HP22B (Carolina Reaper) - začátek

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Rindir
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

HP22B (Carolina Reaper) - začátek

Příspěvekod Rindir » 16 kvě 2014 09:18

Ahoj! Vidím, že se to taddy řešilo už 100X, vše jsem si přečetl, leč příliš moudrý z toho nejsem. Pořídil jsem semínka Carolina Reaper a teď řeším, jak na ně. K dispozici nemám žádné umělé osvětlení. Mám ale na zahradě skleník, tak jsem se chtěl zeptat, jestli nechat klíčit přímo ve skleníku a popřípadě jak přesně (něco o papírových kapesnících), kdy je přesadit a jestli je tato roční doba (květen) v pořádku? Moc děkuji a ještě jednou se omlouvám, že se tu zase řeší klíčení... Díky :thanx:

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Re: HP22B (Carolina Reaper) - začátek

Příspěvekod Dr.Pedr » 16 kvě 2014 09:37

1/ Doporucena teplota pri kliceni seminek je cca 25 C...
2/ Pri samotnem kliceni neni svetlo potreba...
3/ Pokud provedes vysev ve skleniku cele se to casove protahne..vysledek nejisty(kolisani teploty atd..)
4/ Pri vysevu v kvetnu pocitej s urodou az na podzim..pocitej s tim ze kytky budes muset mit v teple..

Tehir
Stálý člen
Reputace: 1

Re: HP22B (Carolina Reaper) - začátek

Příspěvekod Tehir » 16 kvě 2014 10:44

Rindir píše:Ahoj! Vidím, že se to taddy řešilo už 100X, vše jsem si přečetl, leč příliš moudrý z toho nejsem. Pořídil jsem semínka Carolina Reaper a teď řeším, jak na ně. K dispozici nemám žádné umělé osvětlení. Mám ale na zahradě skleník, tak jsem se chtěl zeptat, jestli nechat klíčit přímo ve skleníku a popřípadě jak přesně (něco o papírových kapesnících), kdy je přesadit a jestli je tato roční doba (květen) v pořádku? Moc děkuji a ještě jednou se omlouvám, že se tu zase řeší klíčení... Díky :thanx:

Vzhledem k tomu, že plody mají dozrávat 120 dní a minimálně 3 měsíce bude trvat, než z toho uděláš rostlinku schopnou plodit, máš to přinejmenším do Vánoc než se dočkáš zralého plodu, ale můžu se mýlit. Pokud do toho přesto chceš jít ještě letos, doporučila bych doma vybrat jedno slunné okno na předpěstování v teple.
Klíčení je nejjednodušší dvěma způsoby:
a) Koupíš jiffy nebo nasypeš výsevní substrát do misky, zaliješ, píchneš semínka 2 mm pod hlínu nebo klidně navrch, umístíš na teplé místo (ne na topení, pokud mezi to nedáš kostku polystyrenu, to bys je zas uvařil), čekáš. Je vhodné misku s hlínou nebo jiffy přiklopit (já přetahuju misku potravinovou folií), aby tak rychle neschla. Jakmile se začnou klubat první lístky, dáš svůj improvizovaný pařník pryč a necháš je normálně na vzduchu. Nesmíš dopustit, aby ti semínka při klíčení uschnula, bylo by po nich.
b) Z důvodu vyschnutí semínek používám kapesníčkovou metodu. Namočíš dva ubrousky, dáš mezi ně semínka, zavřeš do svačinové krabičky a chodíš co dva dny kontrolovat. Jakmile vyleze klíček, opatrně přesuneš semínko do výsevního substrátu nebo jiffu. OPATRNĚ. Protože jestli klíček ulomíš, máš taky po tom. Takže každá metoda má svoje výhody i nevýhody, jinak fungují prakticky obě stejně.

Ve fázi klíčení není potřeba světlo. Pak ti začnou lézt i se semínkama nahoru. Ze semínek by se měly vyloupnout dva lístečky (nesnaž se jim moc pomáhat, ať to neutrhneš). No a pak už jen zaléváš a čekáš. Až budeš mít tak 4 patra lístečků (1 patro=2 lísky, většinou rostou párově), dala bych je z okna do skleníku, to bude podle mého odhadu za měsíc a půl nejdřív. Ideální by asi ve tvém případě bylo rostliny přesadit do větších květináčů nebo kýblů, protože je v říjnu budeš muset dát dovnitř do bytu, aby nezmrzly. Čím větší kýbl dostanou, tím líp, jsou to dost velké kytky.

Jestli jsi trpělivý, tak to vyzkoušej s pár semínkama, teď už je totiž na chilli hodně pozdě. Dvě rostliny by na letní pokus mohly být dost. No a zbytek zasaď příští rok v únoru stejným způsobem. Uvidíš, že vegetační období od února do podzimu bude lepší.

Zpět na „Začátečnický koutek“