Měl bych dotaz ohledně optimalizace teploty pro rostlinky chilli papriček umístěné na balkoně.
Balkon je polohově situován velmi dobře pro pěstování, kdy 2/3 denní doby zde mám sluníčko.
Problém ale cítím právě u zasklení balkónu, které mám.
Díky zasklení sice mám úžasné teploty už od jara (teplota neklesá pod 15°C), ale v parné dny musím kytky doslova schovávat.
Pokud je balkón plně zavřený, pak balkon funguje doslova jak skleník a teplota dosahuje běžně 40-50°C dle teploty venku.
Pokud na balkóně otevřu okna, tak je teplota nižší 35-40°C.
Nejmenší keříčky (jako např. Sparkler apod.) lehce přesunu a mohu je dát na parapet domů.
Starosti mám ale o větší rostlinky (jako např. Naga Morich apod.).
Z výše vypsaného bych měl dva asi nejdůležitější dotazy:
1) Můžete mi prosím doporučit nebo poradit něco, jak bych mohl efektivně regulovat teplotu na balkoně, abych nemusel rostlinky neustále přesouvat ? Jde mi prioritně i trochu o zjednoduššení, kdy jezdím sem tam na služebky a nechci manželce přidělávat starosti v době, kdy jsem pryč, a zároveň chci být v klidu, když jsme přes den oba pryč (v práci, dovolená atd.) a kytky jsou vydány napospas budoucímu počasí, než se domů vrátíme.
2) Napadá Vás nějaká chilli rostlinka, který by tyto maličko "extremní" teploty vydrží??
Předem děkuji za jakékoli rady/tipy

Jiří