustala prakticky sucha. Slouzi pouze k tomu aby nekam odtekla prebytecna voda, nikoliv abys kytku zaleval pres misku.

Urcite lepsi je mit truhlik v nem dole diry a pak pod nim misku. Abys videl jestli tam neni prebytecna voda na vyliti.
Do truhliku dolu jeste keramzit nebo neco podobneho.

madalucard
Nový člen

Příspěvekod madalucard » 25 lis 2014 14:32

Môžem otázku ? Poslúchol som radu a presadil do hliny a prekrýl som tie truhliky igelitom, jeden mám položený pod radiátorom a druhy na radiátore. Voda ako sa vyparuje, tak sa zráža na tom igelite. Len sa mi nepáči, že to akosika dlho kľiči. už som to mal 5 dni na vate a ďalších 5 dni v hline. Aj to polievam, ale sa bojím aby som to neprelial tak tej vody dávam s rezervou pôda je pol hodine na dotyk viac suchá ako vlhka. Mám to zaliať ešte viac ? A ďalšia vec, ten truhlik čo je na okne, ked odokryjem fólia, tak ta voda na ňom je celkom chladna, asi pretože je vo výške okna a že by ti okna nejak extra tesnili nemôžem povedať. Premýšľam či už niesu semiačka mrve alebo niečo podobne.

Zpět na „Začátečnický koutek“