Lámání řapíku listů paprik

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Tomas01348
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Lámání řapíku listů paprik

Příspěvekod Tomas01348 » 27 kvě 2025 21:47

Zdravím, mám dotaz. Před několika dny jsem dal ven na balkon sazenice paprik. Jsou to kupované sazenice z obchodu. Pár dní zpátky jsem si všiml, že u sazenic dochází k lámání a následnému upadnutí listů. List se láme v místě řapíku (stonku). Děje se to u všech sazenic, které jsem koupil. Dělají to jalapenos, cayenský pepř, tak i normální papriky (zelená, červená). Papriky jsem zatím ničím nehnojil. Substrát mám z minulého roku, do kterého jsem přes zimu dal kompost (slupky ovoce, zeleniny, skořápky a podobně). Stejný substrát jsem použil i na rajčata, ale tam žádný problém není. Poradíte mi, co to lámání může způsobovat? Nikdy se mi něco podobného nestalo. I když teď celkem foukalo, tak vítr to nebude. Řekl bych, že paprikám chybí nějaké živiny, ale které? Díky za rady a tipy.
85361853608535985358

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Re: Lámání řapíku listů paprik

Příspěvekod gandalf » 27 kvě 2025 22:16

Něco ti na tom hoduje ....

Mikymoto
Stálý člen
Reputace: 1153

Příspěvekod Mikymoto » 28 kvě 2025 09:53

Tak tak - kytky vypadají zdravě. Tohle bude impulz zvenčí. Buď tam je nějaký škůdce, nebo se Ti tam prohánějí nějaký zvířátka.

Já měl jeden rok totálně dobité rybízy a automaticky šel za nejbližším viníkem - synátorem, který permanentně švihal kolem sebe do všeho klackem. Nakonec se ukázalo, že problémem je sousedovic kočka skákající po vrabčácích v koruně. Totálně zdevastovala všechny nové výhony, na které dopadla svojí vahou. Proč to povídám. Problém nemusí být vždy ten první co Tě napadne a je třeba chvíli sledovat, co se kolem děje.

Pokud tam nemají přístup ptáci nebo jiná zvířata, tak bych se zaměřil na hmyzáky.

Tomas01348
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod Tomas01348 » 28 kvě 2025 11:08

Díval jsem se, ale žádný škůdce jsem nenašel. Nebo aspoň není nic vidět. Mám venku asi 12 sazenic a děje se to na všech. Vždycky se kolem stonku objeví lehká deformace, jak kdyby se stonek lehce nalomil. No a postupem času list upadne úplně. U jedné sazenice takhle upadaly všechny listy. Pes to být nemůže, ten se tam nedostane, jedině, že by to mohl být nějakej pták.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4496

Příspěvekod MartinS » 28 kvě 2025 14:33

Co se tyce kvality pletiva v kytce, hlavni stavebni prvek je Vapnik. Nedostatek muze delat i ty cerne okraje u listu, kterych jsem si vsiml.
Jinak me to ale prijde ze treba to dostalo slehu od vetru nebo od jineho fyzickeho pozkozeni.
Hodne tezke odhadnout jen na zaklade fotek no. Jak radi kolega, zkusit odsledovat.
Nemam zahradu, takze nevim jak vypada neco od slimaka nebo tak, to tady budou zkusenejsi.

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 28 kvě 2025 17:47

Třeba na jahodníku se takhle projevuje květopas. Nakousne stonek květu a saje vytékající mízu, květ potom odpadne .... Škůdce se může ukrývat třeba v substrátu. Pro jistotu to stříkni proti savému hmyzu.

Zpět na „Začátečnický koutek“