Problémy s listy

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Blackfish
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Problémy s listy

Příspěvekod Blackfish » 19 čer 2016 15:24

Dobrý den,

jsem začínajícím pěstitelem chilli a u svých prvních rostlinek jsem narazil na jisté problémy s jejich listy. Některé listy schnou, některé zase žloutnou. Několik listů je zčásti odumřelých. Chtěl bych se Vás zeptat, co tyto problémy způsobuje a případně jak je vyřešit. Pro lepší orientaci přikládám foto.

Mnohokrát Vám děkuji za hodnotné odpovědi.

31503

31502

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: Problémy s listy

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 15:39

Na té první fotce to vypadá jenom na popáleniny od slunce. Na druhé fotce vidím jeden uschlý list, z toho se moc poznat nedá a zbytek listů vypadá v pořádku.

Ale rád bych dodal. Nevím, co přesně pěstuješ. Ale i kdyby to byly jenom malé okrasné chilli, tak ty květináče jim budou moc malé.

Co to máš za odrůdu?

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9616
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 19 čer 2016 16:12

Do takhle malého dej maximálně jednu. Do malých vybírej odrudy drobné, rekni nám vice.
Vypada to jako od slunce.

Blackfish
Nový člen

Příspěvekod Blackfish » 19 čer 2016 16:26

Děkuji za Vaše odpovědi.

Jedná se o dvě odrůdy, Chilli Black Naga a Chilli Thai Hot. Taky jsem si myslel, že to bude od slunce, tak jsem je radši přesunul do stínu.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 16:37

S tím stínem se už moc nemusíš honit. Když se jednou spálí, tak už to horší nebude. Ale pár dní na zotavenou jim tam dát můžeš.

Ty dvě odrůdy neznám. Mám Thai Red a to je docela velká potvora. Roste jak z vody. Mám ji v osmilitrovém květináči (jednu samozřejmě) a říkám si, jestli ji nebude malý. Ta naga, bych si tipnul, bude mít (může mít) něco mezi metrem a metrem a půl na výšku. Na ni potřebuješ určitě docela velký květináč. Tak 12-15 litrů.

Nech holky trošku zotavit a pak je rozsaď a přesaď do většího. Nebo z nich nic mít nebudeš. Už tak jsou dost malé a sezónu budeš stíhat horko těžko. Ale při troše snahy a štěstí nějakou úrodu na konci mít budeš.

Kdy jsi začal s výsevem?

edit: Ještě doplním. Ten substrát vypadá dost mokře. Moc mokře. Uber trošku na zálivce.

Blackfish
Nový člen

Příspěvekod Blackfish » 19 čer 2016 19:48

Díky za odpověď. S výsevem jsem začal přibližně na začátku května.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 20:24

Blackfish píše:Díky za odpověď. S výsevem jsem začal přibližně na začátku května.
To je už hodně pozdě. Budeš se muset hodně snažit, doufat v dobré počasí a i když se ti zadaří, tak počítat s tím, že většinu budeš muset nechat dozrát doma.

Příště zkus ten výsev tak v únoru, na začátku března. Později už jenom věci, co rychle dozrávají. Třeba Jalapenos. Ale i na ty je už začátek května dost pozdě. ale jednu úrodu by si s nimi udělal.

Nevím, jak ta thai hot, ale naga bude zrát hodně dlouho. zkus si najít, jak dlouho dozrává. Nebyl bych překvapený, kdyby to bylo 100-120 dní. Když je dobré počasí, tak sezóna končí na konci října. Odpočítej si 4 měsíce (120 dní) a vyjde ti, že bys potřeboval, aby ti na začátku července už plodily. To stihneš teda jenom stěží.

Ale třeba dozrává o něco rychleji a když budeš mít na konci sezóny alespoň nějaké slušné plody, tak se dají nechat dozrát doma, nebo úplně přinejhorším ty málo zralé zpracovat na nějakou omáčku.

Doplněno:

Black naga je cca 130 cm velká rostlina, doba zrání 100 dnů. Pálivost 700-800K SHU. Doporučený objem substrátu na finálním stanovišti 20litrů na rostlinu.

Ta Thai Hot je pravděpodobně okraska. Pod stejným názvem se prodává kde co. Ale měla by to být malá rostlina (30-40cm) s dobou zrání 70 dní a pálivostí 100-300K SHU.

Tu můžeš pěstovat fakt i v nějakém truhlíku. Pár listrů substrátu ji stačí. ale z toho co máš ji ale stejně přesaď. To je málo i na okrasky.

Blackfish
Nový člen

Příspěvekod Blackfish » 19 čer 2016 20:47

Dobře, děkuji. Já jsem si říkal, že bych to nechal dozrát doma, kdyby počasí nepřálo.

Zpět na „Začátečnický koutek“