Uskladnění chilli papriček

Jak nejlépe usušit a uskladnit
snowNN
Nový člen
Příspěvky: 18
Registrován: 12 bře 2014 07:20
Reputace: 0
Obrázky: 0

Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod snowNN » 01 dub 2014 19:29

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký je váš nejlepší způsob uskladnění chilli papriček, ať již habanera, jalapena, fatalli yellow atp.. Chtěl bych spíše bez usušení a tak aby zůstala tvrdost těch papriček a hlavně pálivost. Myslíte si, že je lepší chilli zavařit, jak je popsáno ZDE, zamrazit nebo nějaké jiné uskladnění? Usušením se velmi rychle ztrácí již zmíněná pálivost :/ Předem díky moc za odpověď! :chilli11:

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2001
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1980
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod gandalf » 02 dub 2014 09:52

Nevšiml jsem si, že by se mi usušením chilli ztratila pálivost. Kdybys bydlel v okolí, tak bych ti dal ochutnat a zažil bys peklo :-) Lusky ztratí konzistenci ať je zmrazíš, nebo zavaříš. Zavařené navíc mají jinou chuť /podle nálevu/, sušené si zachovají i své charakteristické aroma a chuť.
Já jich část také zavařuji, ale pro jiné účely.

snowNN
Nový člen
Příspěvky: 18
Registrován: 12 bře 2014 07:20
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod snowNN » 02 dub 2014 12:36

U mě teda ty habanera po usušení a namletí ztratily za pár měsíců docela dost. Neříkám že nepálí, ale už to není ten brutus, jako zpočátku. Jde mi spíše o to jak uchovat hodně pálivé chilli tak aby ztratilo co nejmíň. V případě usušení, jak je dále skladovat. Říkal sem si, že udělám pár malých lahviček v oleji, něco zkusím zavařit a zbytek usušit, ale rád dám na něčí rady :)

-- 02 dub 2014 12:38 --

by the way : ODKAZ

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2001
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 1980
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod gandalf » 02 dub 2014 18:26

To se divím. Já Habanera mám a stále pálí jako čert. Já je skladuji v uzavřených skleněných obalech, v temnu. Mám to roztříděné podle druhů. Ale melu to až když potřebuji - v tom asi taky bude. Pochopitelně když to hned semeleš, tak ta zrnka chilli se více okysličují/zvětrají. To máš jako se sladkou mletou paprikou - tu taky nemůžeš dlouho skladovat - zvětrá, ztratí barvu i chuť a nejlepší je jí vyhodit a pořídit si čerstvou /proto je lepší si jí kupovat menší množství/.

snowNN
Nový člen
Příspěvky: 18
Registrován: 12 bře 2014 07:20
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod snowNN » 02 dub 2014 19:22

Takže radíš, že je nejlepší je vysušit, hodit do skleněných nádob, zavřít a nechat je v temnu, jo? :) Nevím, nezkoušel sem to nikdy, buď už nezbylo chilli, nebo sem to strachy radši pomlel :D

Uživatelský avatar
bremic
Stálý člen
Příspěvky: 389
Registrován: 27 úno 2013 16:22
Reputace: 2
Obrázky: 0

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod bremic » 03 dub 2014 04:56

Já suším, zamražuji i zavařuji. Nejčastěji ale dělám různé omáčky :tiphat:

Uživatelský avatar
vavy.p
Stálý člen
Příspěvky: 457
Registrován: 13 úno 2014 17:18
Reputace: 4
Obrázky: 0
Bydliště: Velká Bíteš
Kontaktovat uživatele:

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod vavy.p » 06 črc 2014 12:45

loni jsem par paricek ususil a ztratily, i jsem cetl tady na foru, ze kdyz to doma susi v susicce pali to po celem baraku coz je dukaz toho ze pri suseni dochazi k uniku capsaicinu....
Naposledy upravil 1 dne vavy.p; celkem upraveno 6x.

Uživatelský avatar
bremic
Stálý člen
Příspěvky: 389
Registrován: 27 úno 2013 16:22
Reputace: 2
Obrázky: 0

Re: Uskladnění chilli papriček

Příspěvekod bremic » 06 črc 2014 14:06

Pokud máš nějakou supr místnost k sušení asi by to šlo sušit i provlečené na niti. Pokud použiješ sušičku tak aroma TSM je po baráku cítit převelice :tiphat:


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host