Dotazy ohledně začínání

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Aisengam
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Dotazy ohledně začínání

Příspěvekod Aisengam » 25 kvě 2015 05:11

Zdravím, jelikož vážně uvažuji o tom, že začnu pěstovat chilli doma.... Mám na Vás moudřejší zde 2 otázky...

Řádově na kolik pěstování příjde?
Když jsem úplně totální laik, co všechno potřebuji na své první pěstování? Nejlépe by byl nějaký seznam :D

Děkuji předem za odpovědi :)

lobo
Stálý člen
Reputace: 2160

Re: Dotazy ohledně začínání

Příspěvekod lobo » 25 kvě 2015 08:16

To jsou tak nekonkretni otazky ze na to neni v podstate odpoved.
Kolik toho chces pestovat?
Jake odrudy chces pestovat?
Co to znamena doma? Okno? Balkon?
Z jakeho zdroje chces sehnat seminka? Nakup nebo dar od nekoho ?
Kak moc velky vynos si predstavujes?
Kolik ty sam si ochotny do toho nasypat financi?
Atd atd....

Doporucuji prolezt toto forum krizem krazem, venovat tu sberu informaci par hodin a jiste si udelas obrazek.
Vsechno je tu dopodrobna rozepsano jen nesmi byt clovek linej a hledat a cist.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 25 kvě 2015 10:22

Aisengam píše:Zdravím, jelikož vážně uvažuji o tom, že začnu pěstovat chilli doma.... Mám na Vás moudřejší zde 2 otázky...

Řádově na kolik pěstování příjde?
Když jsem úplně totální laik, co všechno potřebuji na své první pěstování? Nejlépe by byl nějaký seznam :D
To je opravdu těžké.

Záleží třeba na tom, jak moc dokonalé chceš vytvořit rostlinám podmínky. Čím lepší podmínky, tím lepší úroda. Ale třeba nepotřebuješ úplně ideální podmínky a spokojíš se s nějakou průměrnou odrůdou.

Pokud si vybereš něco, co se dobře pěstuje. Nějaké annumky..

Tak jistě potřebuješ koupit semínka. To je pár desetikorun za jeden druh.

Dobré by byly jiffy pro vyklíčení (10 jich stojí myslím +- 30 korun), ale nutné to není. Můžeš koupit nějaký univerzální substrát a vysét do něj. Lepší by byl výsevní, ale pro vyklíčení ho potřebuješ jenom trošku a zbytek pak můžeš použít pro přesazení. Toho substrátu budeš potřebovat podle toho, kolik budeš chtít kytek. Viz níže.

a nějaké ty květináče samozřejmě. Malý pro vyklíčení (nebo použiješ jiff tabletu), pak něco většího 0.5-1.0 l pro pěstování za oknem a jako poslední něco, do čeho to dáš po přesazení ven. Podle odrůdy tak 7-15 litrů. Buď květináč, nabo nějaký kyblík s pár děrami.

Tohle je takové opravdové minimum co potřebuješ a rozhodně tě to nezruinuje (pokud teda počítáš s pár kytkama a nehodláš jich mít celou plantáž).

Pokud se budeš chtít víc rozmáchnout, tak samozřejmě nějaké to hnojivo, lepší substrát, možná pařník, něco na přisvěcování, nebo nějaké lepší světlo pro komplet indoor pěstování, fóliovník nebo skleník...

Opravdu záleží na tom co bys chtěl a kolik do toho hodláš vrazit.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Příspěvekod MartinS » 25 kvě 2015 12:08

Kdyz to vezmu podle sebe, tak to je nekolik tisic za rok pri cca 20ti rostlinkach.
Neco vydrzi do pristi sezony, neco ne.

Asi uz to vse nespocitam, ale jen substrat je cca 500-600Kc, Keramzit 300Kc, Perlit 300-400Kc, Hnojiva 300Kc, zalezitosti na skudce 300Kc.
Seminka jsou v tomhle celkem zanedbatelne, neco od znamych z fora a neco kupovane, dejme tomu 200-300Kc.

Kvetinace, kyble podmisky + zdarma kyble od tatarek apod. cca 1200-1500Kc celkem(neco koupeno loni a neco letos). Parniky na vykliceni 300+100+ 150 za jiffy. S tim ze pocitam i sadbovace a male kvetinacky co nepouzivam porad ale jen na zacatku.

Dva foliaky na Balkon 400+600Kc(jeden koupen loni a jeden letos), chlazeni ventilator na slunecni energii do vetsiho foliaku 1400Kc, Textilie 40kc, Pasky, lepove desky, stitky...300Kc.

Takze kolem 5tisic, ale neco vydrzi nekolik sezon. Ja jedu druhou.

