Kendy píše: ↑25 čer 2018 12:14
Ochranná lhůta je 7 dní. Po sedmi dnech můžeš sklidit a sníst. Nicméně samozřejmě si tu ochrannou lhůtu můžeš prodloužit.
Jestli tam máš něco těsně před sklizením (ale pravděpodobně nemáš), tak to otrhej a postříkej. Nebo to tam nech a sklízej klidně až za 3 týdny.
To "2x" znamená, že bys neměla Mospilan použít víckrát než dvakrát za sezónu. Ale ono to popravdě ani není potřeba. Mospilan je systémový insekticid. Zůstává v listech po několik týdnů. Tedy zabíjí jak kontaktně (když se dostane na tělo mšice), tak i později, když z ošetřeného listu mšice něco vysaje.
Aplikuje se postřikem (mlhou) do skanutí. Když se začnou dělat na listech kapky, tak už to stačí. Je dobré to vzít i zespod listů, ale vzhledem k tomu, že je to systémový insekticid, tak se to zase nemusí moc přehánět. Na mšice funguje perfektně.
Edit: Doplním. Ošetřovat až večer, aby na mokré listy nesvítilo přímé slunce. Ono teď toho slunce moc není, ale stejně bych to neriskoval.
Edit2: Co se týče odrůdy a zralosti. To se nedá moc určit. Mohla by to být Etna pepperoncina, ale taky deset jiných odrůd. Ale prakticky určitě zelená není barva zralého plodu. Do botanické zralosti se dostane, až to zčervená (pravděpodobně). Jíst se dá i dřív (technická zralost), ale to je jenom z obrázku těžko říct. Počkej pár týdnů a jestli pořád nebude měnit barvu, tak zkus ochutnat. Když to bude chutnat jak posečená tráva ;-), tak to ještě není zralé.