Kolik má mít rostlinka místa?

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Easter Bunny
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Kolik má mít rostlinka místa?

Příspěvekod Easter Bunny » 01 kvě 2014 19:49

Zdravím,
rozhodl jsem se, že si vyzkouším vypěstovat rostlinky chill. Klíčení a přesázení do většího již mám za sebou, avšak teď jsem na rozpacích. Momentálně mám rostlinky v květináčích Ø10cm a vysokých cca 12cm. Rostlinky jsou vysoké cca 8cm (jak která) a většinu dne jsou venku. Bude jim tolik místa stačit?

Díky, Honza
Pro skrytí nechtěných a překážejících reklam použijte například doplněk "AdBlock".

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: Kolik má mít rostlinka místa?

Příspěvekod Dr.Pedr » 01 kvě 2014 21:39

No...nebude....chce to větší květník od 5 litrů nahoru... :tiphat:

Tehir
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod Tehir » 02 kvě 2014 09:48

Obecně lze říct, že tolik by nemohlo stačit žádné. Malým okrasným druhům, co se dorůstají těch 30cm, by mohlo stačit kolem 3l (medusa a thanksgiving to v nich zvládnou) a nebo do truhlíku po třech (ale ne samozavlažovacího, hnily by jim kořeny), ale lepší je 5l. Větší druhy (habanera, jalapeňa) dej do co největších kýblů, spíš 10 a víc litrů. Když budeš mít možnost ještě větších, určitě se dočkáš i lepších výsledků.

Easter Bunny
Nový člen

Příspěvekod Easter Bunny » 02 kvě 2014 10:24

Ok, diky za odpovedi. V tom pripade - je mozny je zasazet ven na zahonek? Mam zryto 1,5m x 1,5m a prikryty folii. Takze bych co 30cm udelal dirku a presadil tam. Jeste by me zajimalo, jak velke rostlinky lze presadit?

Diky, Honza
Pro skrytí nechtěných a překážejících reklam použijte například doplněk "AdBlock".

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 02 kvě 2014 15:41

Easter Bunny píše:Ok, diky za odpovedi. V tom pripade - je mozny je zasazet ven na zahonek? Mam zryto 1,5m x 1,5m a prikryty folii. Takze bych co 30cm udelal dirku a presadil tam. Jeste by me zajimalo, jak velke rostlinky lze presadit?

Diky, Honza
ahoj na záhon máš ještě chvylku čas ja je tam dávám až koncem května kvůli mrazům jinak co 30 cm stačí ale záleží na druhu chilli pokud máš nějakou morugu nebo něco podobného tak to je málo ale na habanera a tak je to good jinak rostlinky se přesazují kdy chceš jen by měly mít dostatečně velkéj kořenovej bal aby dokázaly příjnout co nejvíce voty a živin nezapomeň je na začátek přistínit aby ti to nespalilo slunce :) ať se daří :wave:

Easter Bunny
Nový člen

Příspěvekod Easter Bunny » 02 kvě 2014 20:05

Jj, díky. Zatím to naházím do velkejch květináčů a kyblíků, které už každý v mém okolí pro mě shání :-D. Méně perspektivní rostlinky poté zasázím do země :-).
Rád bych si také nechal poradit - do jaký hlíny to mám sadit? Někde jsem četl, že do hlíny mám přidat písek, prospěje to něčemu? Hnojivo mám přímo na papriky a slepičince od slepic, tak doufám v dobrou úrodu :-)

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 02 kvě 2014 21:18

Easter Bunny píše:Jj, díky. Zatím to naházím do velkejch květináčů a kyblíků, které už každý v mém okolí pro mě shání :-D. Méně perspektivní rostlinky poté zasázím do země :-).
Rád bych si také nechal poradit - do jaký hlíny to mám sadit? Někde jsem četl, že do hlíny mám přidat písek, prospěje to něčemu? Hnojivo mám přímo na papriky a slepičince od slepic, tak doufám v dobrou úrodu :-)
ja používám univerzalní substrát a o tom že se tam přidává písek sliším prvně když tak tam přidat perlit nebo liapor(keramzit) v poměru hlína a kamenivo 3:1 a přesazovat to do květníku je zbytečné jestli že to půjde na záhon ale to už je na tobě :) a stím hnojivem pomalu at to nespálíš jinak čerstvé slepičince jsou super taky je používám a zelenina roste jak blázen

Nicklas
Nový člen

Příspěvekod Nicklas » 02 kvě 2014 23:07

Tak teď jste mě srazili na kolena :D
Vysadil jsem Tri.Scorp.Moruga, Tri.Butch taylor, Naga viper, Bhut ghost jolokia a Infinity Chilli.Zatim jsou v květináči ○13cm ale některý jako by se zasekli v růstu. Jolokia ma na vyšku asi 30-40 cm.Pěstuju indoor a hnojim jen občas Focusem.Dokonce má už i kvety, ale jestli ma jít do 10l květináče tak to abych si pronajmul další byt :( Zapomněl jsem zmínit že mám asi 40 rostlin :dunno: Co teď ?

Zpět na „Začátečnický koutek“