Okrasné chilli, jíst či nejíst?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Tomsik
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Okrasné chilli, jíst či nejíst?

Příspěvekod Tomsik » 25 úno 2015 00:41

Ahoj chilli maniaci, prošel mi rukama malý článek zveřejněný v časopise "Recepty prima nápadů" (viz. obrázek.) Jsem z toho poměrně znepokojený, a proto se chci zeptat co si o tom myslíte. Jaký je rozdíl mezi okrasnou chilli papričkou (údajně toxickou a nejedlou) a normální chilli papričkou? :) díky

Obrázek odkazující na článeček v časopise přikládám v odkazu, protože tu není nahrávání obrázků.
https://docs.google.com/file/d/0B_x0SES ... edit?pli=1" onclick="window.open(this.href);return false;

vavy.p
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Re: Okrasné chilli, jíst či nejíst?

Příspěvekod vavy.p » 25 úno 2015 05:53

Typnul bych , že toxicita je dána tim v čem je pěstována a čím hnojena a osetrovana.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 25 úno 2015 07:17

To Tomsik .....

Nesvéprávnost některých pisálků je do nebe volající ...danému tématu většinou vůbec nerozumí a vlastně se o to ani nesnaží ...opíšou , splácají pár článků z internetu a mají za to bodíky v podobě výplaty..to , že je jejich výtvor k smíchu a samá hloupost většinou šéfredaktor neřeší ,protože je stejně deb**ní jako jeho podřízení.

Na závěr : okrasné kultivary chilli paprik toxické nejsou (i když na vtipné a jako vždy trefné poznámce Vavy(ho) něco bude ...ovšem v tom případě bych pozavíral např. všechny prodejny s uzeninami páč tam je těch jedů a alergenů (dnes dobře známá É(čka) dáááleko více :thumbup: )). V říši chilli pariček jsou některé odrudy velmi chutné jiné méně a některé jsou vyšlechtěny pro účely estetické toliko okrasné.... čili chilli (ne)chutné tím pádem přeloženo (ne)jedlé - nikoliv toxické... a tady si to soudruzi z daného časopisu špatně vysvětlili ... :respect: :tiphat:
Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 25x.

Jacopo.F.
Stálý člen
Reputace: 697

Příspěvekod Jacopo.F. » 25 úno 2015 10:03

Skvěle napsáno. Jen bych si dovolil dodat k té poznámce Vavy: Měl bych za to, že to, co se do rostliny "cpe" , opravdu může dost značně ovlivnit její poživatelnost a to nejen až ke hranici zdravotní závadnosti, ale i dost za tuto hranici.

vavy.p
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vavy.p » 25 úno 2015 11:20

Viděl jsem u nás v květinářství jak okrasku vzali voskem i s plodama co už mela ....Já bych to do huby nedal.....brrr

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 25 úno 2015 12:36

Jacopo.F. píše:Skvěle napsáno. Jen bych si dovolil dodat k té poznámce Vavy: Měl bych za to, že to, co se do rostliny "cpe" , opravdu může dost značně ovlivnit její poživatelnost a to nejen až ke hranici zdravotní závadnosti, ale i dost za tuto hranici.
JJ s kolegou Vavy a s Tebou Jacopo naprosto souhlasím...také jsem to napsal.. ,,i když na vtipné a jako vždy trefné poznámce Vavy(ho) něco bude,,

PS: Bohužel tyhle srač*y jsou na rajčatech ...okurkách..paprikách...jahodách...vše made in hypermarket
Naposledy upravil 1 dne Dr.Pedr; celkem upraveno 25x.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4481

Příspěvekod MartinS » 25 úno 2015 12:44

vavy.p píše:Viděl jsem u nás v květinářství jak okrasku vzali voskem i s plodama co už mela ....Já bych to do huby nedal.....brrr
Ja uz bych okrasku v kvetinarstvi ani hypermarketu uz nekoupil. Vloni jsem si koupil jednu v Lidlu a byla plna svilusek.
To same bylo v bylinkach atd...vsude na to pecou. Jen aby to prodali ale nestaraji se o to.

Zrzek
Stálý člen
Reputace: 826

Příspěvekod Zrzek » 28 úno 2015 11:22

Loni jsem dostal k narozeninám, okrasku made in Penny market a letos ji jedu od semínka, tak snad to bude jiný výsledek (i když sklamaný jsem z ní nebyl).
Teď vypadá takto:

21605

Zpět na „Začátečnický koutek“