Naklady na pestovani rekl bych ze budou tak 1500-2000Kc za rok(kdyz pocitam jen substrat/keramzit/perlit/hnojiva/pripravky na skudce). Podle toho jestli prezimuji, jestli bude dalsi foliak maly atp. Nemam kam moc dat pres zimu substat, takze to hodim treba do lesika u baraku a pristi rok kupuju novej. Keramzit zespoda nejaky zachranim, oplachnu a osusim a pouziju priste.

Da se to samozrejme pestovat i levneji kdyz clovek bude mit hned na zacatku predstavu kolik presne bude kytek a kolikrat bude presazovat atd.
Takhle mam neco navic, kvetinace, seminka...na tech vecech co mam ve sklepe se da usetrit.
Kdybych prvni rok vedel ze kvetinace 4l nemaji smysl jako final nadoba tak je nekupuju, atd atd....

Pokud pocitam treba s 10 kytkama na balkon v 10l kvetinacich, tak nejake levnejsi kvetinace + podmisky kolem 500Kc celkove. Substrat 300Kc, Keramzit tak 100kc, Perlit 100Kc, seminka 100Kc. Hnojivo 150Kc.
S tim ze jeste tak tak 200Kc na predpest (vysev substrat, sadbovace, obycejny parnik).
Takze kolem 1500Kc se da zacit treba na balkone celkem v pohode. Pokud pocitame ze vse budeme kupovat a nebude moznost mit nejakou pudu s hnojem, kyble z jidelny jako kvetinac a podobne.

BlueShark
Stálý člen
Reputace: 252

Příspěvekod BlueShark » 25 kvě 2015 18:12

Mno... popsal jsi to Martine asi výstižně, mám k tomu ale ... :-)
Jsi drahej :-) To se musí nechat. Já hlínu koupenou napajcuju s loňskou, přidám perlit a to fakt jen trošku, takže mi stačily 4 pytlíky (3l) na 250l hlíny, keramzit nedávám, bylo by to moc drahé, stejnak to z květináčů vyteče spodem nebo vzdušnýma otvorama pro kořeny a přelívat se taky nemusí :-)

Suma sumárum já koupil 130l substrátu, ty 4 perlity, hnojivo krystalon za 140kč (start které jsem prakticky nepoužil protože je vše předhnojené, plod a květ to použiji) a dle obsahu ho mám na pár let. Výsevný substrát pár korun pytlík. No a květináče s podmiskama je jednorázovka za 1050kč, ale pak už nepotřebuju investovat prakticky - 14x 7l, 5x11l a nějaké ty větší truhlíky mám na rajčata nebo JALAHOT a menší na okrasky (typ medusa, zimbawbe bird atd). Jo a mospilan cca 70kč (sezóna) a lignohumát 90kč (na x let). Vodu mám z potoka před panelákem a víc mě nenapadá :-) A už tak mám překytkováno, balkón plus to ještě dám mamině na balkón :-)
Ale 5000,- to už pár typu lidí co chtěj pálivé kousky a extra se s tím nehodlaj pěstovat, si je koupí... :-)

Suma sumárum co sezóna to cca 500kč :-) levný ne? :-) Ale možná jsem na něco zapomněl. To dražsí jsou milion bells v truhlíku na okrasu :-D

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Příspěvekod MartinS » 25 kvě 2015 19:52

Mno tech 5k neni na rok, ale ted na dva prvni roky s tim ze vetsina z tech veci vydrzi i dalsi sezony. S tim ze ted uz se bude jen kupovat to nutny, coz stejne bude tak 1000Kc rocne. Coz je prd.
Pokud se nerozjedu a nenapadnou me dalsi pestebni nadoby, dalsi foliak atd :-D

IgoVlk
Stálý člen
Reputace: 10

Příspěvekod IgoVlk » 25 kvě 2015 21:07

Když jsem si přečetl tu souhrnou cenu za perlit (300-400 Kč), tak jsem si vzpomněl na sebe, jak jsem taky kupoval ty pytlíčky v hobbymarketech za nekřesťanský peníze, dokud mi kamarád neporadil, ať tyhle věci beru z growshopu, kde např. perlit vychází na 6 Kč/1l. Stejně tak i keramzit - 25l za 170 Kč.

Druhá věc pak je, jak si člověk "užívá" ten zbytek - po minulé sezóně jsem se zařekl, že Agro substrát mi už nepřekročí práh bytu, takže tenhle rok jsem bral substrát pro prcky za 280Kč/50l. Suma sumárum, tu zmiňovanou laťku 500Kč jsem letos protnul už někdy v únoru :D

A to raději tiše pomlčím o těch experimentech s LED přisvětlováním... :jalapeno:

sakevi
Stálý člen
Reputace: 26

Příspěvekod sakevi » 31 kvě 2015 21:48

Mate nekdo dalsi tipy, jak na jare "restartovat" po zime substrat?? Predbiham, ale jsem zvedav. Mam deset 60l maltovniku, tak hledam cesty jak to na podzim vsechno nelikvidovat..

Zpět na „Začátečnický koutek“