chtěl bych se zeptat, jaký je váš nejlepší způsob uskladnění chilli papriček, ať již habanera, jalapena, fatalli yellow atp.. Chtěl bych spíše bez usušení a tak aby zůstala tvrdost těch papriček a hlavně pálivost. Myslíte si, že je lepší chilli zavařit, jak je popsáno ZDE, zamrazit nebo nějaké jiné uskladnění? Usušením se velmi rychle ztrácí již zmíněná pálivost :/ Předem díky moc za odpověď!
Uskladnění chilli papriček
Uskladnění chilli papriček
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký je váš nejlepší způsob uskladnění chilli papriček, ať již habanera, jalapena, fatalli yellow atp.. Chtěl bych spíše bez usušení a tak aby zůstala tvrdost těch papriček a hlavně pálivost. Myslíte si, že je lepší chilli zavařit, jak je popsáno ZDE, zamrazit nebo nějaké jiné uskladnění? Usušením se velmi rychle ztrácí již zmíněná pálivost :/ Předem díky moc za odpověď!
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2631
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uskladnění chilli papriček
Nevšiml jsem si, že by se mi usušením chilli ztratila pálivost. Kdybys bydlel v okolí, tak bych ti dal ochutnat a zažil bys peklo
Lusky ztratí konzistenci ať je zmrazíš, nebo zavaříš. Zavařené navíc mají jinou chuť /podle nálevu/, sušené si zachovají i své charakteristické aroma a chuť.
Já jich část také zavařuji, ale pro jiné účely.
Já jich část také zavařuji, ale pro jiné účely.
U mě teda ty habanera po usušení a namletí ztratily za pár měsíců docela dost. Neříkám že nepálí, ale už to není ten brutus, jako zpočátku. Jde mi spíše o to jak uchovat hodně pálivé chilli tak aby ztratilo co nejmíň. V případě usušení, jak je dále skladovat. Říkal sem si, že udělám pár malých lahviček v oleji, něco zkusím zavařit a zbytek usušit, ale rád dám na něčí rady 
-- 02 dub 2014 12:38 --
by the way : ODKAZ
-- 02 dub 2014 12:38 --
by the way : ODKAZ
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2631
- Kontaktovat uživatele:
To se divím. Já Habanera mám a stále pálí jako čert. Já je skladuji v uzavřených skleněných obalech, v temnu. Mám to roztříděné podle druhů. Ale melu to až když potřebuji - v tom asi taky bude. Pochopitelně když to hned semeleš, tak ta zrnka chilli se více okysličují/zvětrají. To máš jako se sladkou mletou paprikou - tu taky nemůžeš dlouho skladovat - zvětrá, ztratí barvu i chuť a nejlepší je jí vyhodit a pořídit si čerstvou /proto je lepší si jí kupovat menší množství/.
Takže radíš, že je nejlepší je vysušit, hodit do skleněných nádob, zavřít a nechat je v temnu, jo?
Nevím, nezkoušel sem to nikdy, buď už nezbylo chilli, nebo sem to strachy radši pomlel 
Já suším, zamražuji i zavařuji. Nejčastěji ale dělám různé omáčky 
- vavy.p
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
loni jsem par paricek ususil a ztratily, i jsem cetl tady na foru, ze kdyz to doma susi v susicce pali to po celem baraku coz je dukaz toho ze pri suseni dochazi k uniku capsaicinu....
Naposledy upravil 1 dne vavy.p; celkem upraveno 6x.
Pokud máš nějakou supr místnost k sušení asi by to šlo sušit i provlečené na niti. Pokud použiješ sušičku tak aroma TSM je po baráku cítit převelice