dobry den som tu novy ako možte vidieť čitam clanky po nete ale daktore su aj 4 roky stare a tam vsade uvadzaju že najstiplavejšia paprička sveta je trinidad moruga scorpion...niekde som čital že ju prekonala carolina reaper....je to pravda? nevyšlachtili dodnes dačo viac?
nieže by som bol nejaky začiatočnik v chilli pretože som ochutnal už viac druhom aj oba spominane a je to fakt sila ale ešte jedna otazka....je pravda že sušene palia viac ako cerstve? za odpovede dakujem
Najstiplavejšia paprička sveta?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 161
- Registrován: 03 úno 2015 08:30
- Reputace: 220
- Obrázky: 0
- Bydliště: Považská Bystrica
Re: Najstiplavejšia paprička sveta?
V poslednej dobe citam, ze by ich mohla prekonat Chocolate Bhutlah ale samizda, ze zatial to este nieje stabilna odroda a preto sa to nikde neudava ako najstiplavejsia papricka.
Niekde som aj cital, ze ked sa chilli susi, ze jej to moze pridat na palivosti ale neviem co je natom pravdy, ale osobne po odskusani aj susenych aj cerstvych si myslim, ze cerstve palia ovela viac, hlavne aj kvoli tej stavnatej vyraznej chuti:P... Ale ak sa mylim tak ma opravte
Niekde som aj cital, ze ked sa chilli susi, ze jej to moze pridat na palivosti ale neviem co je natom pravdy, ale osobne po odskusani aj susenych aj cerstvych si myslim, ze cerstve palia ovela viac, hlavne aj kvoli tej stavnatej vyraznej chuti:P... Ale ak sa mylim tak ma opravte

Re: Najstiplavejšia paprička sveta?
Je to tak, že Oficálně nejpálivější na světě je Carolina reaper. Neoficiálním měřením je to údajně Trinidad Moruga Scorpion.
Co se týče palu u sušených papriček tak je to tak, že je opravdu vyšší protože se z plodu odpaří voda která jinak u čerstvých plodů ředí koncentraci Capsacinu. tuším, že i testy SHU se provádějí pouze u sušených plodů.
Jinak pokud vaříte omáčku z papričky která by měla mít například 1.000.000 SHU a dáte třeba 5 plodů na litr Rajčatový štávy tak se koncentrace SHU sníží například na pouhých 50 000 SHU.
Co se týče palu u sušených papriček tak je to tak, že je opravdu vyšší protože se z plodu odpaří voda která jinak u čerstvých plodů ředí koncentraci Capsacinu. tuším, že i testy SHU se provádějí pouze u sušených plodů.
Jinak pokud vaříte omáčku z papričky která by měla mít například 1.000.000 SHU a dáte třeba 5 plodů na litr Rajčatový štávy tak se koncentrace SHU sníží například na pouhých 50 000 SHU.
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2228
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3127
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Najstiplavejšia paprička sveta?
Ano udávaná pálivost je taková hra s čísílky. Pokud má sušená paprička 2M SHU, tak ta samá čerstvá má jen 300K SHU (15% z 2M) protože voda tvoří cca 85% objemu.
Když je rožvýkáš, tak to bude pálit stejně příp. ta čerstvá i víc (díky vodě) i když má jen 300K SHU
Jinak v zákulisí se připravuje několik rekordmanů a myslím že se brzo nějaký nový rekord objeví.
Když je rožvýkáš, tak to bude pálit stejně příp. ta čerstvá i víc (díky vodě) i když má jen 300K SHU

Jinak v zákulisí se připravuje několik rekordmanů a myslím že se brzo nějaký nový rekord objeví.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2228
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3127
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Najstiplavejšia paprička sveta?
Borec co pracuje v labině, testuje pár vzorků. Je pěkně vidět jak žluté verze jsou někde úplně jinde co se týká pálivosti. Jsem zvědav na ty čokoládové, ty by mohly být hodně jedovaté.
http://thehotpepper.com/topic/57456-6-p ... s-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://thehotpepper.com/topic/57456-6-p ... s-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů