první přesazení

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
jarda
Nový člen
Příspěvky: 25
Registrován: 08 bře 2016 23:05
Reputace: 0
Obrázky: 0

první přesazení

Příspěvekod jarda » 08 bře 2016 23:21

Ahoj všem! Pro první přesazení z jiffa tablety do kelímku mám použít jakou směs složek optimálně?

Někde tady na fóru jsem četl toto: Na dno trochu keramzitu, pak smíchat perlit se substrátem (pro papriky, rajčata Forestina) a vermikompostem v poměru 1:3:1.

Je tohle dobrá kombinace? Mám objednaný také Chilli focus a Symbivit, takže co byste doporučovali? :)

Tipuji, že Chilli focus až v pozdější fázi a Symbivit by mohl jít rovnou na první přesazení?

Je nutný ten perlit?

Zalévat seshora, odspodu?

Shrnutí dotazů:

1) Optimální směs pro první přesazení (vaše zkušenosti)
2) Vhodnost popsané kombinace (1:3:1)
3) Kdy poprvé použít Chilli focus a Symbivit
4) Perlit, ano, ne, proč
5) Zalévat seshora, nebo odspodu

Moc děkuji za jakoukoli užitečnou odpověď! :firychil:

Zdraví
Jarda

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod Kendy » 08 bře 2016 23:32

ad.1) Pro první přesazení bych asi volil pořád ještě výsevní substrát. Maximálně výsevní substrát trošku namíchaný s nějakým předhnojeným substrátem (třeba ta forestina). Jestli chceš přidat drobet perlitu, tak tím asi nic nezkazíš. Keramzit bych nedával. Zbytečně zabírá místo pro substrát. Pokud máš kytku v květináči (a tedy může spodem voda ven), tak nevím k čemu keramzit.

ad.2) Nevím. Nehledej v tom zase takovou vědu. Dokud budou malé, tak je drž dál od hnojiva. Stačí jim výsevní substrát. Až vyrostou, přesadíš je a půjdou ven (skleník, balkón), tak pomalu přidávej dusíkaté hnojivo. Pokud budeš přesazovat do předhnojeného substrátu, tak si dej s hnojením pokoj minimálně měsíc po přesazení.

ad.3) nikdy jsem nepoužil, tak nevím.

ad.4) Perlit bych doporučil. Odlehčuje půdu a zadržuje vodu. Můžeš ho dát i do výsevního substrátu, určitě bych do dal do velkých květináčů, když už kytky půjdou ven.

ad.5) Shora

jarda
Nový člen
Příspěvky: 25
Registrován: 08 bře 2016 23:05
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod jarda » 08 bře 2016 23:53

Díky za rychlou odpověď!

Dobře, keramzit vynechám, perlit přidám.

Plán je takovej, že je budu mít v bytě s balkonem.

Ještě mi prosím Tě pověz, jak velká má rostlinka být pro první a pak druhý přesazení? Opět, četl jsem, že pro první alespoň pár pravých listů a pro druhé cca kolem května? Sedí to? Neměl by jsi tip na časovej spínač, kvůli svícení? Díky!!

Jarda

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod Kendy » 08 bře 2016 23:58

Nezáleží jenom na velikosti rostliny, ale i na velikosti květináče, v kterém ji máš.

Každé přesazení trošku zpomalí (pozdrží) růst. na několik dní, na týden.

Na druhou stranu pěstovat malinkou kytku ve velkém květináči je trošku nepraktické. Jednak kvůli místu a taky se blbě kontroluje zálivka.

Záleží v čem to máš zasazeno. Pokud jenom v jiffu a začnou se ti drát kořeny ven, tak je čas přesadit. Pokud v nějakém menším květináči, tak nejpozději když ti začnou kořeny prorůstat spodem do misky.

Rozuměj.. okamžik přesazení neurčuje počet listů, nebo výška rostliny. Ale to, kdy je jí současný květináč už malý. Okamžik, kdy kořenový systém nemá kam růst. V té chvíli je potřeba přesadit do většího.

Co se týče spínače. Zkus tohle http://lmgtfy.com/?q=%C4%8Dasov%C3%BD+s ... C3%A1suvky

Ceny začínají už někde okolo 70 korun.

A ano. Druhé přesazení do velkého květináče se dělá až jde rostlina ven. což je tehdy, když už v noci nemrzne. Mráz by ti je spolehlivě spálil. Bývá to někdy v polovině května, ale pokud počasí přeje, může to být i dřív. Třeba začátkem května. Záleží třeba i lokalitě, nadmořské výšce.

jarda
Nový člen
Příspěvky: 25
Registrován: 08 bře 2016 23:05
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod jarda » 09 bře 2016 00:06

Rozumím, díky! :) Teprve zítra mi přijde materiál, trošku pozdě, ale snad ještě žádná tragédie. Budu dávat klíčit do tablety.

