Silné opadávání

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
rytir91
Stálý člen
Reputace: 3
Obrázky: 0

Silné opadávání

Příspěvekod rytir91 » 05 črc 2012 14:45

Ahoj, mám problém. Na Thai Red mi opadávají již měsíc v kuse květy, na každé rostlince jsou tak 2-3 papričky jinak nic víc, rostlinky jsou však obrovské a mohutné, nechápu z jakého důvodu se tak děje. Zalévám každý večer, hnojím 1x za týden slepičincama. Rostliny jsou ve skleníky. Napadá někoho něco? Habaněra taky opadávají ale mají mnohem více papriček, Royal Black je samá paprička tak nevím.

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Silné opadávání

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 06 črc 2012 08:31

Ahoj,

pokud jsou papričky bohaté na zelenou masu a nenasazují květ, nebo jim opadne, může být problém v deficitu K - draslíku a P - fosforu, půda ve které rostou obsahuje velké množství N - dusíku, to zabraňuje tvorbu květu a plodu.

Dalším problém může být přelívání, nadbytečná zálivka. Vysoká relativní vlhkost, která se sráží na stěnách, vysrážené kapky na stěnách zabraňují lomí sluneční paprsky a paprika tak málo nakvítá. Důvod proč kvete jedna odrůda a druhá nikoliv, vysvětlení, že každá má jiné požadavky a nároky.

Zkus přidat fotografií a doplnit v jakým substrátu pěstuješ.

rytir91
Stálý člen

Příspěvekod rytir91 » 11 črc 2012 17:15

Každé ráno, bývá skleník orosený. Větší problém jsem našel hned po upozornění na přelití. Substrát je stále vlhký a na povrchu vůbec nevysychá. Ostříhal jsem spodní listy na všech rostlinkách ale žádná změna. Zalívám každý večer když rostlinky začnou povadat. Zhruba 3-5 litrů na cca 3,2l na m2. Zalévám po listu. Druhá strana skleníku dostává stejnou dávku vody ale vysychá bez problému, ovšem není tam taková masa zeleně. Další problém je že se mi začínají otáčet lístky, či kroutit bříškem na horu, je to pár lístků ale narazil jsem na to. Substrát je kupovaný ze zahradnictví jako univerzální. Název už nevím. Je v něm i perlit a písek, nahnojený to bylo z jara 2letým hnojem a v červnu přidáno Slepičí granulované. Každý týden hnojím ještě tekutým hnojivem na papriky a rajčata z hoštic. Pokusím se tam dostat méně vody a uvidím.

9034

suchá strana

9033

pohled na opadající rostlinky

9032

mokrá strana

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 12 črc 2012 08:53

rytir91 píše:Každé ráno, bývá skleník orosený. Větší problém jsem našel hned po upozornění na přelití. Substrát je stále vlhký a na povrchu vůbec nevysychá. Ostříhal jsem spodní listy na všech rostlinkách ale žádná změna. Zalívám každý večer když rostlinky začnou povadat. Zhruba 3-5 litrů na cca 3,2l na m2. Zalévám po listu. Druhá strana skleníku dostává stejnou dávku vody ale vysychá bez problému, ovšem není tam taková masa zeleně. Další problém je že se mi začínají otáčet lístky, či kroutit bříškem na horu, je to pár lístků ale narazil jsem na to. Substrát je kupovaný ze zahradnictví jako univerzální. Název už nevím. Je v něm i perlit a písek, nahnojený to bylo z jara 2letým hnojem a v červnu přidáno Slepičí granulované. Každý týden hnojím ještě tekutým hnojivem na papriky a rajčata z hoštic. Pokusím se tam dostat méně vody a uvidím.

Z toho co píšeš mi přijde, že provádíš zbytečně velkou zálivku. Substrát by neměl být nijak přemokřený a ani přeschlý. Když má paprika kořený stále vlhké jsou to pro ní ideální podmínky. Svěšování listů v podvečerních hodinách bývá celkem normální jev, prostě se ukládají ke spánku.

Ještě bych bral v potaz výšku pěstebního média (substrátu), kam až mohou kořeny prokořenit. Pokud je malá a ve spod se může hromadit voda je to o to horší problém. I když je paprika mělce kořenící, letos při vytrhnutí měsíc kořenící rostliny ve foliovníků jsem se divil, ale kořeny dosahovaly 40 cm do hloubky - prorostlé do hnoje.

rytir91
Stálý člen

Příspěvekod rytir91 » 12 črc 2012 09:58

Vyzkouším zalévat méně, půl metru mají určitě pro růst, skleník je nový a byl kopaný téměř do metru. Spodní část tvoří hnůj a hlína. Teoreticky bych mohl na příští rok udělat trativod.

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 12 črc 2012 12:09

rytir91 píše:Vyzkouším zalévat méně, půl metru mají určitě pro růst, skleník je nový a byl kopaný téměř do metru. Spodní část tvoří hnůj a hlína. Teoreticky bych mohl na příští rok udělat trativod.
Když máš vanu pro pěstování dostatečnou žádný travitod řešit nemusíš. Zkus méně zalévat, třeba ob den, a pak dej vědět zda se to zlepšilo.

rytir91
Stálý člen

Příspěvekod rytir91 » 12 črc 2012 13:12

zalévám právě kvůli tomu povadnutí, večer jsem hodím fotku

anly
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod anly » 12 črc 2012 13:59

Ahoj, měl jsem stejný problém, stonek květu začal žloutnout a pak odpadl. Výrazně jsem omezil zálivku a květy přestaly opadávat. Rostliny nasazují nové květy a ty drží.

Zpět na „Začátečnický koutek“