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: první přesazení

Příspěvekod Dr.Pedr » 09 bře 2016 06:53

Jak napsal kolega KENDY...co se týče přesazení malých sazenic z jiffy tbl...pak nejlepší je do výsevního substrátu ...má vzdušnou strukturu ..obsahuje perlit a je mírně obohacen o NPK a stopové prvky . Po vlastních zkušenostech (pokus - omyl).. dávám přednost supresivnímu substrátu pro výsev a množení. (FORESTINA ,PROFÍK) :tiphat:

http://www.srovnanicen.cz/q/FORESTINA%2 ... Een%C3%AD/

SUBSTRÁTY FORESTINA svým složením odpovídají nejvyšším nárokům jak hobby pěstitelů, tak i profesionálů, protože se jedná o 100% substráty. Základem ucelené řady je vždy směs kvalitní bílé a černé rašeliny. Poměr obou těchto hlavních částí a úprava pH se pak řídí podle účelu použití a pro různé druhy rostlin se k tomu přidávají další doplňkové komponenty - čerstvý nebo sušený jíl, křemičitý písek, potřebné minerály atd. Každý substrát FORESTINA obsahuje přiměřenou dávku kvalitního minerálního hnojiva, které rostlinám poskytuje dostatečnou výživu na prvních 6 týdnů.
Vlastnosti:
Supresivní výsevní substrát je určen speciálně pro výsevy a množení rostlin. Je připraven ze směsi vytříděné světlé a tmavé rašeliny s upravenou pH reakcí a perlitem. Je vhodný jak k setí semen tak i k přepichování řízků rostlin. Substrát je obohacen hnojivem se základními i stopovými živinami v nezbytném rozsahu, což má vliv na bezproblémové zakořeňování řízků a klíčení výsevů. Substrát obsahuje 2 druhy hub potlačující původce významných houbových onemocnění (Trichoderma virens) a preventivně působící proti hmyzím škůdcům (Metarhizium anisopliae).
Specifikace hub:Trichoderma virens
Je houba, která aktivně potlačuje původce významných houbových onemocnění, včetně fytopatogenních hub rodů Fusarium, Pythium, Sclerotinia a Rhizoctonia. Tyto fytopatogenní houby způsobují padání a odumírání klíčících a vzcházejících rostlin, a proto používání výsevního substrátu, obohaceného o antagonistický organismus, představuje významný preventivní prvek v ochraně sazenic a sadby před uvedenými druhy škodlivých organismů. Navíc přítomnost zmíněné houby (Trichoderma virens) pozitivně ovlivňuje zakořeňování a vývoj rostlin a rostliny na přítomnost tohoto organismu reagují i navozením stavu tzv. indukované rezistence tj. stavu zvýšené odolnosti proti širokému spektru škodlivých organismů.
Metarhizium anisopliae
Je houba představující účinnou prevenci před poškozením hmyzími škůdci napadající klíčící a vzcházející rostliny. Hlavním cílem záměrné inokulace substrátu tímto užitečným organizmem je ochrana sazenic různých druhů zelenin a okrasných rostlin před škůdci, napadající kořenový systém rostlin např. před larvami kovaříků (drátovců), lalokonosců, chroustů a chroustků, krtonožek, osenic a řady dalších škůdců. Kromě druhů škůdců, kteří se vyskytují výhradně v půdě je významný účinek houby na hmyzí škůdce, kteří v půdě prodělávají část svého vývoje (např. třásněnky).

Převzato GOOGLE

Camel
Stálý člen
Příspěvky: 97
Registrován: 27 srp 2015 10:38
Reputace: 41
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod Camel » 09 bře 2016 07:31

ja daval spodni 1/2 - 2/3 predhnojeny (forestina univerzal), zbytek supresivni (F. profik) (hlavne diky tomu ze ho mam mnohem mene :) ) a vse ok.
mozna bych rekl ze je to lepsi varianta nez to davat ciste jen do supresivniho, ale nemam nejake meritelne srovnani.

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3588
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3867
Obrázky: 0

Re: první přesazení

Příspěvekod MartinS » 09 bře 2016 09:25

K tem spinacum, kdybych je nemel od FK Technics, tak koupim v Ikee. Maji tam 2ks za 70kc :-)

tady na webu je cena kilo:
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70134440/

Ale byl jsem tam o vikendu a meli akci tusim 69,- za to dvojbaleni.


Zpět na „Začátečnický koutek“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 39 hostů